Отидете към основна версия

2 853 81

Кристиан Вигенин: Маските паднаха, май е по-добре да отидем на нови избори

  • кристиан вигенин-
  • правителство-
  • нови избори

„Факт е че Радев бави връчването на втория мандат“, отбеляза Вигенин

Снимка: БНТ

„Омерзително е това, което се случва. Настрана този похват със записите, който не одобряваме по принцип, но той позволи да излязат на бял свят неща, които само сме подозирали и срещу които сме се борили през годините. Стават ясни едни договорки, които противоречат на смисъла на съществуването на ПП. Те дойдоха с идеята да променят статуквото, да създадат нов ред, едва ли не да преучредят държавата, а се оказа, че това което правят, е да спасяват имунитета на Бойко Борисов, да търсят договорки с ГЕРБ в името на това да има правителство и да усвояват някакви средства.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime депутатът от БСП и заместник-председател на Народното Събрание Кристиан Вигенин във връзка с разпространения днес от Радостин Василев запис от онлайн заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

За нас беше шокиращо. При всичките трудности, които сме имало във взаимодействието си с ПП, все пак имаше една увереност, че в тяхно лице виждаме формация, която искрено желае страната да се промени, желае истинската промяна. Днес видяхме, че ние сякаш сме сами в тази наша амбиция. Което е много жалко. Това е един морален банкрут, от който ПП и нейните лидери няма как да избягат.

„За мен би било изключително учудващо някой български политик или висш представител в управлението да си позволи да съгласува наши назначения с посолства. Това е недопустимо. Това отваря възможността за пряка намеса във вътрешните работи на страната. Това е директен отказ от суверенитет и както някои го класифицираха – опит за държавна измяна, защото това на практика така изглежда“, подчерта Вигенин.

Останал съм с впечатлението, че понякога г-н Петков обича да украсява някои неща, вероятно за да е по-убедителен пред съпартийците си. Но казаното е казано, дори да не се е случило – фактът, че това се представя като нещо нормално и стандартно на форум на партията, е изключително учудващо. Не знам някоя друга държава да е съгласувала назначенията си на ключови позиции с нас.

„Трябва да чуем обяснението как така най-големият борец срещу Борисов ще бави 6 месеца вдигането на имунитет“, допълни Вигенин.

Според него намесването на името на Радев е опит на ПП да обясни случващото се по приемлив за широката публика начин, но добави, че има сили, които не искат да има правителство.

Факт е че Радев бави връчването на втория мандат“, отбеляза Вигенин. По думите му за България е важно да има редовно правителство и действащ парламент, защото това ще върне институционалният ред в страната, който е бил тежко изкривен в посока концентрация на власт в президента.

Социалистът припомни активната роля на бившия президент Георги Първанов при сформирането на правителството на тройната коалиция през 2005 г.

Сега президентът се държи изключително дистанцирано и имам чувството, че просто изчаква да се провали поредното Народно събрание“, посочи Вигенин.

Според него вместо ПП да контролира ГЕРБ и да бъдат реализиране нуждите реформи, „това което чуваме от записите, което никой не е отрекъл досега, е точно обратното – нагаждане на ПП към онези модели и прикриване на онова, което е било“.

Бих искал да имаме правителство, но това, което ни предстои, далеч не позитивно и започвам да се питам дали не е по-добре да отидем на нови предсрочни избори“, отбеляза политикът от БСП и допълни:

„Струва ми се, че маските паднаха и може в една такава ситуация гражданите да направят правилния избор.“

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове