Отидете към основна версия

81 432 198

Руснаци в Поморие заплашват с ФСБ и събират пари от собственици на апартаменти

  • поморие-
  • руснаци-
  • фсб-
  • такса-
  • обслужване-
  • апартаменти

Съпрузите Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец в продължение на години събират незаконно "такса обслужване"

Скандално семейство руснаци в Поморие заплашват с техни роднини в руската спецслужба ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската Федерация) и незаконно събират в продължение на години парични средства от собственици на апартаменти - български и руски граждани, в размер на 5 евро на кв. м. (до 1200 евро на година) "такса обслужване". По казуса е подаден сигнал до Районна прокуратура - Поморие за евентуално извършени съставомерни деяния, в условията на чл. 206 и чл. 323 от Наказателния кодекс (НК) на Република България. По информация от източници на LIBERTA.BG, закононарушителите са правно консултирани от адвокат, който е и общински съветник на Община Поморие от управляващата партия ГЕРБ.

Без да са собственици на апартамент в жилищна сграда на улица "Княз Александър Батенберг" 24 в квартал "Малко солено езеро" в черноморския курорт Поморие и без да са домоуправители, съгласно Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), съпрузите Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец в продължение на години събират незаконно "такса обслужване" от руски и български граждани, живеещи в кооперацията до морето, установи проверка на LIBERTA.BG. Ужилени са десетки семейства, попаднали в наглата схема. Сумите са взимани на ръка, понякога срещу хвърчащ лист, без да е ясно как са се разходвали и какъв е балансът на събраните средства. Отделно от това е налице обсебване и заграждане на общи части на партерния етаж, през които минава управлението на главни комуникации. Към този момент не е налице санкция от компетентните държавни органи и власти.

Събираната "такса обслужване" от Наталия Комарец e в размер на 5 евро за квадратен метър, като за някои собственици тя стига до 1200 евро на година. Необосновано висока цена за жилищна сграда, която не разполага с басейн за поддръжка, а само с асансьор и малък двор с цветя. В същото време Наталия и Николай Комарец са наели нощна охрана в партерното помещение - двама мъже на смени, които изпълняват трудови правоотношения без сключен трудов договор и без внесени задължителните здравни и социални осигурителни вноски към държавата.

Наложителна е незабавна проверка от Инспекцията по труда, а също така и от НАП на фирмите, свързани и собственост на Наталия Евгениевна Комарец и/или Николай Борисович Комарец, които, въпреки високите годишни обороти, са с нула назначени служители. Първата е регистрирана през 2013 година, а след това има придобити в съдружие и/или разкрити още 7. "ЕН ЕНД ЕН КОМПАНИ 2" ООД е например с 339 000 лв. оборот (101 000 лв. печалба) за 2019 г., а през 2014 година оборотът е 888 000 лева.

На 15 юли 2023 година в 17:00 ч. в двора на жилищната сграда се проведе Общо събрание за избор на домоуправител, на което присъства и репортерът на LIBERTA.BG - Стоян Тончев. Без да се впишат в протокола за участие в Общото събрание, защото не са собственици в жилищната сграда, но имат претенции към управлението ѝ и незаконното събирането на парични средства, усетили че "кранчето им ще секне", Николай и Наталия Комарец по всякакъв начин се опитваха да саботират законорегламенираното събрание, като за целта говориха на висок тон, създаваха паника у присъстващите, Николай Комарец миришеше на алкохол и изпадаше амок - крещеше, обиждаше, ругаеше и използваше неприлични жестове с ръце към фалоса си, псуваше и ръкомахаше. Хулиганската проява стресира присъстващите собственици на апартаменти. Наложи се обаждане на спешния телефон 112, а малко след това на място пристигна полицейска патрулна кола с двама униформени. Между тях и Николай Комарец се проведе разговор, той беше предупреден и укротен, но след напускането на полицаите скандалите продължиха.
Въпреки това Общото събрание излъчи домоуправител и управителен съвет и прие годишната такса поддръжка да бъде 120 лева за собствениците на апартамент и 100 лева - на студио.

Пред LIBERTA.BG собственици на апартаменти и студиа в жилищната сграда - български и руски граждани, заявиха, че желаят събраните за тази година от тях суми от Наталия Комарец да им бъдат възстановени и са готови да дадат свидетелски показания пред компетентните органи. Те изтъкнаха, че през годините Наталия Комарец винаги е парадирала с нейни роднини, които работят в ФСБ, когато са и задавани въпроси относно отчета на събраните и разходени средства по поддръжката на сградата.

Съгласно ЗУЕС, Наталия и Николай Комарец са нелегитимни, нелегални "домоуправители" и без наличието на правно основание, за да събират парични суми от собственици на апартаменти в жилищната сграда. Като се има предвид и обсебването на общи части от сградата, то те напълно отговарят на условията в чл. 206 и чл. 323 от Накзателния кодекс (НК), за което има подаден сигнал до Райнонна прокуратура - Поморие. Предвид незаконосъобразните действия на руските граждани Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец и парадирането им с роднини в руската специална служба ФСБ, LIBERETA.BG счита, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) трябва обстойно да провери принадлежността на двете лица към чужди служби и установи каква точно дейност изпълняват те в Република България, в частност град Поморие.

LIBERTA.BG счита, че при изложените факти и обстоятелства и с оглед системното нарушаване на Българското законодателство, МВР трябва да преразгледа и преустанови даденото разрешение за постоянно местожителство на двете лица от руски произход в Република България - Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец.

Без съмнение в Република България живеят честни и почтени граждани на Руската Федерация, като трябва да се отчете, че действията и поведението на Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец кумулативно нанасят вреди върху репутация на руснаците у нас и като цяло допълнително създават негативни нагласи към тях, които могат да допринесат за създаването на всеобщо схващане, че всички руски граждани са измамници.

По случая е подаден сигнал до Районна прокуратура - Поморие, приет като ТОЛ 625/23 и заведен под номер 10285:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 176 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове