Отидете към основна версия

2 944 197

Тодор Тагарев: Многонационалната бойна група на НАТО у нас ще има отбранителни функции при заплаха от агресор

  • многонационална бойна група-
  • инфраструктура

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира министърът

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира министър Тодор Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана, съобщи БГА.

Той определи структурите, които ще се изградят като „едно малко градче“. Министърът посочи, че ведомството има средства в бюджета да възложи проектиране, но това още не се е случило. Той отбеляза, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО.

„Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура“, каза министър Тагарев във връзка с това дали бойната група ще бъде настанена в област Ямбол - в базите в с. Безмер и с. Кабиле. Той посочи, че решение къде ще бъде настанена групата не е взето още.

Министърът посочи, че до 2025 г. базата за бойната група трябва да бъде готова. Също така обясни, че основната част от офицерите в многонационалната група ще бъдат от Италия, както и че групата ще има отбранителни функции при заплаха от агресор. Тагарев добави, че числеността на групата може да нарастне до около 1500 души в мирно време, като по време на изслушването стана известно, че към момента от многонационалната група у нас се намират около хиляда военнослужещи, които са стационирани в американската база в Ново село.

По отношение на назначаването на Калин Димитров за изпълнителен директор на военните заводи „Терем“ министър Тагарев посочи, че не е доволен от работата на дружеството и Димитров може да предложи варианти заводите да изпълняват функциите си по-добре. Министърът допълни, че Димитров има опит в управление на по-малки фирми и много добри контакти в търсенето на алтернативни източници и ноу хау за поддръжката на военната техника, не само в Украйна, но и в други страни. Тагарев отбеляза, че Димитров е подпомогнал посещение на делегация на Военно-въздушните сили в Украйна през 2021 г., когато е станало ясно, че не може да се разчита на съдействие от Русия и Беларус при поддържане на техниката.

Във връзка със ситуацията в Украйна министърът каза, че не се вижда близък край на войната и ще има нужда още да продължи това подпомагане на Украйна, за да може да защити суверенитета и териториалната си цялост.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове