Отидете към основна версия

1 987 42

Евгений Кънев: Отказът на Радев да освободи главния секретар на МВР е колкото дразнещ, толкова и очакван

  • румен радев-
  • правителство-
  • сглобка

Пътят е дълъг, но затова пък мъчителен

”Отказът на Радев да освободи главния секретар на МВР е колкото дразнещ, толкова и очакван.” Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook икономистът Евгений Кънев.

"Явно има споразумение между Радев, ББ и ДП да не се пипа статуквото в службите, където всеки си има квота и никой не иска да внася “смут” с нови назначения. Да не забравяме, че при този главен секретар ГЕРБ (първи на изборите миналата и тази година) и ДПС (с все по-голям вот у нас за сметка на Турция) бележат добри изборни резултати и мрежите за купуване на гласове са почти недокоснати. Стари врагове на ББ са или в небитието, или в ареста. Така че “всичко е под контрол”, защо да махаме главния секретар?

На този фон, също очаквано, се сипят критики към ПП-ДБ за всяко нещо в държавата. В модела на комунистическия чип - правителството е “властта”, от която зависи всичко, от него наистина се очаква всичко, сега и веднага. А ако не стане - вали дъжд от подигравки, карикатури, злостни коментари как едва ли не са ортаци на ББ и ПП, а последните вече са били “изпрани”.

Нормално е да се очаква много от правителството, защото бяха направени огромни компромиси с анти - корупционната кауза на ПП-ДБ, за да бъде то подкрепено.

Но все пак е важно да се помни, че то е предимно експертно и има основно три геополитически задачи: Шенген, Еврозона и подобрена в евроатлантически порядък Конституция, която да затрудни и усложни връщането ни в руската сфера на влияние. Има и още две ключови задачи, за да запази парламентарната демокрация: да приеме бюджет, което да остави властта в редовен кабинет (успешно) и да прокара законите за ПВУ, което е нужно не толкова заради заради европарите, а за да не бъдем неформално декласирани от ЕС като провалена държава.

Не бива да имаме съмнения, че на наша територия се води тежка геополитическа битка под формата на все още студена гражданска война. В огромна степен рязкото влизане в публичното пространство на толкова много легендирани фигури на ъндърграунда от 90те, включително завръщането на Божков е част от геополитическия пасианс.

Залозите са огромни, които налагат и огромните компромиси. На повърхността лесно се виждат “успехите” на ББ и ДП, за които винаги са виновни ПП-ДБ, но не се виждат неуспехите им в провалени или блокирани предложения и идеи - пак от ПП-ДБ.

Определено в ПП-ДБ липсва политически капацитет, който да проличи в медийното пространство и те да излязат от глухата отбрана, в която се намират. Няма и много желаещи от критиците им, които да се хвърлят в политиката, за да им покажат как се прави.

Защото положението е същото, както на правителството на ОДС през 1997-1999:

Не е възможно едновременно да решаваш държавнически задачи (преди инфлация, борд, НАТО, ЕС, приватизация), а сега (Шенген, Еврозона, съдебна реформа, реформи в службите), за които е нужно широко политическо съгласие. И което води до загуба на политическа тежест след тяхното изпълнение. Както стана преди с ОДС, а сега става с ПП-ДБ.

И същевременно да решаваш партийни задачи, като разширяваш политическото си пространство, мачкайки политическите си врагове, за да си осигуриш политическо дълголетие. Но оставяш държавата в калта и последна в Европа. Както преди правеше БСП, а после ГЕРБ-ДПС.

Пътят е дълъг, но затова пък мъчителен. Както всяка еволюция към Доброто, която трябва да избегне кървава революция и реванш на Злото."

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове