Отидете към основна версия

3 260 144

След демарш на Борисов: Столична община се разбърза с казуса "Паметник на Съветската армия"

  • паметник-
  • столична община-
  • борисов

Доклад по въпроса е внесен още през март 2020 г., като досега неговото разглеждане бе блокирано именно от групата на ГЕРБ в СОС

След като преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо се обяви за премахването на Паметника на съветската армия в София, предложението на „Демократична България“ в тази посока бързо бе включено в дневния ред на една от комисиите в Столичния общински съвет, съобщи "Сега".

Напълно е възможно то да стигне и до обсъждане на сесия на съвета, която е насрочена за четвъртък. Скоростта, с която общинските съветници от ГЕРБ се задействаха след заръката на Борисов, е впечатляваща, като се има предвид, че въпросният доклад е внесен още през март 2020 г., като досега неговото разглеждане бе блокирано именно от групата на ГЕРБ в СОС.

Предложението на ДБ е кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента в държавен имот извън центъра на града. Мотивите са, че мотивите за построяването на паметника са отречени в съвременността, а също и че той се руши и е опасен за минаващите.

„Монументът е изграден с пропагандна цел, така че „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение“. Към днешно време тази пропагандна цел е отпаднала, а с нея и необходимостта от централното му местоположение, с което доминира над всички български институции (храм-паметника „Александър Невски“, Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, Народното събрание и др.).

Монументът не е свързан с реално историческо събитие и няма стойността на памет(ник) за такова. Международно признат исторически факт е, че Съветският съюз обявява война на България на 5.09.1944 г. На 8 септември 1944 г. армията на СССР навлиза на българска територия и окупира страната ни. Окупацията продължава до 1947 г. и струва на България 82 милиарда лева загуба на суровини и селскостопанска продукция. В този смисъл този монумент, който нарича армия, окупационна за страната ни, „освободителка“, носи заблуда за младото поколение, което не е свидетел на онова време и не го е изучавало в училище“, пише в доклада на ДБ. Опозицията в СОС отбелязва, че отношението към композицията не е еднозначно и че той често става обект на „изразяване на протестни послания“.

Въпреки че искането на ДБ бе внесено преди почти 3 г., досега ГЕРБ отказваха разглеждането му с най-различни доводи. Положението се промени едва миналата седмица, когато Борисов внезапно се изказа за демонтажа на паметника. Той призова за незабавно премахване на плочата от монумента, която беше разбита от гражданин в знак на протест срещу руската агресия в Украйна.

Няколко часа по-късно кметът Фандъкова съобщи, че комисия е освидетелствала плочата като опасна и че ще се върви към нейното отстраняване. Преди това Борисов заяви, и че общинските съветници на ГЕРБ в София ще се присъединят към инициативата на "Демократична България" за демонтаж на паметника. "Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска агресия. Това не е освободителна война, както се опитва да я нарече Путин. Общинските съветници на ГЕРБ да внесат същото предложение за премахването на паметника или се обединете с ДБ, няма значение кой е първи или втори в случая“, внезапно се разбърза Борисов.

СОС има решение от 1993 г. за премахването на паметника, което не е изпълнено. През последния мандат управляващите в София не допускат доклада на ДБ за гласуване с оправданието, че паметникът е държавна собственост, макар земята под него да е общинска. През 2022 г. общинари от партията на Борисов и БСП гласуваха против включването на същия доклад в сесия на СОС.

В отговор бившият общински съветник от ДБ Методи Лалов съобщи, че е изпратил сигнал до Софийската районна прокуратура да се разследват съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС затова, че повече от 2 г. не придвижват предложението. До момента няма информация за резултат от сигнала на Лалов.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове