Отидете към основна версия

2 634 171

Денков: Непрекъснато има провокации от страна на президента. Аз няма да вляза в този тон

  • николай денков-
  • румен радев-
  • помощ-
  • украйна

Вторият начин да осигурим нашата стабилност и защита е да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, защото това е единствената гаранция, която имаме в момента за защита на националната си сигурност

Премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев, отправени по-рано през деня. Министър-председателят направи това с три цитата от декларация в подкрепа на Украйна.

„Първи цитат: „Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Втори цитат: „Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна в тяхната героична защита на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включително и международните води”. И накрая: „Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за стабилността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира, и стабилността в Евроатлантическата област”, посочи той.

Денков поясни, че това са цитати от Мадридската декларация от 29 юни 2022 година, 4 месеца след началото на войната, на която е присъствал президентът Радев и която е излязла от името на всички държавни ръководители. „Така че моят въпрос е - кога нашият президент е имал свое мнение, когато е подписвал тези цитати или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на Европейския съюз и членовете на НАТО като позиция на нашите общи държави”, заяви премиерът.

На въпрос на NOVA дали гледа на въоръжените ни сили като склад за чужди въоръжени сили, той каза: „Отговорът е свързан с това какъв е националният интерес и какво иска България да осигури през следващите седмици и месеци като защита на този национален интерес. Нашият национален интерес е войната да спре, колкото може по-бързо, но това няма да стане с призиви към Украйна. Както ясно става от тази декларация, войната е започната от Русия и най-лесният, най-бързият начин е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин”.

„Вторият начин да осигурим нашата стабилност и защита е да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, защото това е единствената гаранция, която имаме в момента за защита на националната си сигурност. Така че, по никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани в тази държава, които стоят в складовете повече или от 40 години и са били забравени в тези складове, като заплаха за нашата национална сигурност”, допълни Денков.

Критика от Радев към властта дойде и за това, че по време на Срещата на върха във Вилнюс, след като големите държави са изразили скептичност, че сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО, то и българското правителство е променило мнението си, че сега не е моментът.

„Тук позицията винаги е била напълно последователна, поне от моя страна. Украйна трябва да бъде член на НАТО, защото това ще бъде най-добрият начин тя да защити и себе си, а също така и държавите, които са след нея по линията от Русия към Източна и след това Централна и Западна Европа. Така че, Украйна, която е член на НАТО, би била изключително сериозна гаранция и за нашата сигурност като държава. Друг въпрос е, че нейното приемане в НАТО може да стане само тогава, когато позволяват условията. Именно, след като спрат бойните действия и са ясно установени границите”, отвърна Денков.

Коментар от министър-председателя дойде и за думите на Радев, който посочи, че „Украйна настоява да води тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа”: „Напротив, този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин. Те започнаха войната. Пак казвам - най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си: „Изтеглете се от територията на Украйна”. И войната ще спре за един ден”, е мнението на премиера.

Заради напрежението между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 премиерът подчерта, че винаги е казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. „Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този тон. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам и по начина, който защитава българските национални интереси”, категоричен е Денков.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 92 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове