Отидете към основна версия

3 302 111

Денков след втората папка: Тук няма държавна измяна.Това са интерпретации, които не са верни

  • николай денков-
  • втория мандат-
  • държавна измяна-
  • интерпретации

Според ген. Атанас Атанасов президентът е засегнат от това, че отдавна са заявили, че ще внесат законопроекти за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност.

Снимка: БГНЕС

Радев връчи втория проучвателен мандат на втората по големина формация на ПП-ДБ. Папката прие Николай Денков. Държавният глава заяви, че според него не е целесъобразно да получат втория мандат, заради изтеклите записи, но ще изпълни Конституцията.

След връчването на мандата Николай Денков коментира: "Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС, дали да избере правителство или не", цитиран от БНТ.

Напомни, че през 2021 г. също е било сменено ръководството на службите. Каза, че приема спокойно съветите на Радев.

Заяви, че няма държавна измяна и това са интерпретации, които не отговарят на истината.

Според него преговорите с ГЕРБ трябва да бъдат размразени и се надява през следващите дни разговорите да продължат. Ако другите ПГ кажат, че няма да участват - да се опитат да реализират третия мандат.

Отказа да коментира състава на кабинета, докато не седнат на масата на преговорите с другите парламентарни групи.
Темата за службите коментира и ген. Атанас Атанасов. Според него президентът е засегнат от това, че отдавна са заявили, че ще внесат законопроекти за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност.

По нашето законодателство МС отговаря за сигурността и обществения ред, президентът няма отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата да назначава шефове на служби, а тези които в момента са, те са назначени по предложение на неговото служебно правителство. Съгласно нашите закони, който и да бъде назначен, трябва да бъде проучен за надеждност, включително и от партньорите ни от НАТО, каза Атанасов и допълни: "Аз не мога да разбера тук за какво национално предателство се говори".

Ако едно лице, заеме висша ръководна длъжност в службите за сигурност и в него нямат доверие нашите партньорски служби, той няма да получава надеждна информация. Така че това е нормална законна процедура, каза още Атанасов.

Асен Василев отговори на думите от записа "службите са синхронизирани с посолството", че е имал точно това предвид, което обясни ген. Атанасов. Допълни, че законопроектите за службите са били внесени в предишното НС, които да уредят така че службите да могат да бъдат гласувани от НС, а не да се определят от премиера или президента, еднолично.

"Това нещо е изключително важно, за да може службите да са наистина на България, а не да служат на интересите на един или няколко човека. Не служат на никакви чужди посолства. Службите са български, за да могат да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори", каза той.

Потвърди, че застава зад всяка дума на записа.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол