31 Януари, 2023 12:11 2 194 29

КФН за Nexo: Крипто активите не са признати за финансов инструмент на европейско ниво

  • нексо-
  • парламентарна комисия-
  • кфн

От изслушването в парламентарната комисия по казуса стана ясно, че компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни

Народните представители от Временната комисия Nexo изслушаха Бойко Атанасов, председател на КФН и Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП. От изслушването им стана ясно, че през последните три години са получени 6 сигнала за фирми, свързани с компанията Nexo. Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП.

Атанасов подчерта, че НСлС са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са изцяло от чуждестранни граждани. "При проверка на платформата Nexo се вижда, че те се занимават с дейности свързани с криптовалути". Той отбеляза, че на територията на България и Естония не се предоставят тези услуги и изрази надежда скоро да бъдат определени конкретни органи, които да регулират и следят дейността на крипто компаниите. По думите му компанията Nexo ръководи дейността си на базата на законодателството на Англия и Уелс.

Компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни, при проверките на компанията не са констатирани финансирания на партии, но освен това в момента НАП проверява физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД.

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че "всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите. Освен това те не присъстват и в списъка на идентифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната чрез предоставяне на услуги и дейности. КФН извършва надзор на предоставянето и търговията с финансови инструменти. Към настоящия момент крипто активите не са признати за финансов инструмент, както на европейско ниво, така и на ниво Република България. Все още не са определени компетентните органи, които ще надзирават търговията с крипто активи", подчерта той.

Атанасов е категоричен, че нямат информация дали Nexo са се срещали с представители на БНБ. Той посочи, че няма сигнали и запитвания относно дейността на дружеството Nexo от други регулатори. Той коментира и дали КФН има информация и данни за това дали Nexo са финансирали партии и политици: "Ние следим това, което се случва на капиталовия пазар, няма констатирани финансирания на партии и на определени лица. Не сме констатирали подобна дейност, било то чрез финансови инструменти - акции, облигации и др.", категоричен е председателят на КФН.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знам, не чух, не разбрах

    28 5 Отговор
    България е пълна с комисийки високо платени кибици. Ако се изчисли ползата, от самото им създаване, с това което им е платено, разликите ще са колосални и не в полза на тях.

    Коментиран от #24

  • 2 Ха-ха-ха...

    33 8 Отговор
    Много пòздрави на тиквата и каскета! Балонът се спука, започват делата за обезщетения, но не в български съд, а в американски... А блеещото поселение на територията ще има "честта" да плати щетите и да продължи да словослави двамата кухи монолингвисти.

    Коментиран от #4, #5, #8, #14

  • 3 Нексо са от нашите

    9 9 Отговор
    Как ще ритаме срещу демократичните крипто долари
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Добрите сили

    8 6 Отговор
    Бексо за на страната на доброто !

    Какво по добро от пълни сметки, срещу едно малко държавно предателство !
  • 7 Алабаланици

    9 4 Отговор
    за шарани !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 На ГП му го забиха с 200

    29 9 Отговор
    Поради факта,че Главния Каскет на Републиката е с милиционерско образование НЕ му е ясен основния закон при демокрацията,че след като нещо НЕ е забранено по закон,то то е разрешено!
  • 10 ТеслАта

    7 8 Отговор
    Интересна ситуация. Не прочете ли-Нексо не съществуват в БГ. Нямат никакви лицензи, разрешения и дейност.
  • 11 Гоуст

    7 5 Отговор
    Къде е сега оня зализаният от Нексо да ми обяснява как искали да създадат нещо в БГ, да се гордеем с това и дрън, дрън други глупости. Просто в БГ НЯМА регламент и контрол на крипто организации.С други думи-разграден двор.
  • 12 Всъщност

    4 5 Отговор
    В България няма съответни органи , няма правилно/грешно , но понеже американците се страхуват някой да не изхвърли долара им , давайте да подгоним Нексо .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 УРА,,УРА

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ха-ха-ха...":

    За съжаление много малко хора вдяват какво си им написал. На мене ми се струва, че в момента на Гешев му кроят нов,каскет.
  • 15 Нищо няма да излезе от...

    11 2 Отговор
    Кьорфишеците на тиквата, Гешев и Пеевски, нарушили са закон в Щатите, със споразумение с американската прокуратура платиха глоба от 45 милиона долара, и всичко приключва, в България не са оперирали, в търговията с криптовалути няма регулации, чак сега се сетиха да въвеждат нещо, и като липсва ясен регулаторен механизъм в световен мащаб, много трудно да не кажа почти невъзможно да ги осъдиш, или в много от случаите може да се получи така че може да бъдат обвинени в нарушение на закона който не съществува, особено в БГ като се знае каква е прокуратурата и как действа под мъдрото ръководство на каскета, предизборен компромат и шумотевица ще излезе тази работа с, NEXO.
  • 16 мдааа

    12 5 Отговор
    Няма туй, няма онуй... На какво се основава обвинението тогава? Какво стана и с организираната престъпност, за която ги обвиняваха? Всичко е кьорфишек, ама скъпо ще ни излезе. Гешев трябва да бъде подведен под отговорност най-малкото за всичките изгубени от прокуратурата дела, както се очертава да стане и с това.

    Коментиран от #19

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Нещо за Буци и агент "Павел" - тишина, а ❗
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор
    Ама верно ли, а ❓❗

    " БАЩАТА НА ОСНОВАТЕЛЯ НА NEXO Е АГЕНТ “ПЕТРОВ” НА ДС И ОРТАК НА БОЙКО БОРИСОВ
    Съдружник и приятел на Борисов е консултант по сигурността на Nexo

    /Екип На Биволъ/

    Коментиран от #23

  • 19 УРА,,УРА

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "мдааа":

    За година ние губим от загубени дела, заведени срещу прокуратурата по около 6-8 милиона. Явно такава е практиката и на никой не му пука.Важно е, да има балъци и да плащат.
  • 20 дръж ми шапката

    8 1 Отговор
    Да се закрият всички подобни на КФН ...моментално!
    Божков ряпа да яде, неразписаните в закона правила го изкараха мафиот. Мафиотите са били пред очите им. Има 600 работещи в офисите им, ама не извършвали дейност в България. На кака Пена фризьорския от 5 кв м що го проверявате през ден? Дейноооооооост развива НАП и другите такива пиявици
  • 21 Дааа

    2 1 Отговор
    Арменското в копейкин се обади( преди да приеме българското име се е казвал Гаядиб Алтиитен Ирива )

    ​Демек: Га Яди Алтъните Нирива
  • 22 Много работят казаха

    9 2 Отговор
    Плешивото нещо какво разследва тогава?

    Коментиран от #26

  • 23 Нали

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нали за това говорим - ДС-КГБ мафията владее България. Отвсякъде изскачат все те.Няма успяла държава, управлявана от тайни служби - задкулисна мафия.
  • 24 Демократ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не знам, не чух, не разбрах":

    30 държавни комисии и агенции, проверих в интернет, с хиляди служители,високо платени с нашите пари за нищо вършене. Значи е нужно да има във всяко министерство отдел,който да контролира съответната дейност. Колко огромна сума в държавния бюджет ще бъде спестена и в колко други полезни дейности може да бъде вложена.
  • 25 анонимен

    1 0 Отговор
    Като няма уж българи значи може хората от чужбина да ги лъжете и мамите колкото си искате? Е много благородно!!!!
    Измамници!!!!
  • 26 хехехе

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Много работят казаха":

    ИВАН КЬОРФИШЕКОВ ТОЯ НЕМОЕ СИ ИЗТЕГЛИ ПРИЛОЖЕНИЕ ТА ТЕЛЕФОНА А ЩЕ РАЗСЛЕДВА
  • 27 хехехе

    0 0 Отговор
    А ТОЯ ПОСЛУШКО ОМАЗАН ОТ КФН ГЛЕДА КАТО БИРНИК ОТ 19 ВЕК
  • 28 хехехе

    1 0 Отговор
    ТОЯ ОТ КФН ТОЙ ЛИ ПРИБИРА ПОЧЕРПКИТЕ ОТ ЦЕКИТЕ И КВО ЧЕРЕПА ДАВАШЕ И СПРЯ Е СЕГА ДАВАТ ЦЕКИТЕ И ПАК СМЕ СИ СЪЩИТЕ СЪС СЪЩИТЕ РЕКЛАМИ И КЪДЕ Е ОНЯ БУРГАСКИ БУРСУК СИМЕОНОВ ДЕТО ЩЕШЕ ДА СПИРА РЕКЛАМИТЕ ЗА ХАЗАРТА МАААА?МА ВИ
  • 29 хехехе

    1 0 Отговор
    НЕКСО ПРЕПРА ПАРИТЕ НА БУЦИ И ПОСЛЕ СЛЕД НЕГО И ПОТОП ПААААК ПОРЪЧКА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове