Last news in Fakti

6 Март, 2023 17:41 3 249 144

След демарш на Борисов: Столична община се разбърза с казуса "Паметник на Съветската армия"

  • паметник-
  • столична община-
  • борисов

Доклад по въпроса е внесен още през март 2020 г., като досега неговото разглеждане бе блокирано именно от групата на ГЕРБ в СОС

След демарш на Борисов: Столична община се разбърза с казуса "Паметник на Съветската армия" - 1

След като преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо се обяви за премахването на Паметника на съветската армия в София, предложението на „Демократична България“ в тази посока бързо бе включено в дневния ред на една от комисиите в Столичния общински съвет, съобщи "Сега".

Напълно е възможно то да стигне и до обсъждане на сесия на съвета, която е насрочена за четвъртък. Скоростта, с която общинските съветници от ГЕРБ се задействаха след заръката на Борисов, е впечатляваща, като се има предвид, че въпросният доклад е внесен още през март 2020 г., като досега неговото разглеждане бе блокирано именно от групата на ГЕРБ в СОС.

Предложението на ДБ е кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента в държавен имот извън центъра на града. Мотивите са, че мотивите за построяването на паметника са отречени в съвременността, а също и че той се руши и е опасен за минаващите.

„Монументът е изграден с пропагандна цел, така че „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение“. Към днешно време тази пропагандна цел е отпаднала, а с нея и необходимостта от централното му местоположение, с което доминира над всички български институции (храм-паметника „Александър Невски“, Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, Народното събрание и др.).

Монументът не е свързан с реално историческо събитие и няма стойността на памет(ник) за такова. Международно признат исторически факт е, че Съветският съюз обявява война на България на 5.09.1944 г. На 8 септември 1944 г. армията на СССР навлиза на българска територия и окупира страната ни. Окупацията продължава до 1947 г. и струва на България 82 милиарда лева загуба на суровини и селскостопанска продукция. В този смисъл този монумент, който нарича армия, окупационна за страната ни, „освободителка“, носи заблуда за младото поколение, което не е свидетел на онова време и не го е изучавало в училище“, пише в доклада на ДБ. Опозицията в СОС отбелязва, че отношението към композицията не е еднозначно и че той често става обект на „изразяване на протестни послания“.

Въпреки че искането на ДБ бе внесено преди почти 3 г., досега ГЕРБ отказваха разглеждането му с най-различни доводи. Положението се промени едва миналата седмица, когато Борисов внезапно се изказа за демонтажа на паметника. Той призова за незабавно премахване на плочата от монумента, която беше разбита от гражданин в знак на протест срещу руската агресия в Украйна.

Няколко часа по-късно кметът Фандъкова съобщи, че комисия е освидетелствала плочата като опасна и че ще се върви към нейното отстраняване. Преди това Борисов заяви, и че общинските съветници на ГЕРБ в София ще се присъединят към инициативата на "Демократична България" за демонтаж на паметника. "Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска агресия. Това не е освободителна война, както се опитва да я нарече Путин. Общинските съветници на ГЕРБ да внесат същото предложение за премахването на паметника или се обединете с ДБ, няма значение кой е първи или втори в случая“, внезапно се разбърза Борисов.

СОС има решение от 1993 г. за премахването на паметника, което не е изпълнено. През последния мандат управляващите в София не допускат доклада на ДБ за гласуване с оправданието, че паметникът е държавна собственост, макар земята под него да е общинска. През 2022 г. общинари от партията на Борисов и БСП гласуваха против включването на същия доклад в сесия на СОС.

В отговор бившият общински съветник от ДБ Методи Лалов съобщи, че е изпратил сигнал до Софийската районна прокуратура да се разследват съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС затова, че повече от 2 г. не придвижват предложението. До момента няма информация за резултат от сигнала на Лалов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    134 51 Отговор
    Н е Пипайте Паметниците Културата Народ Без Памет Култура е Обречен На Забрава

    Коментиран от #14, #33, #44

  • 2 честен ционист

    123 15 Отговор
    Баце скоро ще прекръсти Банкя на Нью Йорк 2

    Коментиран от #81

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Борисович

    127 10 Отговор
    се върти като пумпал и не знае на кой свят е !
  • 5 ХАХАХА

    124 19 Отговор
    Кой е този Борисов бе? Кой е тоя който ще казва какво да се прави? С чуждите пари ,продал род и родина 12 години трови хората и пак се нада да продължи. Да не дава бог тоя и другите двама кукумицини да се кралицата след изборите ,че жална ни майка.

    Коментиран от #9

  • 6 ПОЛИТ КОРЕКТ

    23 66 Отговор
    Трябва да сложат паметник на Костадин Костадинов, за патриотизмът и заслугите към българския народ и българската държава!

    Коментиран от #23

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    131 12 Отговор
    До Кога Лицето Бойко Методиев Борисов Ще Се Разпорежда в Република Бългалия

    Коментиран от #19

  • 8 Тиквоо..

    103 19 Отговор
    Досега те мислех поне за хитряга,ма ти счупи тъпомера с тоя Паметник..Ще ядеш шамари по улиците и тротоарите след време,помни..Дано само с това да минеш,ама не ми се вярва много..
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 7 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    ПравСте
  • 10 Сталин

    109 24 Отговор
    Нашите гьонсурат политици се надпреварват да плюят по Русия и Путин ,белким от американското посолство ги забележат и им дадат по голям процент на предстоящите избори и ги инсталират на власт в България и да работят за интереса на САЩ ,а бедната българска овца си мисли че "избира".

    Коментиран от #93

  • 11 Егати подигравката

    29 80 Отговор
    "съветската армия освободителка"
  • 12 Стършел

    31 65 Отговор
    Монтирайте го в двора на Нинова, тя ще го пази денонощно.🤣

    Коментиран от #31

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    70 15 Отговор
    Борисов Вас Ще Ви Съди Съдбата в герб Няма Нищо Християнско

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чупи плочки, кърти мивки

    72 6 Отговор
    То има и решение на СОС за премахване и на зайчарника, ама още си седи.
  • 16 НЯКОЙ

    76 4 Отговор
    След "Магнитски-2" и рейда на Барисов в американското посолство, където явно са го "подострили" добре, ще виждаме един РАЗЛИЧЕН Борисов - ще подкрепя, ще се съгласява, ако трябва ще се покланя, дори може би ще лази, за да не види бял свят "Магнитски-3"! Да, обаче в страната назрява втори фронт, отворен отдавна, но удържан от гешефтурата и сега отново отворен с вкус на асфалт ! Като се добави и фронта от Европрокуратурата ..... Борисов, Борисов, май ти се свършиха хитрините ??? Вече нито Дубай, нито Белград са спасение ....
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 4 Отговор

    До коментар #3 от "ЛИЛИ":

    Лили Задкулисието Се Опитва ДаОвладе Държавата Във Борисов има Лъжи Двуличност Лицемерие Егоизъм в Борисов Доброто е Мъртво Родено
  • 18 Бамбука

    47 12 Отговор
    А защо на мястото на счупената плоча, не поставят благодарствен надпис "Турски поток" и бюст на Вожда пред него ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мим

    57 8 Отговор
    Абе,първо тоя наркоман-бандит и разрушител,за самоуглавно престъпление трябва да заплати и възтанови щетите,да бъде вкаран в зандана за хулиганство и тогава си вземайте други решения.Първото е бандита да се опандизи...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ветеран от Протеста

    20 56 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кво Християнско има в Паметника на комунистическия Окупатор на България ,бе човек...Това не е Храм.Това е построено от Благодарните български Комунисти ,които са обявени със Закон за Престъпници ....70 години Руския Окупатор със шмайзера се извисява над Родината ни...Ми стига му толкова!!!

    Коментиран от #37, #53

  • 23 Любопитен

    43 7 Отговор

    До коментар #6 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Бихте ли посочили конкретно какво този индивид е направил за българския народ и държава ?
    Освен, че е окрал един музей, където е бил неправомерно назначен от ГЕРБ и че е бил на държавни помощи като общинар, друго няма в историята на ...
  • 24 Окупирана

    18 14 Отговор
    Следователно фашистка страна.
  • 25 Мимчят

    59 17 Отговор
    Ако някой реши да бутне паметника,целия народ трябва да се вдигне,да прогони бандитите и да защити всички исторически паметници.Това е част от историята и тя трябва да е такава каквато е.

    Коментиран от #35

  • 26 сърпове и чукове

    8 18 Отговор
    Искам да видим това.

    Коментиран от #86

  • 27 Към "политиците" и депутатите:

    37 6 Отговор
    Когато влезете в конфликт за парчета от баницата за да разигравате топката и печелите време - заплатките и комисионните да вървят винаги измисляте по някой "фундаментален" проблем за бъдещето на страната. "Проблемът" с герба го въртяхте няколко години, сега паметниците ви бъркат.....! Подстрекавате разни лумпени да ги чупят и заливат с боя. Това са ПАМЕТНИЦИ за да има памет и всеки да ги възприема според идеите и разбиранията си, а вие според моментната политическа конюктура. Дори дядо Вазов Казва "Един ще плаче, друг ще ме проклина..." Внимавайте да не се наложи да ги строите пак, но вие сте способни само да събаряте без да сте забили дори един пирон!
  • 28 ха ааа

    20 17 Отговор
    Ако не бяха тези от паметника комундерите никога ама никога нямаше да са на власт.
  • 29 На негово място

    27 5 Отговор
    Паметник на Дучето от Банкя.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сакън

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стършел":

    комшийка ми е
  • 32 Русофилите в будна кома

    22 36 Отговор
    Русофилите вярваха като добитък на кремълските измишльотини как ще стоим на студено,и няма да има топла вода , зимата дойде,и скоро си отива ,сега като махнат и тия каманаци и плочки,ще един хубав ден за българската демокрация

    Коментиран от #36, #48

  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Моля пп Герб Са Християн Демократично Германска Партия НА меркел
  • 34 Патето Яки

    36 13 Отговор
    Слава на Съветската-Червената Армия, освободила Европа от фашизма.
  • 35 Простя Копейкин

    13 25 Отговор

    До коментар #25 от "Мимчят":

    Там е работата, че няма нищо историческо в тази символ на робията и подчинението на България над русия.
    Всички исторически лъжи сътворени от русия, трябва да бъдат поправени

    Коментиран от #57

  • 36 Госあ

    6 20 Отговор

    До коментар #32 от "Русофилите в будна кома":

    Най добре един плодзеленчук да направят на негово място !
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 7 Отговор

    До коментар #22 от "Ветеран от Протеста":

    Пп Герб е Германска Християн Демократична Партия
    в Герб Няма Нищо Християнско
    Виж в УИКИПЕДИЯ
    Какъв Модел и Партия Са
    Пп Герб
  • 38 М.Н.

    36 11 Отговор
    Паметника не трявба да бъде разрушаван.Народ който не знае историята си и не си всима поуки от нея е осъден да я преживява отново и отново .Благодарение на " окупацията " и геостратегоческите интереси на СССР са отхвърлени териториалните претенции на Гърция кото са били : 1. Пирин планина 2. Родопа планина 3. Карлъшкия балкан 4. Веригата Беш тепе с долината на река Арда, т.е. границата с България да минава на 30 километра от Пловдив и 90 километра от София или площ от над 10 000 кв. километра с население над 400 000 души.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 гост

    28 6 Отговор
    Бяха турците после русите сега краварите на кого още не сте се дупи ли гавази
  • 42 Малтин Димитлов

    34 7 Отговор
    Тиквата е толкова уплашен, че ще се скрие под евроатлантическата пасмина и ще им угажда дори и за бутане на паметници!
  • 43 стоян георгиев

    19 15 Отговор
    Борисов иска да се откупи от магнитски с евтини популистки номера квото прави от години ,но няма да му мине номера.та паметника на съветската армия така или иначе трябва да бъде демонтиран.в Пловдив Альоша също.
  • 44 руZофилите V шOк!

    15 30 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На мястото на Моча да бъде издигнат паметник на украинския герой. Ей така просто за гавра с руZоробията.
  • 45 хихи®

    6 14 Отговор

    До коментар #40 от "хихи®":

    Този минус Жълтопаветник ли го цъкна или Русофил....
    хи хи хи

    Коментиран от #72

  • 46 ха ха

    25 3 Отговор
    Герберите чудеса правят като се намагнитчи работата. Абе, аз да попитам Делянчо как си получава заплатката? Народеното събрание на ръка ли му я дава? И ако му я дава на ръка от коя банка я тегли? Щото ми намирисва на избягване на санкции...
  • 47 Рашка в колапс

    8 27 Отговор
    Аз, Кисегинов Денис Николаев, ще подаря тази кола на всеки, който намери поне една дума в Санстефанския мирен договор, където България става независима и свободна държава. Поне една единствена .
    С една дума давам автомобила Ford Ranger XLT DOKA 2021г
    Само в България празнуват робството си.

    Коментиран от #49

  • 48 Б.Делчева

    13 3 Отговор

    До коментар #32 от "Русофилите в будна кома":

    Аз се къпех веднъж месечно Икономисвах!А другата зима ще ви видя и вас!
  • 49 КостяОтрепкин

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "Рашка в колапс":

    Аз вече съм на А 8
  • 50 Българин🇧🇬

    26 13 Отговор
    Ако искате руснаците да ви изкл АЕЦ Козлодуй и да ви спрат бензина и нафтата преместете Антифашисткия паметника и може да закриете направо държава.

    Коментиран от #58, #82

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Реалист

    18 9 Отговор
    ГЕРБ- ППДБ българоубийците шпионите на козяк.
  • 53 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 8 Отговор

    До коментар #22 от "Ветеран от Протеста":

    При Социализъма Имахме Държава

    Коментиран от #76

  • 54 Асан Генов

    18 5 Отговор
    ГЕРБ Е ЕВРОРОМА моята партия
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тринити

    27 8 Отговор
    Антифашиски паметници се премахнаха само в подлогите държави Литва, Латвия, Естония и Полша колоните на САЩ
    Колонялистите нали са били спонсори на Хитлер и ги дразнят Антифашистките паметници.

    Коментиран от #70

  • 57 Мим

    21 7 Отговор

    До коментар #35 от "Простя Копейкин":

    Това паметник ли е?Ако е ,значи трябва да си остане паметник,независимо от това или онова....За него са давани средства.

    Коментиран от #65

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор

    До коментар #51 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇦🇹🇯🇵🇧🇬":

    Само Моля Не Обиждайте Бг Народ
  • 61 Хисторик

    20 9 Отговор
    Боко, Кирчо, Ицо Иванов неграмотниците нали са подлоги и не са учили история. Паметника е символ на антифашистите в Европа също най яркия символ на антифашизма е Червената армия която побеждава Вермахта
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 наемник

    19 2 Отговор
    На Борисов трябва да му стане ясно, че вписването му в закона на създалите го военопрестъпници Магнитски ще е най-малкият му проблем, тъй като вече животът му не струва нищо, и ще е добре възможно по най-бързия начин да се изнесе от България и да скъса паспорта си.
  • 65 не е

    10 23 Отговор

    До коментар #57 от "Мим":

    Това е комунистическа бутафория от благодарните комунисти за подарената им власт от окупатора.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Комуниста

    21 8 Отговор
    Ще ви паднат зъбите пред паметника на антифашизма соросоиди

    Коментиран от #75

  • 68 Колко

    7 9 Отговор
    много жълтеникаво ДНК е попил този "паметник".
  • 69 Съвет

    19 4 Отговор
    Вижте българи кой и как ви и управлявал ( рекетирал ) 12 години , мислете и гласувайте !

    Коментиран от #84

  • 70 Троица

    11 21 Отговор

    До коментар #56 от "Тринити":

    Ако не бяха САЩ, сега ватниците щяха да шпрехват дойч.

    Коментиран от #74

  • 71 Трак🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇯🇵🇦🇹🇧🇬

    7 21 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА РАЗРУШИМ ЕВРЕЙСКИТЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ЦИ-ГАНСКИ КОМУНУСТИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ КАКТО ТЕ ЕАЗРУШИХА ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ СЛЕД ОКУПАЦИЯТА ПРЕЗ 1944

    Коментиран от #124

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Жоро

    23 3 Отговор
    Политическият пумпал Бойко Борисов реши да се покаже сега пък повече към Америка и Запада ,но ако вятърът завее към Москва на секундата е с братята руснаци.
    Жалък и глупав хамелеон!
  • 74 Тринити

    19 6 Отговор

    До коментар #70 от "Троица":

    ФАЩ спонсорите на нацизма вече 90 години факт.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 8 Отговор

    До коментар #53 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПриСоциялизъма Имахме Държава Работа Икономика Закони
    ДЪРЖАВАТА
    Беше
    МАЙКА
    На
    Болни Индвалиди Хора в Неравностойно Положение Сега 33 Години Див Капитализъм
    Някога Бяхме Хора Човеци

    Коментиран от #105

  • 77 СЮЗ НА КРАСТАВИЧАРИТЕ И МАНДРАДЖИИТЕ

    2 15 Отговор
    АБСОЛЮТНО ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ
    И ПРЕМЕСТВАНЕ НА ЗЕЛЕНЧУКОВИЯ
    И МЛЕКОНАДОЕН БАЗАР
    НА НЕГОВОТО
    КОМУНИКАТИВНО МЯСТО👍
  • 78 Отряд ",, Чавдар,,"

    6 5 Отговор

    До коментар #75 от "Тракиец🇮🇹🇩🇪🇧🇬🇦🇹🇮🇷🇯🇵🇺🇦":

    Ние ще открием споко

    Коментиран от #100

  • 79 Сали

    14 3 Отговор
    Разбързал се защото му е разпоредено..Ще му бъде разпоредено след време за неговите золуми.Много му се насъбра.За самолетите Южен поток Турски поток ,Магистралите и др.
  • 80 хихи®

    19 0 Отговор
    Яко трият! Цензура!
    А Аз само предлагам Жълтопаветниците да съборят АЕЦ Козлодуй...
  • 81 555555

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Той е служител на Москва и неразградения комунистически капитал управляван от комунистическия отрок Пеевски.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Бронщайн

    22 6 Отговор
    И окраинските фашисти премахваха антифашистки паметници и сега плачат хахаха
  • 84 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "Съвет":

    Вярно Факт Истина Пишете
  • 85 Кой е БОРИСОВ ?

    11 1 Отговор
    Т Ъ П А Н ! В ръцете на заказващите " МУЗИКАТА " у нас ! Р Г Е Н Т И Т Е на задграничните собственици на България !

    Коментиран от #111

  • 86 Русия враг №1 на България

    11 16 Отговор

    До коментар #26 от "сърпове и чукове":

    Че то бързо ставало. За 2-3 часа ще махнем и МОЧА, и Альоша ...

    Коментиран от #91, #102

  • 87 Азиим

    22 4 Отговор
    Баба ми би казала „Дано да им изсъхнат ръцете”! Безумието е обхванало тези, които най-силно са се клели във вярност на комунизма. Те, за 30 години, не построиха нищичко съществено, но за рушене са готови винаги.А Борисов да не се надява на прошка ни от свои, ни от чужди!
  • 88 Минева

    12 5 Отговор
    Всичката Мара втасала
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 8888

    17 8 Отговор
    Да сложат паметник, че България вече е официално колония на Говедарите
  • 91 Пияният Болен

    3 13 Отговор

    До коментар #86 от "Русия враг №1 на България":

    Альошата аз ще го оправя!мдаа
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 555555

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    Нашите политици служат на Кремъл но за заблуда го играят Европейци за да може многоумниците да плюят по запада.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Тракиец🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷🇮🇷🇦🇹🇧🇬

    7 14 Отговор
    Царската БЪЛГАРСКА власт обезглави терористичната Ци-ГАНСКА група ЧАВДАР и показа пред целия свят как трябва една власт да се справя срещу комунистическите терористични анти народни групи
  • 96 Стършел

    11 16 Отговор
    Махайте я тая грозотия от София и да се свършва с квиченето на комунягите и техните наследници.
  • 97 КОНТРАТА

    23 8 Отговор

    До коментар #89 от "Трак🇮🇹🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇦🇹🇧🇬":

    От фамилия Кобурготски България е получила само 2 национални катастрофи един военен преврат и загуба на ВСВ. Забравих и убийства на хиляди българи периода 1923 - 1927 и 1940-1944. Българите от СССР получиха модерна икономика, а по време на царя плащаха репарации
  • 98 Сикаджун

    19 3 Отговор
    Боко обърна палачинката, дава всичко, за да не влезе в следващия тираж на черния списък.
  • 99 Да остане

    21 9 Отговор
    Не съм русофил, но си харесвам паметника, защото е част от живота ни дълги години( (Там се научихме да караме ролери а преди това и скейт) Колко бира сме изпили там... )и в един момент нещо като е част от живота ти всеки ден се превръща в твоя живот. Паметника е такъв какъвто е, но тои е част от мойте истории и младост. Тои е част от нашата история и не е нужно да се срамуваме от това,че сме такива каквито сме. Ако го бутнем няма да станем по добри или уважавани, но по вероятно е да сме презирани и от двете страни, защото никой не уважава предателите и тези които не отстояват мястото си под слънцето. А нашето място се казва София.Можем да го превърнем в атракция и доход... А може и по зле, бутаме и поредния мол или друга красота...
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Реалист

    14 5 Отговор
    Кафевите хора от ГЕРБ и ПП-ДБ и кефевите им слуги от НПО на Сорос
  • 102 6666

    4 3 Отговор

    До коментар #86 от "Русия враг №1 на България":

    За 2-3 часа може да си стигнал Кавказ
  • 103 9003

    12 5 Отговор
    Е така са се силили преди 1944г и след 9 Септември плакаха кафявите хора хахаха
  • 104 Паметник

    21 4 Отговор
    Преди години махнаха мавзолея в София. И като гледам как цъфнахме и вързахме от тогава... Ум да ти зайде! А АЕЦ Козлодуй - според некъпаните символ на българо-съветската дружба, кога ще го махат? Тъй де, като се чисти, да чистят наред, за да няма после пак - това остана, онова забравихме...
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Възпитателно

    9 3 Отговор
    „Монументът е изграден с пропагандна цел, така че „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение“.
    Премахването му ще отнеме възпитателната ПАМЕТ на гражданите,, които не трябва да забравят миналите събития
  • 107 Един БГ. Гражданин

    15 4 Отговор
    Трудно се гради , лесно се руши. Това е присъщо за нашето съвременно общество. Може да го събори този, който го е направил или платил. Но не и този който така е решил...много сме простиииииии.
  • 108 КОНТРАТА

    17 2 Отговор
    Българите какво получихте след 2001 г от фамилията Кобурготски получихте ГЕРБ и издънката на ГЕРБ ПП-ДБ. Получихте от ГЕРБ 55 милиарда външни задължения и 12 години мракобесие с подкрепата на Брюксел и Вашингтон
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 неееееее

    19 7 Отговор
    Изроди. Не пипайте паметниците. Защо във Виена има паметник на руския войник. Е това е прос народ, слаба държава

    Коментиран от #112

  • 111 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор

    До коментар #85 от "Кой е БОРИСОВ ?":

    Борисов е Престъпник Мутра
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Решение

    6 8 Отговор
    Предлагам принципа на реципрочност - колкото български паметници има в Русия, толкова руски да има в България.
    Колкото улици и булеварди носещи имена на Българи в Русия, толкова да има в България, носещи имена на руснаци.
    Все пак дължат държавата си до голяма степен и на нас, българите.
    Честно и справедливо.
  • 115 Град Симитли

    6 1 Отговор
    Оооооо.... нашия човек, мИтоди Лалов се е събудил от зимем сън:))
  • 116 А Копейката

    4 7 Отговор
    Още не е залепил плочката.Ужас.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 БиБи

    10 0 Отговор
    Язе сАм Евроатлантик. Дедо ми го утрепаха, защото не искаше паметника. Или беше заради чужда булка, ама май беше заради паметника.
  • 119 Пак гласувайте за ГЕРБ

    10 5 Отговор
    за бай Боко, цирковата мечка на Козяк. Жалък боклук и екскремент. Дано пукнеш като куче. Ти не си мъж, ти си долна хермафродитна к.рва. Не си българин а резан турчин от Анадола.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Вън сащ от България

    14 5 Отговор
    Явно е, че сащ искат да махнат паметника. И забележете, чрез компромати, изнудване заставят борисов да действа в тяхна полза.
    Т.е., не помагат на страната ни като изобличат корумпирания политик, а го използват за свои интереси. За американците България е само колониална територия.
  • 122 Както

    5 5 Отговор
    Е създаден, така й ще бъде премахнат!
  • 123 комунистче

    9 2 Отговор
    след 6 месеца има избори, днешния умрял, заспал и компрометиран СОС, няма нужда да се занимава с това важно за града и държавата решение, в последните си дни и часове, следващия нов СОС да реши съдбата на паметника, а пък гражданите да внимават за кого гласуват на следващите общински избори
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 РСЧА армия

    3 2 Отговор
    Не е червената армия ! Защо “ Тх” е регистрация на МПС , във Добруджа ?
  • 126 Абе те, как прецени

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Ще рушиш само туй що":

    Че си по-българин от помаците! Кой, кой ти дава право да апределят кой-какъв е!

    Коментиран от #130

  • 127 Лове

    6 4 Отговор
    Да се маха като мавзолея
  • 128 ням

    5 5 Отговор
    Безброй жилищни сгради в Украйна, подобни по мащаб, с тоя на паметника на съветската армия, бяха целенасочено унищожени, а хилядите невинни семейства в тях избити, без същата тая армия да се замисли, че там се намират, безпомощни деца и възрастни хора, които не заслужават такова наказание!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Българинът трябва да

    6 2 Отговор

    До коментар #126 от "Абе те, как прецени":

    обича България. Това е което не зацепвате щатските подлоги.
  • 131 Чудя

    2 1 Отговор
    Се защо ми изтрихте коментара? Заради Цола Драгойчева , заради зоологическата градина РИ? Знам ли? Но заради идеологически зависимост е!
  • 132 Жорж

    5 1 Отговор
    Един водач на листа на ГЕРБ от Бургас беше казал,че не всяко нещо обградено с две бузи е лице.
  • 133 Демократ

    4 8 Отговор
    Този въпрос 30 години се търкаля, защото управляващи са про-кремълски слуги. Борисов пак лъже, както винаги. Член на БКП и приятел на Путин.Има решение на общинския съвет от 1993 г. за премахването му и 30 г.измислят как не го премахнат руските подлоги. При желание това е работа за 1 ден. Да не забравяме, че областния управител от Герб щеше да подари на Русия и земята под този срам за България. Единствената страна в света,която нарича окупаторите си освободители.

    Коментиран от #138

  • 134 Аспарух

    5 10 Отговор
    82 милиарда сме хрантутили тази окупационна армия.Красноармейците - бандити са грабили, изнасилвали и убивали българи. Даже нац.предател Г.Димитров в писмо до Сталин / исторически факт / е молил да се прекратят издевателствата над българският народ.
    Издевателството е да има такива позорни НЕ паметници като МОЧА и Альоша в Пловдив и Бургас.

    Коментиран от #137, #139

  • 135 Ще стигнем до ДИКТАТУРА !

    4 0 Отговор
    И М Е Г Д А Н. !
  • 136 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 1 Отговор
    На Борисов трябва да му направят паметник в ЦСЗ и на паметната плоча един ден да пише: Корупцията не те прави свободен! Бай Ставри ми е свидетел!
  • 137 Значи

    4 1 Отговор

    До коментар #134 от "Аспарух":

    Димитров не е бил предател, щом се е грижил да не бъдат тормозени българите! То, според теб излиза така!
  • 138 Скрий се бе въшкар

    5 0 Отговор

    До коментар #133 от "Демократ":

    ти знаеш ли изобщо какво е демокрация? Комуне пребоядисано.
  • 139 Майка ти е била грозна

    1 1 Отговор

    До коментар #134 от "Аспарух":

    и не са искали да я уважат, затова те е излъгала.
  • 140 Некой си

    0 4 Отговор
    Ееее, най-после да го разкарат това нещо...срам и позор. Предлагам на негово място паметник на Трайчо Костов да се вдигне. Когото уби Сталин, защото искаше справедливи цени за българската продукция. По време на окупацията на България, СССР изкупува розовото масло по 110$ за кг, а го продава за 1200$ на литър..има още много подобни примери...имаше и честни българи по онова време, ама комундерите ги избиха, повечето- без съд и присъда.
  • 141 Паметници превахнати от русофилите

    0 2 Отговор
    Кръст паметник на Христо Ботев и четата му издигнат през 1939 година на връх Околчица. През 1947 година комунистическата власт заменя кръста с петолъчка. Възстановен през 1991 година.
  • 142 Паметници премахнати от русофилите

    1 1 Отговор
    Паметник на загиналите юнаци легионери през Балканската и Междусъюзническата война София. Открит е на 9 юни 1931 г, - празника Свети Дух.
    Съдбата на паметника след 1944 г. е печална. Той се приема за символ на Българския великошовинизъм и поради тази причина комунистическата власт издава тайно нареждане той да бъде разрушен. Премахнат е през 1947 година.
  • 143 Паметници премахнати от русофилите

    1 1 Отговор
    Паметник на незнайния македонски четник в Горна Джумая-Благоевград. Издигнат през 1933 година, разрушен през 1946 година. Възстановен през 1991.
  • 144 Паметници премахнати от русофилите

    1 1 Отговор
    Паметник на незнайния македонски четник в Горна Джумая-Благоевград. Издигнат през 1933 година, разрушен през 1946 година. Възстановен през 1991.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове