Отидете към основна версия

3 110 34

Борис Бонев: Вероятността да не изберем председател е огромна. Може и догодина да не сме го избрали

  • борис бонев-
  • резултати-
  • избори

Важни за всяка от политическите групи мерки и решения ще се реализират, независимо че идват като предложения от опозицията

Илюстративна снимка, БГНЕС

"Не се притесняваме от обжалване на резултатите от изборите", заяви пред БНР Борис Бонев от "Спаси София", водач на листата на ПП-ДБ за местните избори в столицата, номиниран за председател на новия Столичен общински съвет. Той не очаква на тържествената сесия утре да бъде избран председател на СОС, а "неработещ Общински съвет значително ще затрудни работата на Васил Терзиев като кмет и на районните кметове".

"Вероятността да не изберем председател е огромна. 61 са общинските съветници, трябва 31 да изберат председател. Може и догодина да не сме го избрали този председател, може никога и да не го изберем", каза Бонев.

Софиянци след утрешния ден следва да се обърнат "към онези партии, които решиха и прецениха, че е по-добре да си играят партийни и политически театри, вместо просто да се избере някой и да се продължи с конкретната работа", подчерта общинският съветник.

Важни за всяка от политическите групи мерки и решения ще се реализират, независимо че идват като предложения от опозицията, описа новия подход на работа Борис Бонев. Той беше категоричен, че старият подход ще бъде променен и "няма да има сглобки".

Относно спорни идеи, които се появиха, например за празните жилища в София, както и за повишаването на данъците за втори и трети автомобил в семейството, Бонев уточни, че "има разлика между "Спаси София" и "Екипът на София", откъдето идват предложения като тези за жилищния фонд и трафика. "Екипът на София" са помагали за писането на част от програмата и са независим субект, който изразява позиции, поясни той и увери:

"Нито в нашата обща програма, нито в целите и приоритетите на "Спаси София" не са предвидени подобен тип мерки като настаняване на семейства в частни апартаменти, които са празни и всякакви други подобни неща. Нямам намерения да нося отговорност за организации, които няма как да контролирам."

Не знаем какво е актуалното финансово състояние на общината, коментира Борис Бонев в предаването "Неделя 150". Според него трябва да се повиши таксата за разрешително за строеж, защото това са парите, с които ще могат да се отчуждават повече имоти за строителство на детски градини, училища и улици. Тази такса не е променяна от 2006 г.

София създава около 40% от БВП на държавата. На фона на тези 70-80 милиарда лева годишно собствените приходи на общината от данъци и такси са под 1 милиард, отбеляза Бонев. Той изрази мнение, че трябва да се работи за повишаване на собствените приходи и не се изключва актуализация на данъци и такси, но "по-скоро това ще се случи догодина".

Във връзка с държавния бюджет и регионалните проекти, които от ГЕРБ настояват да бъдат разписани там, Борис Бонев заяви, че "чисто теоретично това, което ГЕРБ искат, е напълно коректно и правилно", но години наред "същата тази партия, когато правеше бюджета на София, не просто не искаше да покани опозицията да участва в съставянето на бюджета, не даваше възможност дори за съществени дискусии".

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове