Отидете към основна версия

3 534 74

”Правосъдие за всеки”: Сарафов уж не искаше да сяда на стола на Гешев

  • главен прокурор-
  • борис сарафов-
  • правосъдие за всеки

Да се удължи с промяна в ЗСВ едноседмичният срок, в който ВСС следва да открие процедурата за избор на главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Борислав Сарафов заяви в прав текст в края на май месец, че вижда себе си като част от Националното следствие и "по никакъв начин, не желае да става главен прокурор, няма да бъде кандидат за такъв и няма да желае да изпълнява тази длъжност". Е, от днес Сарафов е главен прокурор на България по всякакъв начин. Самоизобличи се като лъжец.

Това се посочва в позиция на Инициативата "Правосъдие за всеки", след като Висшият съдебен съвет набързо избра Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Ето и цялата позиция:

Само ден след указа на президента за освобождаване на главния прокурор Иван Стоименов Гешев Прокурорската колегия на ВСС набързо и тайно проведе избор за временно изпълняващ длъжността главен прокурор и избра почти единодушно дългогодишния директор на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор на двамата последни главни прокурори Борислав Боби Сарафов. Не е обсъдено въобще дали същият притежава необходимите професионални и нравствени качества да заема, макар и временно, този важен пост, като бланкетно се сочи от членове на ВСС, че щом е бил заместник-главен прокурор, значи ги притежава, за да заема поста.

Припомняме как същите членове на ВСС до преди месец само твърдяха, че и Гешев ги притежава, а после обясниха, ЧЕ СА СБЪРКАЛИ В ПРЕЦЕНКАТА СИ!

Очевидно е, че Борислав Сарафов изигра основна роля в процеса по сваляне на Иван Гешев от поста му, както е и очевидно, че дълги години той бе безмълвен регистратор на събитията в прокуратурата, на нейното избирателно действие и бездействие, на изпълнението на поръчки и „навлизането на политиката в нея“ , както той сам се изрази в острите атаки срещу вече бившия си началник. Остана и сериозна сянка на съмнение е, че именно Сарафов изпълни политическа поръчка по подготовката за свалянето на главния прокурор от поста му и се е свързвал с ръководители на апелативни прокуратури в страната, за да търси тяхното съдействие за вътрешен преврат в прокуратурата.

Самият Сарафов заявява в прав текст в предаването „120 минути“ на 28.05.2023 г. следното: „Себе си виждам да остана на мястото, на което съм в момента. И да продължа да бъда полезен на колегите си, защото имам нужда от тяхната подкрепа, на колегите от Националната следствена служба, да бъда в помощ и подкрепа на тази структура. По никакъв начин, ако това е въпросът ви, не желая да ставам главен прокурор, няма да бъда кандидат за главен прокурор, няма да желая и да изпълнявам тази длъжност, ПО НИКАКЪВ НАЧИН!“

Е, от днес, понеже ПК на ВСС допусна предварително изпълнение на решението си – преди обжалването във ВАС, и то е в сила, г-н Сарафов Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР на България, ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН. С този факт самият г-н Сарафов се самоизобличи като лъжец, а лъжците нямат необходимия морален интегритет да заемат такъв пост. Явно е , че се прави нова схема за овладяване на тази длъжност за един явно дълъг „временен период“, а после и постоянно, в зависимост от конституционните промени, които предстоят.

Всичко случващо се от първи май насам, включително и този срамен акт от днешния ден, напълно доказва тезата ни, че длъжността главен прокурор, която служи за все по-явна политическа употреба, следва да се закрие като ненужна и вредна, а ВСС да се реформира из основи. Нужно е решително намаляване на парламентарната /политическата/ квота в състава му и нови критерии за избора на неговите членове, както и евентуалното му разделяне на два съвета – Прокурорски и Съдебен.

ТОЗИ ВСС НЕ СЛЕДВА ДА СЕ ДОПУСНЕ ДА ИЗБЕРЕ НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР, като за тази цел правомощията му, ако това се налага, трябва да бъдат преустановени с решение на Народното събрание или промяна в Закона за съдебната власт.

Днешният избор на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор да бъде обжалван пред ВАС и да се поиска незабавно спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението на ПК на ВСС.

Да се удължи с промяна в ЗСВ едноседмичният срок, в който ВСС следва да открие процедурата за избор на главен прокурор.

Конституционните промени в глава „Съдебна власт“ да бъдат внесени като проекти и процедурата за разглеждането им да започне веднага след изтичането на установения едномесечен срок, като първо гласуване мине до края на м. юли, преди парламентарната ваканция.

Ние от Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще бъдем обществен контрол на този процес и при нужда ще свикаме масов протест срещу опитите за подмяна на играчи със сходни „качества“ и функции“ в прокуратурата вместо радикална промяна!

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове