Отидете към основна версия

1 262 38

Ваня Григорова: Производителите имат право на предвидимост и планиране на инвестициите си, за да оцеляват

  • ваня григорова-
  • кмет-
  • софия-
  • бсп-
  • избори-
  • българия

Удължени договори за наем на пазарните павилиони и сергии ще предложат общинските съветници от БСП

Снимка: БСП-София

Ваня Григорова и групата на общинските съветници от БСП ще предложат промени, с които да бъдат удължени сроковете в договорите за наем на павилиони и сергии на столичните пазари с цел по-справедлив достъп и повече предвидимост за търговци и производители.

Кандидатът за кмет на Местна коалиция "БСП за България" продължи срещите си с граждани, този път на Женския пазар. С лидера на БСП – София и общински съветник Иван Таков разговаряха с работещите там, за да се запознаят с конкретните им проблеми и искания. Към обиколката се включиха и представители на ръководството на емблематичния за столицата Женски пазар.

Високи наеми, високи разходи за ток и вода, липса на свободен достъп до тоалетни, както и невъзможност дългосрочно да планират инвестициите си – от това се оплакаха търговци и производители на Женския пазар в срещите си с Ваня Григорова. Те разказаха, че всяка година трябва да участват в търгове, но хора, които работят там от двайсет и повече години често се случва да бъдат изместени от новодошли търговци или от производители на разсад, които предлагат високи цени и печелят, но само след два месеца се отказват. Дългогодишни търговци поискаха да имат възможност за отстъпка или месец "ваканция" през най-студените зимни дни, без да губят правото да ползват мястото си на откритите сергии. Те се оплакаха, че правят инвестиции, стават разпознаваеми, клиентите научават къде е тяхната сергия и на третата година са принудени да напуснат павилиона.

"Големият проблем на производители и търговци на Женския пазар са краткосрочните договори, които се сключват с тях. И когато наемат павилион и направят някаква инвестиция, те не могат да я изплатят, нямат никаква предвидимост, поради което за тях е трудно да оцеляват, коментира Ваня Григорова след срещите си с хората. - Това, което смятаме да направим в следващия мандат, е да предложим и да се преборим за промени в две от наредбите, които регламентират продължителността на наемите – така, че за павилионите договорите да станат до 7-годишни, вместо максимум за 3, а за сергиите – вместо да са година за година, да бъдат до 3-годишни".

Ваня Григорова беше категорична, че хората, които целогодишно са на пазара, имат право на предвидимост. "Въпросът е да убедим и другите колеги от Столична община", добави тя.

По време на обиколката си на Женския пазар Ваня Григорова беше посрещната изключително топло и радушно, минувачи и търговци се спираха, за да се ръкуват или да се снимат с нея, да разменят думи и сърдечни пожелания да спечели поста столичен градоначалник в неделя. Не липсваха и коментари за проваления дебат с опонента ѝ.

Смятам, че дебатът трябва да се води публично пред широка публика, каза Ваня Григорова и допълни: "Този опит за неглижиране на изключително важния дебат за столицата смятам за пренебрежение и приемам като липса на базова политическа култура. Аз продължавам срещите с гражданите на терен. Очевидно е, че софиянци трябва да направят своя информиран избор в неделя без да чуят нашите аргументи и тези в дебат между нас".

Очевиден е опитът и на неговия екип да избяга от дебат с мен, каза още Ваня Григорова и заключи: "В крайна сметка, ако го е страх да се яви на дебат с основния опонент за поста, аз се чудя как господин Терзиев ще намери сили и кураж да се изправи срещу лобизма, който се вихри в Столична община от десетилетия и който я направи най-голямата "агенция" за продажба на недвижими имоти. Този лобизъм има нужда от гръбнак срещу него, а не от човек, който се крие от камерите и от жена, която е другият кандидат за позицията".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове