Отидете към основна версия

3 892 33

Журналисти бойкотират Министерството на финансите

  • асен василев-
  • протест-
  • журналисти

В писмото се настоява още и от министерството да публикуват заповедта за въвеждането на мерките, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако не бъде отменена

Снимка: БГНЕС

20 журналисти отказаха да подадат документи за акредитация от Министерството на финансите (МФ), което е оглавявано от Асен Василев и заявиха позицията си в отворено писмо. Тя е подкрепена и от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Новината идва на фона на решението на МФ да допуска до събитията си само журналисти от медии, в които има обособена финансова/икономическа рубрика, предложените журналисти отразяват редовно точно тази тематика и не работят на свободна практика.

При въвеждането на новите правила от АЕЖ казаха, че е масова практика журналисти да покриват повече от един ресор или да се заместват. Също така има медии, които не могат да си позволят да имат специализация по ресори и техни представители работят по разнообразни теми.

Според подписалите писмото Министерството на финансите е въвело “непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничат достъпа до пресконференции и брифинги”.

„Задължение на институциите е да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си. Правото на гражданите да търсят и получават информация е гарантирано от Конституцията, а Законът за достъп до обществена информация въвежда забрана за дискриминация при предоставяне на информация от обществения сектор“, се казва още в писмото.

Журналистите казват още, че е право на институциите да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но те не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е ограничение за медии и журналисти.

Те казват още, че мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези представители на медиите, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите.

В писмото се настоява още и от министерството да публикуват заповедта за въвеждането на мерките, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако не бъде отменена.

Писмото е подписано от журналисти от БНТ, БТА, Сега, Медиапул, Офнюз, Bird, Биволъ, журналисти на свободна практика и други.

През юни представители на ГЕРБ-СДС, които подкрепят правителството, внесоха между първо и второ четене спорни предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Действията им бяха осъдени от АЕЖ и Международната журналистическа организация „Репортери без граници“.

От Министерството на финансите разпратиха писмо в което се казва, че практиката за постоянна акредитация на журналисти съществува в редица институции в цял свят, както и в България, включително Европейската комисия, Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Изискването за постоянна акредитация на журналисти, специализирани в областта на икономиката и финансите, към Министерството на финансите цели единствено улесняване на достъпа им за професионално отразяване на специализираната информация от редовните брифинги на Министерството, твърдят от министерството.

В писмото от МФ се казва, че извън постоянната акредитация, има улеснена възможност за еднократна акредитация на всички журналисти, които желаят да получат интервюта и коментари по определени теми.

„За целта се изисква единствено изпращане на имейл от съответния журналист, включително тези на свободна практика, като е необходимо да изпрати имената си, темата на исканата информация и медията, за която работи“, се казва още в писмото.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове