Last news in Fakti

16 Юни, 2023 15:51 3 467 74

”Правосъдие за всеки”: Сарафов уж не искаше да сяда на стола на Гешев

  • главен прокурор-
  • борис сарафов-
  • правосъдие за всеки

Да се удължи с промяна в ЗСВ едноседмичният срок, в който ВСС следва да открие процедурата за избор на главен прокурор

”Правосъдие за всеки”: Сарафов уж не искаше да сяда на стола на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

Борислав Сарафов заяви в прав текст в края на май месец, че вижда себе си като част от Националното следствие и "по никакъв начин, не желае да става главен прокурор, няма да бъде кандидат за такъв и няма да желае да изпълнява тази длъжност". Е, от днес Сарафов е главен прокурор на България по всякакъв начин. Самоизобличи се като лъжец.

Това се посочва в позиция на Инициативата "Правосъдие за всеки", след като Висшият съдебен съвет набързо избра Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Ето и цялата позиция:

Само ден след указа на президента за освобождаване на главния прокурор Иван Стоименов Гешев Прокурорската колегия на ВСС набързо и тайно проведе избор за временно изпълняващ длъжността главен прокурор и избра почти единодушно дългогодишния директор на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор на двамата последни главни прокурори Борислав Боби Сарафов. Не е обсъдено въобще дали същият притежава необходимите професионални и нравствени качества да заема, макар и временно, този важен пост, като бланкетно се сочи от членове на ВСС, че щом е бил заместник-главен прокурор, значи ги притежава, за да заема поста.

Припомняме как същите членове на ВСС до преди месец само твърдяха, че и Гешев ги притежава, а после обясниха, ЧЕ СА СБЪРКАЛИ В ПРЕЦЕНКАТА СИ!

Очевидно е, че Борислав Сарафов изигра основна роля в процеса по сваляне на Иван Гешев от поста му, както е и очевидно, че дълги години той бе безмълвен регистратор на събитията в прокуратурата, на нейното избирателно действие и бездействие, на изпълнението на поръчки и „навлизането на политиката в нея“ , както той сам се изрази в острите атаки срещу вече бившия си началник. Остана и сериозна сянка на съмнение е, че именно Сарафов изпълни политическа поръчка по подготовката за свалянето на главния прокурор от поста му и се е свързвал с ръководители на апелативни прокуратури в страната, за да търси тяхното съдействие за вътрешен преврат в прокуратурата.

Самият Сарафов заявява в прав текст в предаването „120 минути“ на 28.05.2023 г. следното: „Себе си виждам да остана на мястото, на което съм в момента. И да продължа да бъда полезен на колегите си, защото имам нужда от тяхната подкрепа, на колегите от Националната следствена служба, да бъда в помощ и подкрепа на тази структура. По никакъв начин, ако това е въпросът ви, не желая да ставам главен прокурор, няма да бъда кандидат за главен прокурор, няма да желая и да изпълнявам тази длъжност, ПО НИКАКЪВ НАЧИН!“

Е, от днес, понеже ПК на ВСС допусна предварително изпълнение на решението си – преди обжалването във ВАС, и то е в сила, г-н Сарафов Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР на България, ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН. С този факт самият г-н Сарафов се самоизобличи като лъжец, а лъжците нямат необходимия морален интегритет да заемат такъв пост. Явно е , че се прави нова схема за овладяване на тази длъжност за един явно дълъг „временен период“, а после и постоянно, в зависимост от конституционните промени, които предстоят.

Всичко случващо се от първи май насам, включително и този срамен акт от днешния ден, напълно доказва тезата ни, че длъжността главен прокурор, която служи за все по-явна политическа употреба, следва да се закрие като ненужна и вредна, а ВСС да се реформира из основи. Нужно е решително намаляване на парламентарната /политическата/ квота в състава му и нови критерии за избора на неговите членове, както и евентуалното му разделяне на два съвета – Прокурорски и Съдебен.

ТОЗИ ВСС НЕ СЛЕДВА ДА СЕ ДОПУСНЕ ДА ИЗБЕРЕ НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР, като за тази цел правомощията му, ако това се налага, трябва да бъдат преустановени с решение на Народното събрание или промяна в Закона за съдебната власт.

Днешният избор на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор да бъде обжалван пред ВАС и да се поиска незабавно спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението на ПК на ВСС.

Да се удължи с промяна в ЗСВ едноседмичният срок, в който ВСС следва да открие процедурата за избор на главен прокурор.

Конституционните промени в глава „Съдебна власт“ да бъдат внесени като проекти и процедурата за разглеждането им да започне веднага след изтичането на установения едномесечен срок, като първо гласуване мине до края на м. юли, преди парламентарната ваканция.

Ние от Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще бъдем обществен контрол на този процес и при нужда ще свикаме масов протест срещу опитите за подмяна на играчи със сходни „качества“ и функции“ в прокуратурата вместо радикална промяна!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    94 0 Отговор
    Достоен ученик на своя вожд ББ ! По стара негова традиция СУТРИН КАЖЕ ЕДНО, НА ОБЯД - ДРУГО, А ВЕЧЕР НЕ Е СЪГЛАСЕН И С ДВЕТЕ !!!
  • 2 ЧОВЕК

    79 0 Отговор
    МЪРША И НИЩО ПОВЕЧЕ!
  • 3 горски

    61 0 Отговор
    Стани да седна,съблечи се да легна.....или от трън та на глог
    Свиквайте с новите,които с плам се научиха от старите и с шут ги изритаха....
  • 4 Зеленски съм - оужи бандерушката

    69 1 Отговор
    Нее, Сарафов не искаше да заема мястото временно...той искаше за постоянно.
  • 5 Гепи

    62 3 Отговор
    Направихме реформата в съдебната система-наш човек!Скоро на аматьорчетата джендъри от ПП-ДБ ще им бием шута.
  • 6 Гого

    60 0 Отговор
    Мафията си избира нов господен ИНСТРУМЕНТ
  • 7 Тиквон и Гуци

    57 0 Отговор
    си назначиха нов главен прокурор.
    Внимавайте какво обсъждате тук за да не ви дойдат вкъщи както навремето в президентството.
    Събудете се беееее
    Толкова ли сладко спите в кошарката.
    Толкова ли ви е удобна беееее
  • 8 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    43 8 Отговор
    Българите си ги избират
  • 9 Петьо Еврото

    48 0 Отговор
    Тоя е мой човек!
  • 10 ПЕТЬО ЕВРОТО КАЗА

    50 0 Отговор
    САМО САРАФОВ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДЕЛОТО.ТО И ИМЕТО МУ Е СВЪРЗАНО С ПАРИ-САРАФ
  • 11 Прокурор

    45 0 Отговор
    "Съдебната" система - ПЪЛНА СКРЪБ, която влачи държавата към дъното и от която страдат всички. Да жУвей българската "правосъдна" система - НАЙ-ПРАВОСЪДНАТА В СВЕТА !!!
  • 12 Красимир Петров

    42 0 Отговор
    Всичко е нагласен отдавна от тиквата и Доган
  • 13 Никой

    31 0 Отговор
    Как да се реформира,ДЕформираното нищо,НИЩО?! Всичко е туземен лобизъм, клиентелизъм, мутробаджанащина. Това е днешната блага вест ! Хайде , хаирлия да е !!!
  • 14 Вашето Мнение

    34 3 Отговор
    Виждам, че жълтопаветната измет ликува. Да им е честито.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 2 Отговор
    РЕформата вече е завършена ‼️

    Преди 10 години след избора на
    Пееф.ски народът бе на улицата и ги
    изхвърли ❗
    Днес народът гледа как след избора на Пееф.ски изхвърлиха и ГЕ.швф и пак пие и пее ....
  • 16 Вашето Мнение

    32 3 Отговор
    Няма ли един жълтопаветен шебек тука да ни обясни за промяната и, че сарафов е временно.
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    48 1 Отговор
    Буратино Боби Сатрапов, лицемер и лъжец, как украсяваше за взрива - бил с цел убийство на Гешев и семейството, дето не беше с него! Това дървено човече не трябва и 1 минута да е главен прокурор!
  • 18 Коко

    28 0 Отговор
    А,аз го виждам него вън от системата поне 20 години ,той е за затвора,да ходи да бачка в тухларната безплатно,за щетите които е нанесъл на обществото
  • 19 Анонимен

    31 2 Отговор
    Точно вие от "Правосъдие за всеки" бяхте горещи възхвалите ли на ППДБ и говорехте, че те могат да извършат съдебна реформа. Какви протести ще свиквате? Правосъдният министър каза преди час, че назначението на Сарафов е начало на реформата! Така че пепедебейците подкрепят Сарафов.
  • 20 Даниел

    35 1 Отговор
    Въпреки установените контакти с хора от ундърграунда този бе избран за главен прокурор??
    Само масовото недоволство на народа може да го уволни много бързо!
    Попитам за имунитетите на схемаджиите ,за малко да поеме по стълбите към етаж 4 ,вместо с асансьора,от явно доста неудобния въпрос!
  • 21 милиционер

    30 0 Отговор
    театралното позорище продължава .......
  • 22 Тома

    24 0 Отговор
    Няма не искам щом мафията и задкулисието те нарекат.Първо ги изпираш после те слагат на пързалката като каскета
  • 23 Само

    23 0 Отговор
    "истини" от него ! И триметровия кратер при "атентата" с Гешев , и че пътувал със семейството , и 5 -6 метровите пламъци и и и.......
  • 24 пфуууу

    24 0 Отговор
    Ай махайте го този е фурнаджийска лопата.
  • 25 Румен Американеца

    25 1 Отговор
    Овчедушното народонаселение не заслужава нищо по-добро.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    24 0 Отговор
    На тоя стол се инсталира, не се сяда
  • 28 фалш

    19 2 Отговор
    Ние от Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще бъдем обществен контрол на този процес и при нужда ще свикаме масов протест срещу опитите за подмяна на играчи със сходни „качества“ и функции“ в прокуратурата вместо радикална промяна!

    Щом се ваксинирахте спрях да ви подкрепям уважаеми, сега пищите на умряло срещу мафията, която налагаше ваксините-експерименталки, но вече никой не ви вярва. Превърнахте свободата на избор в фашистка задължителна догма и не ви велвам вече, оправяйте се...оставка, съд, затвор за мефията и Боко тиквътъ...
  • 29 Каква

    23 0 Отговор
    "благородна" физиономия само , какъв "интелект" , какви "истини" и дела ?!
  • 30 Идеал Петров

    26 0 Отговор
    Идеален човек за поръчки.
  • 31 Вашето Мнение

    28 0 Отговор
    Жълтопаветните шебеци мълчът като партизанин на разпит. Време е за площада хора.

    Коментиран от #34

  • 32 Никой

    19 2 Отговор
    На ГЕРБ и ДПС не им пука какво ще се случи с правителството на ПП-ДБ. Играят си игрите,виждат "компромиса " за който са се хванали ПП-ДБ. Чудя се как още харвардци не са се усетили ,че ги будалка хартиената коалиция. Или си затварят очите пред безобразията които им спретват ГЕРБ и ДПС заради прословутата " конституционна реформа ". Ако ПП-ДБ си мислят ,че те ще водят хорото в дълбока грешка са. Ако си мислят ,че с остъпки пред мафията ще спечелят още електорат ,грешат. Ако си мислят,че по този начин ще ограничат пРезидента също грешат,той вижда на къде водят играта от ГЕРБ - ДПС и потрива ръце отново да участва в нея. Другите зяпачи и викачи в парламента също ще му помогнат. Ако ПП-ДБ изкарат до есента мандат,с едномесечна почивка на народните представители и успеят да прокарат едно едничко ТЯХНО желание ще бъдат герои. Но уви, не съм оптимист.
  • 33 До "Правосъдие за всеки"

    21 2 Отговор
    Лъжете се. Сарафов НЕ Е КАЗВАЛ, че не иска да става главен прокурор. Вие тълкувате неправилно, изслушайте цялото интервю, което цитирате и ще разберете, че сте го разбрали погрешно! Нали Киро, Асен, Лена, Червен Христо и останалите така казваха за записа? Че не са ги разбрали правилно. Така че и вие се заблуждавате! Надявам се, че схващате подигравката с лъжците, които бяха изброени?
  • 34 Вашето Мнение

    19 3 Отговор

    До коментар #31 от "Вашето Мнение":

    Правосъдие за всеки са мишоци. Това е пералня за боко тиквеника. Щяли да правят протести при нужда, измекяри.
  • 35 8-те джуджета

    28 0 Отговор
    Толкова ли няма читави хора в тая държава за поста? Има, но нарочно ги дъържат настрана, защото търсят послушни и изпълнителни хора.
  • 36 ужас

    23 0 Отговор
    всички вън! веднага! всички до един!
  • 37 Петър Евров

    20 1 Отговор
    Първата му работа ще е да оттегли исканията за имунитетите депутати- четирима на брой. Между тях е Б. Борисов, той е най-важен за коалицията, която бе конструирана от мафията.

    Коментиран от #38

  • 38 Българин

    17 2 Отговор

    До коментар #37 от "Петър Евров":

    Спокойно. САЩ са истински демократи, най-великите демократи, които светът някога е виждал, но те не знаят за тези действия! Като узнаят, ще пратят хора да ни избавят от мафията и корупцията!🤣
  • 39 И ТЕ ТАКА

    17 0 Отговор
    В ТЕРИТОРИЯТА НА БЕЗСРАМНИТЕ ПОЛИТИЦИ , ЩО ПА ВСИЧКО ДА НЕ Е БЕЗСАМНО......?
  • 40 жалка картина

    21 0 Отговор
    След тази реформа ще избягат още два милиона българи. Държавата е обречена да бъде без правосъдие.
  • 41 СарафоооФ

    12 0 Отговор
    Ама само на ужким не исках....
  • 42 ОТ КВОТАТА

    11 0 Отговор
    на Магнаурската Школа
  • 43 БуБи СаРаФ0оф

    16 0 Отговор
    Изпълнявам повелята на моя Господ Бог,Бойко Борисов,пардон ЧЕХМЕДЖИЕВ...
  • 44 Боко чехмеджето

    15 0 Отговор
    Млък негодници такива,оставете ни с пееФски и про100киро още 4години да дерибействаме...Имаме нови чехмеджета за пълнене..
  • 45 АРЕС

    14 2 Отговор
    Този е по голям престъпник и от Каскета,но Козяк решава.Това посолство трябва да се изравни с земята,там са българоубииците.
  • 46 Ще има горещо лято

    14 0 Отговор
    Първото доказателство и парадиране на новата власт беше избирането на Пеевски в комисията за конституцията. Второто е Сарафов.Скоро тенджерата под налягане на народното недоволство ще гръмне. Може би на третата наглост която ще сътворят.
  • 47 Бебо

    17 0 Отговор
    Тоя Сарафоф каква мухоморка е, правеше се на грешен наглеца му, как е възможно такива индивиди да заемат такива постове, ужас. Бог да го накаже!
  • 48 Така така

    18 0 Отговор
    Като му види човек жадният Алчен поглед и си дава сметка, че е готов и на.... Да седне само и само власт и пари да има
  • 49 Перо

    14 0 Отговор
    Театрални постановки с неговите изявления и поведение, да се пише опозиция на Гешев, а целта му е наредена от същата мафия за мястото на Гешев!
  • 50 Боби ЕВРОТО

    15 0 Отговор
    Сега тоз товариш Борислав Сарафо - Боби ЕВРОТО , кой замества Гешо Келешо или Пепи Еврото ?
  • 51 Нищо чудно

    15 0 Отговор
    Сега остава да назначат половината областни от ДПС и работата ще заспи.
  • 52 Властелина на простаците

    13 0 Отговор
    Единствен простак ги владее, единствен Бойко ги назначава и единствено на тъмната мафия служат.
  • 53 дядото

    15 0 Отговор
    всичко в тази гнила държава е пунта мара
  • 54 Ком

    11 0 Отговор
    "Да стане туй, да седне онуй."
  • 55 Павел пенев

    19 0 Отговор
    Сарафов е достоен заместник на Гешев. Той е същия престъпник.Този ВСС доказа,че е корумпиран,отвратителен и престъпен. Всички заедно със Сарафов в затвора, но преди това конфискация на откраднатото.

    Коментиран от #68

  • 56 Как може

    19 0 Отговор
    Един милиционерски боклук да смените с друг.Кой го избра?Защо само прокурорската колегия?Защо толкова прибързано?Трябва този ВСС да бъде изобщо премахнат.А инспекторатът какъв го върши?К.Петков започвай гладна стачка,като нямате козове,докато джуджето Сарафов се оттегли!
  • 57 дядото

    9 0 Отговор
    ще падне голям смях,а трябва големи протести,ако новия оттегли исканията за имунитети на боко и корчо.
  • 58 Ужас безкрай

    5 0 Отговор
    Той, човечеца и сега може да не иска. Но кой ли го пита.
  • 59 Демократ

    6 1 Отговор
    Докога наивниците в България ще вярват на изпечените лъжци във властта? Доказали са се всичките възпитаници на КГБ - Сименовската школа, които управляват България, че са ги научили да бъдат безскрупулни,крадливи,лъжливи, аморални типове,които се гаврят с народа. Докато не бъдат изхвърлени от властта, така ще е.
  • 60 От трън та на глог,

    10 0 Отговор
    този е още по голям палячо от Гешев, чиста мижитурка. ПосолствоТО си иска марионетки в управлението.
  • 61 съдия

    5 0 Отговор
    Този си подписа смъртната присъда БУКВАЛНО – животът му вече не струва и един куршум, но все пак ще се прежали изпълнителят на присъдата.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Вие от

    7 0 Отговор
    правосъдие за всеки водно или неволно наложат вода в мелницата на мафията. Казва какво ви пречи, какво да се направи, но не си давате сметка кой ще го направи. Искахте оставка на Гешев. Сега щастливи ли сте. Не знаехти ли, че тази власт ще си назначи друг още по угоден на нея.
  • 65 Милен

    7 0 Отговор
    Ура другари да живее новият главен каскет на републиката, лицето Борислав Боби Сарафов 🥳
  • 66 не съм изненадан

    5 1 Отговор
    Пълзящата промяна на Радев в действие. Както казваше Киро Тъпира: Ще поставим свои хора в прокуратурата. Въпроса с Бойко ще го бавим за да не изригне народното недоволство. Пък после ще му видим сметката.
  • 67 Кокоркиро

    4 0 Отговор
    Мафията си има имена!!!Правосъдие ли?Тояга по питащите.
  • 68 КОЙ,КОЙ Е

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Павел пенев":

    По дърт е и по-голям.Че е и от много ,,специялните.Активен.
  • 69 Проки

    7 0 Отговор
    Със сигурност Сарафов е силно стиснат за гушата и му е натиснато копчето "Enter". Като палачинка се обърна на 180 градуса и се отказа от най-добрия си приятел Гешев , когото силно защитаваше, особено след "Пиратката". Явно има ПРИЧИНА да го сложат на неговото място. Обикновено на такива места се слагат хора които лесно могат да се манипулират от ОПГ. Може да се каже, че Сарафов има тежка Зависимост или трябва да върне многото взети пари , за лично ползване. Сега ще прави каквото му наредят , то си е ясно......
  • 70 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    4 0 Отговор
    ТУК ВАЖИ ПОГОВОРКАТА - СТАНИ ДА СЕДНА АЗ.
    ДО ВЧЕРА ДЯСНА РЪКА НА ГЕШЕВ, СЕГА ПРЪВ БОЕЦ СРЕЩУ НЕГО.
    НЕЩО НАМИРИСВА НА ПРЕДАТЕЛСТВО.
    НАЙ ИНТЕРЕСНОТО - УВОЛНЯВА ОЩЕ НЕ ВЛЯЗЪЛ В КАБИНЕТА НА ГЕШЕВ.
    ГОСПОДИНЕ ТРЯБВА И СЕБЕ СИ ДА УВОЛНИШ, НАЛИ И ВИЕ БЯХТЕ ОТ ЕКИПА НА ГЕШЕВ.
  • 71 бай Ставри

    2 0 Отговор
    Мнооого гнъсна физиономия.
  • 72 Емо Долара

    3 0 Отговор
    Тоя Борислав Сарафов незабавно трябва да бъде арестуван и уволнен!
    Всеки ден е бил в ресторанта на Пепи Еврото, получавал е ежемесечно парички в хартиени пликчета,даже е сниман как ги взима,и тоя изгустиран елемент ще е главен прокурор!
    Абсурд! Незабавно трябва да бъде арестуван! Оставка и затвор за Сарафов и подлогите му от ВСС!
  • 73 Тъжно но не безнадеждно

    2 0 Отговор
    Поне се разбра защо не вървят нещата в тази държава. ВСС действа като мафиотска структура, конституционният съд, също. Ако случайно нещо мине през ситото конституционния съд го спира. Има и инспекторат към съдебната система, тези хора също не си вършат работата. Въпросът е защо тези чиновници не си вършат работата? Защо им плащаме заплати? Тази каша може да я оправи само гражданското общество, както стана в Румъния, с писане по форумите няма да стане.
  • 74 Гражданин

    0 0 Отговор
    Не искал да е главен прокурор. И нашето куче не яде салам ама не се хвали.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове