Отидете към основна версия

22 815 122

Калин Димитров: Който твърди, че контранастъплението на Украйна тече бавно, е в голяма грешка

  • калин димитров-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Присъствието на Пригожин и такива като него, например Кадиров, може да изиграе лоша шега на Путин

Снимка: БГНЕС

„Квартирата на фонда в който аз в момента работя в Украйна е в Западна Украйна. Войната е нещо много отдалечено. Единственото нещо по което можеш да разбереш, че има война са сирените вечерта. Да ви кажа откровено много малка част от населението слиза в укритията. Повечето просто се преместват в коридори и стаи, в които нямат прозорци.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ военният експерт Калин Димитров.

Животът в Киев и най-парадоксално в Харков, който се атакува с балистични ракети, на които няма 100%-ово противодействие – там може буквално всеки ден да падне нещо на дома ти, част от заведенията са отворени, хората продължават да живеят. Животът си тече, част от заведенията са отворени.

Според военния експерт присъствието на Пригожин и такива като него, например Кадиров, може да изиграе лоша шега на Путин. По думите на Димитров акцията на Пригожин е важна индикация, че изглеждащата като монолитна власт на Путин всъщност не е толкова монолитна.

„Сега Путин иска всички тези групировки да преминат към армията на Министерството на отбраната. Това няма как да стане. Там заплатите са различни. Формално една част ще отидат, но повечето няма да го направят. По отношение на ЧВК „Вагнер“ – това бяха 20 хиляди от най-добрите бойци, които са относително ефикасни. Съчетаваха най-доброто от съветските практики с нулева бюрокрация“, коментира Димитров.

„Вагнер“ са две части – професионално ядро, с боен опит в Сирия, Африка и масата, която в огромната си част са криминални престъпници, посочи още експертът.

Договорката, която е постигнал Лукашенко с Путин не е само с него – трябва да сме напълно наясно, че има и колективен Путин, не само колективен Запад. Има някакво споразумение, за да преценят, че това е по-добрият вариант, отколкото бой в Москва, но не се знае каква му е застраховката живот на Пригожин.

„Всяко от ядрените куфарчета само по себе си не работи, това е система от решения. Генерал Суровикин е от доказалите се сравнително разумни генерали на Руската федерация. Той е не харесван заради изтеглянето си от Херсонска област. Дали е факт, че Суровикин е бил член на „Вагнер“ не е ясно. Той беше връзката между Путин и „Вагнер“, какво ще се случи с него – надали ще бъде съден, може би ще бъде пратен някъде в задните редици. Но това влияе на нещата в руската армия, защото кадърните генерали там не са много“, посочи Димитров.

„Тези, които твърдят, че не се изпълнява планът на контраофанзивата в Украйна не са наясно как тя се случва. Това е процес. Тези, които са очаквали, че тя ще върви както в Харков са в много голяма грешка и се заблуждават. Ако си припомним как тя протече в Херсон, тя вървя с много малки първоначални успехи. Получаваш изходни позиции от които трябва да тръгнеш“, добави военният експерт.

„Не очаквам, че в Русия ще има пуч, преврат, както искате го наречете. Все още не е достигнат критичният момент, когато в и обществото ще има достатъчно критична маса хора, готови да подкрепят подобен акт. Да не забравяме, че все пак актът на Пригожин не срещна кой знае каква съпротива, включително от местното население“, каза още военният експерт.

Според Димитров военната подкрепа за Украйна сега е официална, честна, „без комисионни за определени кръгове, без печалба за определени хора“.

„Как България подпомагаше Украйна досега? Без да го афишира. Единствената разлика е, че сега нещата се случват официално и с фанфари. Ако България ще влиза във войната, то ще влезе цяло НАТО. Ако НАТО влезе във война, то аз имам много лоши новини за Русия. Не съм убеден колко време ще продължи тази война, нищо, че Русия иска да воюва с НАТО. Тази истерия със самолетите, която се разви е глупава. Ние трябва да разберем, че нашите самолети не са съвместими с НАТО, защото, ако се случи нещо те няма да могат да излетят, защото могат да бъдат объркани. Дали ще имаме 7-8 МИГ-29 от които летят 3-4 няма никакво значение. България загуби възможността да получи около 1.5 до 2 млрд. долара по различните фондове за да сменим тази военна техника. Украйна вече не е заинтересована от стара съветска техника. Вече говорят за F-16“, подчерта Димитров.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 185 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове