Отидете към основна версия

27 784 92

Проф. Гарабед Минасян: Два лева е прекалено висока цена за еврото

  • проф. гарабед минасян-
  • цена-
  • лев-
  • евро

Левът няма пазарна оценка. Ако има пазарна оценка, той според мен би следвало да е някъде около 1.65-1.70 за евро

Два лева е прекалено висока цена за еврото. Защо е така, защото еврото беше въведено в една ситуация, когато икономиката беше катастрофирала и всичко беше като разграден двор и оттогава насам този курс продължава. Левът няма пазарна оценка. Ако има пазарна оценка, той според мен би следвало да е някъде около 1.65-1.70 за евро. Това е причината поради която хората преценяват, че еврото е скъпо и не само това, но очакват цените в Европа, средното равнище да е някъде около 55% от европейските.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания при БАН.

Ето какво още сподели той:

Aко аз трябва да си направя депозит, ще си го направя в лева. Скъпо ми е два лева за едно евро да дам. Това е причината, че ръководството на БНБ според мен има пропуски. Трябва да се подскаже, че и валутният ни резерв е 35 милиарда евро, при условие, че местните инвестиции миналата година бяха 13 млрд. лв.

Има много неща, които БНБ би следвало да подскаже на ръководството на Министерство на финансите, но тя не го прави. Има много показатели, които би следвало да се кажат, например това с референдума, който се отхвърли. Делът на местната валута в депозитите в Естония и други държави, които скоро се присъединиха в еврозоната беше под 10%, а при нас депозитите в лева са много висок процент. Ето това трябва да подскаже БНБ на управляващите. Делът на левовите кредити също са 3/4 от всички. И този дял расте, не само, че не намалява. Въпросът е защо е така? Моето обяснение е, че еврото е скъпо за нас.

Владимир Филипов е много подходящ човек за гуверньор на БНБ, Любомир Христов също заслужава да заеме този пост. Според мен Любомир Христов има много по-ясни разбирания за развитието на финансовите процеси у нас. Той има своя собствена позиция, която той защитава и не е екстравагантна. Кандидатът на БСП се е занимавал с неща, които не са били на повърхността, моето мнение е, че той не е подходящ за поста. Любо Христов и Димитър Радев са добри кандидатури за БНБ. Моите убеждения са за Любомир Христов, въпреки, че съм противник на нещата, които прави "Възраждане". Лошото е, че той е тяхна кандидатура. Това е единственото лошо нещо за него.

Аз мисля, че едни или други се надцакват с особености в гласуванията в парламента. Това, което би следвало да ни тормози като общество обаче е, че 450 хиляди души са подкрепили референдум. Българският лев никога не се е харесвал на българина.

Валутният борд трябва да отпадне. Не му е мястото да функционира в настоящия момент. Трябва да бъде добре обмислено това. От 5-6 години този борд е спънка за икономическото развитие на страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове