Last news in Fakti

12 Юли, 2023 10:19 3 858 33

Журналисти бойкотират Министерството на финансите

  • асен василев-
  • протест-
  • журналисти

В писмото се настоява още и от министерството да публикуват заповедта за въвеждането на мерките, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако не бъде отменена

Журналисти бойкотират Министерството на финансите - 1
Снимка: БГНЕС

20 журналисти отказаха да подадат документи за акредитация от Министерството на финансите (МФ), което е оглавявано от Асен Василев и заявиха позицията си в отворено писмо. Тя е подкрепена и от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Новината идва на фона на решението на МФ да допуска до събитията си само журналисти от медии, в които има обособена финансова/икономическа рубрика, предложените журналисти отразяват редовно точно тази тематика и не работят на свободна практика.

При въвеждането на новите правила от АЕЖ казаха, че е масова практика журналисти да покриват повече от един ресор или да се заместват. Също така има медии, които не могат да си позволят да имат специализация по ресори и техни представители работят по разнообразни теми.

Според подписалите писмото Министерството на финансите е въвело “непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничат достъпа до пресконференции и брифинги”.

„Задължение на институциите е да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си. Правото на гражданите да търсят и получават информация е гарантирано от Конституцията, а Законът за достъп до обществена информация въвежда забрана за дискриминация при предоставяне на информация от обществения сектор“, се казва още в писмото.

Журналистите казват още, че е право на институциите да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но те не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е ограничение за медии и журналисти.

Те казват още, че мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези представители на медиите, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите.

В писмото се настоява още и от министерството да публикуват заповедта за въвеждането на мерките, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако не бъде отменена.

Писмото е подписано от журналисти от БНТ, БТА, Сега, Медиапул, Офнюз, Bird, Биволъ, журналисти на свободна практика и други.

През юни представители на ГЕРБ-СДС, които подкрепят правителството, внесоха между първо и второ четене спорни предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Действията им бяха осъдени от АЕЖ и Международната журналистическа организация „Репортери без граници“.

От Министерството на финансите разпратиха писмо в което се казва, че практиката за постоянна акредитация на журналисти съществува в редица институции в цял свят, както и в България, включително Европейската комисия, Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Изискването за постоянна акредитация на журналисти, специализирани в областта на икономиката и финансите, към Министерството на финансите цели единствено улесняване на достъпа им за професионално отразяване на специализираната информация от редовните брифинги на Министерството, твърдят от министерството.

В писмото от МФ се казва, че извън постоянната акредитация, има улеснена възможност за еднократна акредитация на всички журналисти, които желаят да получат интервюта и коментари по определени теми.

„За целта се изисква единствено изпращане на имейл от съответния журналист, включително тези на свободна практика, като е необходимо да изпрати имената си, темата на исканата информация и медията, за която работи“, се казва още в писмото.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛФА КЕНТАВЪР

    44 3 Отговор
    Политиците ни лъжат

    Коментиран от #32

  • 2 Така е

    45 3 Отговор
    и с информацията за СВО в Украина !
  • 3 Бонев

    52 5 Отговор
    Правилно. Който не е с правата вяра аут. След Възраждане, президента естествено че ще дойде ред и на неудобните журналисти.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лазо

    44 4 Отговор
    Правилно. Пишете ме и мене за подкрепа. Всъщност всеки гражданин има право да присъства на такива пресконференции, така че всеки може да оспори и досегашните правила. Аз например искам да получа информация от извора, а не преразказана от журналисти.
  • 6 Хахаха

    47 4 Отговор
    Е много ясно каква демокрация ще е ако влизат неудобни хора на брифинга.Ще има неудобни въпроси,а за една демокрация е недопустимо това.Чакай или това май беше за комунизма.Обърках се вече.
  • 7 Кокор е спекунт

    30 6 Отговор
    И с Тиквата исмуква България
  • 8 багерчо

    28 0 Отговор
    Кориоза в случая е, че медиите се определят като прозрачни и се смятат за правилното място за черпене на информация от гражданите. А аз виждам изкривяване на фактите и изобилие от лични мнения в почти всички журналистически статии.
  • 9 Асан Кокорчев

    33 1 Отговор
    Излезе истински диктатор, все към диктатурата го влече. Щом и от медиапул са скочили срещу това решение, значи смятайте за какво иде реч. Той опита да наложи еднолична диктатура преди около година. Искаше да забранява финансирането на неудобните партии и журналисти. До къде стигна нашят герой, да налага ограничение на журналисти в България! Хем ги знаем тука, колко са ни независими журналистите и на него пак му е малко
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 За нищо не ставате!

    16 17 Отговор
    Голям праз!
    20 мисирки по-малко!
  • 12 Тодоров

    28 1 Отговор
    Винаги съм казвал, че ПП е на практика ПАРТИЯНАПОСЕРКОВЦИТЕ. С тази заповед Асен Василев напълно доказва, че е така.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Петър

    6 18 Отговор
    Това е най правилният подход в момента, понеже на лекарска конвенция не може да влязат 20 агронома и да започнат да задават въпроси, аджеба, кога картофите ще се прекопаят, понеже селският пръч не е на кеф днес.
  • 15 ПСР

    24 0 Отговор
    И с пълно право бойкотират.Остава и предварително да им задават списъци с правилните въпроси.
  • 16 Голям зор

    13 0 Отговор
    Преди ги гушеше сега и е резнал кранчето.Пееха друга песен
  • 17 Коментар

    24 1 Отговор
    Прилича на фашизъм.Прави са журналистите.
  • 18 Само трябвало

    17 0 Отговор
    Ха ха ха само искат предварително въпросите и ако нещоо не е по тяхната гайда - акредитация нанайси феродо. Прозрачност без граници, ама друг път!
  • 19 Ще делят

    6 2 Отговор
    Заграбеното от народа.
  • 20 Про Шляк

    5 1 Отговор
    на асан едни мостачки много ще му тичат
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Журналисти у нас

    4 7 Отговор
    Професионализъм 0. Ами така е във всяка нормална държава. Има си хора които отразяват по теми и задават обосновани въпроси. Иначе е говорилня
  • 24 Алооо

    9 1 Отговор
    Този Джендър Кокорчо, големи изисквания е измислил.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Студопор

    9 0 Отговор
    Тия наще депутатчета взеха да си правят каквото си поискат! До кога??

    Коментиран от #33

  • 27 Татко Барва

    8 0 Отговор
    Представям си ако Костадинов беше измислил тази процедура какъв правоверен вой и късане на атлантишки ризи щеше да е. Но щов ограничаването на свободата на словото идва от посолството - слугите само поклащат одобрително глави
  • 28 никифор

    4 0 Отговор
    Уважаеми г-да/г-жи ЖУРНАЛИСТИ, абсолютно правилно е решението за вашето профилиране, зщото брифингите и прескомференциите освен серизните източници на информация и коментари , САИЗТОЧНИК НА КЛЮКИНИ И СЕНЗАЦИИ. Това ви положение сами си го докарахте. НЕ ВСИЧКО В ТОЗИ ЖИВОТ Е ЕКШЪН И СЕНЗАЦИИ.
  • 29 хихи

    4 1 Отговор
    Тези не можем ги изчагърта....
  • 30 Пророк

    5 0 Отговор
    Май.ка ти мр.ъсна целият народ знае че си мошенник и шарлатанин ,ще дойде ден когато цялата шайка крали 33 години ще отиде в затвора до живот
  • 31 шефа

    3 0 Отговор
    Журналистически бойкот на Ася Спецова-Дълбоката.
  • 32 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЛФА КЕНТАВЪР":

    Оставка за кокорчо.. нагъл агент... оставкаа оставкаа
  • 33 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Студопор":

    Оставкаааа одтавкаа. Трябва свга, септвмври ще е къснооо. Да си взвмвм родината
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове