Отидете към основна версия

2 696 146

Асен Генов: Радев трябва да бъде държан политически отговорен заради посланието, че страната е разединена

  • президент-
  • послание

Президентската теза и на политици от БСП и „Възраждане“ - „Ние сме за неутралитет“, е послание, че сме за агресора, смята журналистът

Президентът очевидно за пореден път доказа, че има собствена политическа програма и тя се различава от това, което би трябвало да бъде. При срещата си със Зеленски той демонстрира, че има собствен поглед към международната и вътрешната политика.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът и политически анализатор Асен Генов.

Той говореше като премиер. Въпросът е, че ако Радев иска да говори като партиен лидер, единственият път е през оставка и да участва в изборите. Като президент е длъжен да се съобразява, че България е конституционна република.

Президентът иска да покаже собствен политически профил. Може би си припомня думите на Йотова, че ако се отклони от пътя на партията, тя няма да му го прости. Президентът няма право да обезсмисля решения на НС.

Аз не мога да допусна, че неговият екип, хората, които са дали точките, по които Радев да се изказва – той четеше от нещо, за разлика от Зеленски, който просто си водеше бележки, за да има какво да отговори – не мога да си представя, че имайки срещу себе си лидера на една държава, която вече 500 дни води война с Русия, че тези подмятания за конфликт – само дето не каза специална военна операция – няма да предизвикат съответния отговор. И Зеленски му даде отговора, който се очакваше.

Радев искаше просто да каже неща за своята публика в България, вероятно и с деликатен, свенлив поглед към Москва.

„Искам да се говори за мир“, казва Радев. „Няма военно решение на конфликта.“ За генерал подобна логика е странна. Самата идея, че през подкрепата за Украйна не се върви към мир, е абсурдна. Ние казваме на Украйна да приеме агресията като легитимно средство. И това каза Зеленски – „Ако Путин дойде в България, какво ще кажете?“

Радев трябва да бъде държан политически отговорен. Отправя двупосочни послания, че властта в България не е сигурна. Вместо да заеме ролята на тежката компромисна фигура, той отправя послания към света, че страната е разединена.

Убеден съм, че в Украйна знаят кой е Радев и функцията му в политиката. Критични статии в Украйна имаше не една и две. Това, че идвайки в София, в Братислава и Турция – трябва да благодарим за държавния ПР на България.

Зеленски знае много добре, той се е готвил за политиката, а не за шоубизнеса. Той владее публиката, винаги е в съзнание за това. Той задължително се снима с войниците на фронта. По-важно е това – той умее да играе за публиката. Да говори просто, структурирано с ясни тези. Структурира отговорите с няколко аргумента. Важно е да чуем какво каза той.

Президентската теза и на политици от БСП и „Възраждане“ - „Ние сме за неутралитет“, е послание, че сме за агресора.

Украйна е гарант на сигурността в Европа. Ще бъде акцентирано върху нуждата от дългогодишна подкрепа за Украйна, интегриране със стандартите на НАТО, чадър от сигурност върху Украйна. Във Вилнюс ще бъде предложена стройна система от взаимодействие между НАТО и Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове