Last news in Fakti

26 Август, 2023 17:30 1 981 42

Евгений Кънев: Отказът на Радев да освободи главния секретар на МВР е колкото дразнещ, толкова и очакван

  • румен радев-
  • правителство-
  • сглобка

Пътят е дълъг, но затова пък мъчителен

”Отказът на Радев да освободи главния секретар на МВР е колкото дразнещ, толкова и очакван.” Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook икономистът Евгений Кънев.

"Явно има споразумение между Радев, ББ и ДП да не се пипа статуквото в службите, където всеки си има квота и никой не иска да внася “смут” с нови назначения. Да не забравяме, че при този главен секретар ГЕРБ (първи на изборите миналата и тази година) и ДПС (с все по-голям вот у нас за сметка на Турция) бележат добри изборни резултати и мрежите за купуване на гласове са почти недокоснати. Стари врагове на ББ са или в небитието, или в ареста. Така че “всичко е под контрол”, защо да махаме главния секретар?

На този фон, също очаквано, се сипят критики към ПП-ДБ за всяко нещо в държавата. В модела на комунистическия чип - правителството е “властта”, от която зависи всичко, от него наистина се очаква всичко, сега и веднага. А ако не стане - вали дъжд от подигравки, карикатури, злостни коментари как едва ли не са ортаци на ББ и ПП, а последните вече са били “изпрани”.

Нормално е да се очаква много от правителството, защото бяха направени огромни компромиси с анти - корупционната кауза на ПП-ДБ, за да бъде то подкрепено.

Но все пак е важно да се помни, че то е предимно експертно и има основно три геополитически задачи: Шенген, Еврозона и подобрена в евроатлантически порядък Конституция, която да затрудни и усложни връщането ни в руската сфера на влияние. Има и още две ключови задачи, за да запази парламентарната демокрация: да приеме бюджет, което да остави властта в редовен кабинет (успешно) и да прокара законите за ПВУ, което е нужно не толкова заради заради европарите, а за да не бъдем неформално декласирани от ЕС като провалена държава.

Не бива да имаме съмнения, че на наша територия се води тежка геополитическа битка под формата на все още студена гражданска война. В огромна степен рязкото влизане в публичното пространство на толкова много легендирани фигури на ъндърграунда от 90те, включително завръщането на Божков е част от геополитическия пасианс.

Залозите са огромни, които налагат и огромните компромиси. На повърхността лесно се виждат “успехите” на ББ и ДП, за които винаги са виновни ПП-ДБ, но не се виждат неуспехите им в провалени или блокирани предложения и идеи - пак от ПП-ДБ.

Определено в ПП-ДБ липсва политически капацитет, който да проличи в медийното пространство и те да излязат от глухата отбрана, в която се намират. Няма и много желаещи от критиците им, които да се хвърлят в политиката, за да им покажат как се прави.

Защото положението е същото, както на правителството на ОДС през 1997-1999:

Не е възможно едновременно да решаваш държавнически задачи (преди инфлация, борд, НАТО, ЕС, приватизация), а сега (Шенген, Еврозона, съдебна реформа, реформи в службите), за които е нужно широко политическо съгласие. И което води до загуба на политическа тежест след тяхното изпълнение. Както стана преди с ОДС, а сега става с ПП-ДБ.

И същевременно да решаваш партийни задачи, като разширяваш политическото си пространство, мачкайки политическите си врагове, за да си осигуриш политическо дълголетие. Но оставяш държавата в калта и последна в Европа. Както преди правеше БСП, а после ГЕРБ-ДПС.

Пътят е дълъг, но затова пък мъчителен. Както всяка еволюция към Доброто, която трябва да избегне кървава революция и реванш на Злото."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    6 4 Отговор
    пламъците приближават сгради
    Hürriyet: пожар избухна в гориста местност в Истанбул

    Коментиран от #6

  • 2 да де

    31 10 Отговор
    Интересно когато чорапа с вдигнат юмрук доведе про100то и кокорестите беше убав, а сега когато ги нарече шарлатани стана лош що така?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 генчо

    47 10 Отговор
    тебе може да те дразни, ама мен отказът на Радев ме кефи!
  • 5 Ха ха ха

    11 41 Отговор
    На кой му пука за някакъв се резидент . Той вече пее последните си балалайки и нищо повече .

    Коментиран от #37

  • 6 От коя страна

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Я дай инфо?

    Коментиран от #12, #14

  • 7 пиленце,

    32 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    що се правиш на умряла бубулечка?!? Мандатът е на ПП-ДБ, минпредът е на ПП-ДБ, министрите са техни, кого да плюя?!? Каквито и сглобки и некоалиции са си направили, не променят нещата!

    Коментиран от #11

  • 8 пак ново комедийно шоу

    11 30 Отговор
    Резидента отдавна е аут от политическата игра , така че нека си подскача на инатеца колкото си ще , просто вече никой не се интересува от този индивид .
  • 9 тъй тъй

    10 26 Отговор
    Резидентурата и котерията му отдавна са минало ......
  • 10 БРАВО

    35 11 Отговор
    Радев ме кефи ,защото не ги оставя и сън да заспят са секунда , или ако дремнат сънуват само кошмари !!
  • 11 Българка

    13 14 Отговор

    До коментар #7 от "пиленце,":

    Реалната власт и в НС, и в държавата е на ГЕРБ-ДПС. Реално те управляват. И не случайно прадават богу дух знакови мафиоти, свързани с Пеевски и Борисов, за да замълчат завинаги. В редиците на ПП-ДБ няма мутри на мафията. Знаковите убийства обслужват ГЕРБ-ДПС, които не са слизали от власт и не искат да изкупят престъпленията си в затворите

    Коментиран от #15

  • 12 Име

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "От коя страна":

    Цялата статия

    Голям брой екипи на пожарната, пристигнали на място, участват в борбата с огъня, отбелязва вестникът.

    Все още не е известна причината за пожара.

    По-рано беше съобщено, че горски пожар в турската провинция Чанаккале е продължил 11 часа.

    Огънят не можеше да бъде овладян дълго време. Министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмакли каза, че властите се готвят за най-лошия сценарий. В гасенето на пожара са участвали 8 самолета, 26 хеликоптера и около 180 единици техника. Евакуирани са 1104 души от 10 населени места.

    Преди това Дарданелите поради горски пожар бяха затворени за преминаване на кораби по посока на Мраморно море.
  • 13 Голем е смешко

    7 23 Отговор
    Никой вече не го бръсне за нищо , и освен гол инат нищо друго не му остава на чорапчо .
  • 14 Име

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "От коя страна":

    Бюкчекмедже.
  • 15 Дб не са мутри на мафията!

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Те са мафията,политическата мафия заедно с пп!
  • 16 голЕм му праззззззз

    8 14 Отговор
    Е , явно такова е било нареждането от мацквата , но , какво от това , кученцата джафят , а кервана си върви, върви ...............
  • 17 Минувач

    21 4 Отговор
    Абе не знам, ама те само плямпат за Рдев и службите и се надяват ние да им вярваме в тезите, докато всички вкл. и Радев чухме ясно и отчетливо, кой иска да вземе службите, да сменя ръководителите и чрез МВР да се приготвя за изборите. Аз лично повече вярвам на фактите пред голите приказки.
  • 18 Галя от посолствоТО

    14 4 Отговор
    Трябва да звънна на цветната сглобка, защо ни е Радев всъщност. Да чуя лената или кицко. Задачи има много
  • 19 ахой

    5 22 Отговор
    Ама густо ми прави как резиденто итрещева напоследък .

    Коментиран от #33

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Синя София

    9 25 Отговор
    Радев определено е на ръчно управление от Путин...
  • 22 съвипусник на Румен Радев

    9 23 Отговор
    Така и не разбрах кой, защо и как го командирова в САЩ – уж да бъде "НАШ" – уж Натовски генерал?!
    Като курсант Радев се отличи като подмазвач и натегач. Беше и кръшкач.
    Курсанта Румен Радев не блестеше с нищо сред останалите, дори беше бездарен, незабележим, неконтактен, необщителен, без интелект и авторитет.
    Страняхме от него защото беше доносник на ВКР и ДС, които пък за тия му „заслуги” го направиха „отличник” на випуска, въпреки некадърността и безотговорността му като военен летец.
    След серията опасни технически проблеми с „МИГ”-овете, като „вътрешен човек на тайните служби” вече не го пускаха да лети защото им трябваше за „други, по-важни, партийни” задачи.
    После като лоялен кадър на БКП, активен сътрудник на ВКР и ДС и отявлен русофил, го отличиха с обмяна на опит в Москва с руските колеги. Издигаха го по партийна линия.
    Той е злонамерен, коварен и обигран провокатор, обслужващ интересите на Русия, което е предателство от най-високо ниво спрямо България.

    Коментиран от #38

  • 23 Радев е подлец и крадец

    7 24 Отговор
    За да обслужи Пусин, радев фалира Булгаргаз.
    "Булгаргаз" ще плаща на "Боташ" по 300 млн. лв. на година независимо дали ползва газ
    Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.
    За тази "услуга" държавната компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, което е за 13 години, независимо дали внася газ или не. Не е ясно как е определена тази цена.
    За разлика от "Булгаргаз", турската "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло "Булгаргаз".
    Компанияте ще заплати на българската страна само 138 млн. евро (14 пъти по-малко) за целия 13-годишен период, като не е ясно как се формира и тази цена.
    При прекратяване на споразумението "Боташ" има право на неустойка, равна на пълния размер на дължимите такси за целия оставащ срок, или 3.8 млрд. лв. към момента. "Булгаргаз" няма право на неустойки.

    В ЮАР радев лично е координирал предаване на хиляди тона оръжия на рашистките орди.
  • 24 Радев е позор

    7 21 Отговор
    Такъв родоотстъпник сме нямали след разпада на БКП.
  • 25 Госあ

    17 9 Отговор
    По дразнещо нещо от тоя льольо на хранилка, който се опитва да го раздава анализатор и експерт - нема !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дразнещ очакван

    15 4 Отговор
    Но правилен.
  • 28 Касапин

    10 5 Отговор
    ЩО ПЛАЧКАШ МИЛИЧКО ЧИЧКО РАДЕФ ТЕ ДРАЗНИ ПЛЮЩИ ТИ КЕЛЕМБАШИ ПО ТИКВЕТО И ЗАД ВРАТА АУУУУ ЧЕ ЛОШАВ И НЕ ТИ ДАВА ДА ПАПКАШ АМ ЧИ ОПЛАЧИ СА НА ТАТИ А И ТОЙ ТИ ПЛЮЩИ КЕЛЕМБАШИ И ТИ ВИКА НЕПРОКОПСАНИК АМ СИГА МИЛИЧКО ОСТАВА ТИ ХЕЛЗИНСКИЯ КОМИТЕТ РАЗДЕЛ МНОГОПОЛОВИ
  • 29 мдда

    7 14 Отговор
    кРадев е комунистическо мек0тело...

    Коментиран от #35

  • 30 Е няма как

    17 5 Отговор
    комунетата от ппдб да ни водят за носа с акъл на завършили седми клас роми от махалата. Браво на Радев, българският президент.
  • 31 Павел пенев

    16 4 Отговор
    Отказът на Радев е правно допустим и следователно законосъобразен. Ако министъра не може да работи с главния секретар- да си подаде оставката и да напусне. Същото се отнася и за академичното нищо Денков.
  • 32 Грантаджийска подлога

    13 3 Отговор
    Седнала да обсъжда Президента, на който и на малкият пръст не може да стъпи!
  • 33 сноу

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ахой":

    ..не е ли по вярно "хахой".....
  • 34 Ам чи

    3 1 Отговор
    ВИЖ СЕГА РЕДНИК КЪНЕВ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ Е СТРОГ НО СПРАВЕДЛИВ ТА ПЕТ НЕПОРЯДА СТИРКАТА И НАЛИ ЗНАЕШ КЪДЕ Е ТОАЛЕТНАТА И ДО БЛЯСЪК РЕДНИК ДО БЛЯСЪК БАРЕМ СВЪРШИШ НЕЩО ПОЛЕЗНО ПРЕЗ ПРОПИЛЯНИЯ СИ ЖИВОТ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 На село

    2 0 Отговор
    И баща му каза че не става
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 мда

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "съвипусник на Румен Радев":

    Завистта почивен ден НЯМА.
  • 39 Може би

    0 0 Отговор
    Не главният секретар в МВР е проблемът а директорът на ГДНП.Те са реалната власт в МВР и реално го управляват.А най комичното е че всъщност там политиките се пишат от хора без практически опит но амбициозни с връзки.Които иначе на две животни храната не могат да сметнат. Затова и много глупави предложения от МВР.Най вече в охранителна и КАТ.Реформа ще има като се направи щата на ГДНП не повече от 300 души общо.С поне 15г стаж.
  • 40 Поп

    0 0 Отговор
    Е, такива сбъркани глупоси не бях чел:))))
  • 41 Шмайзер

    0 1 Отговор
    Прав е Радев да реагира така.
    Управляващите ни политически боклуци трябва да се изметат .
    Но ... идват избори .
  • 42 Шмайзер

    0 0 Отговор
    Прав е Радев да реагира така.
    Управляващите ни политически боклуци трябва да се изметат .
    Но ... идват избори .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове