Отидете към основна версия

1 032 58

Валентин Радев: Трябва да помагаме на Украйна, защото утре, ако се случи, ние ще очакваме помощ от НАТО

  • оръжие за украйна-
  • нато-
  • взривове в складове с боеприпаси

Прокуратурата у нас обяви преди време, че има връзка между посещението на руски агенти у нас и взривовете на складове. Според мен и моите колеги може да има такова нещо, каза бившият министър на отбраната

Надявам се сега, че с новото ръководство на Министерството на отбраната и новото правителство ще продължаваме да подкрепяме Украйна и да се седне на масата на преговорите за границите от 1991 г.

Това каза бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Списъкът с помощите, който се дава на Украйна, не се засекретява от правителството или от министъра на отбраната. Това е списък, който е утвърден от Щаба на отбраната и грифът е поставен от тези, които са го съставили", обясни той.

"Според него е добре да бъде ясно какво точно даваме на Украйна, но това е въпрос с две страни", смята Радев. По-важното, според него, е това, че министърът е обявил, че не даваме платформи, тежка въоръжена техника. Той припомни, че още от годините на Варшавския договор страната ни е специализирала в производството на боеприпаси.

Валентин Радев смята, че търканията между правителството и президента идват основно от това, че служебното правителство е отказвало да участва в инициативата да изпращане на 1 млн. боеприпаса в Украйна, а сега новото правителство заяви, че застава зад инициативата.

"Аз даже бих ги посъветвал да отидат по-далеч - не само боеприпаси, извън това да погледнат декларираните сили и да се види с какво друго може да бъде подпомогната Украйна, защото утре, ако се случи, ние трябва да очакваме помощ от НАТО", каза още Радев.

По отношение на взривовете на складове с боеприпаси той заяви, че само през 2009 и 2017 година у нас не е имало такива инциденти. Въпреки всичко това, не означава, че инцидентите стават често, защото има държави, в които има много повече случаи, обясни той и допълни, че става въпрос за инциденти, свързани със спецификата на производството.

"Прокуратурата у нас обяви преди време, че има връзка между посещението на руски агенти у нас и взривовете на складове. Според мен и моите колеги може да има такова нещо. Но ние сме скептични донякъде, защото това са взривове, боеприпаси, винаги може да се случи нещо", поясни Валентин Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На фона на инцидентите в Европа "ние се държим добре", допълни той. По думите му трябва да има по-строг контрол на служба КОС в МВР, но въпреки това подобни инциденти се случват.

Във връзка с искрите, които прехвърчаха между правителството и партия "Възраждане", той коментира, че вероятно премиерът е прав, но призова за по-обран изказ и от двете страни.

"Трябва да се внимава много с приказките, особено когато има война близо до нас. Трябва да се намери баланс, има начин в парламента. Не с квалификации, защото обществото е много чувствително, особено когато има въоръжен конфликт", каза Радев.

По думите му това че има правителство и парламент е добра новина. "Трябва да бъдем по-смирени дори в квалификациите си, като определяме част от обществото, които са гласували", каза той.

Радев припомни, че България е "малко по-особен случай", тъй като обществото е раздвоено по отношение на войната.

"Много е важно правителството да намерят баланса, както го правеше моята партия ГЕРБ", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове