Отидете към основна версия

2 396 39

Георги Кадиев: Как НАП ще си вземе парите в "Газпром"?! Дупката в бюджета ще е от 5 млрд. лева

  • георги кадиев-
  • бюджет-
  • дерогация-
  • лукойл-
  • руски нефт-
  • руски петрол-
  • газпром-
  • руски газ-
  • дефицит

Ако дерогацията падне, няма да можем да обложим и свръхпечалбата на "Лукойл", припомни експертът

Снимка: БНТ

В приходната част на бюджета виждам една дупка от мининум 4 милиарда, а може би и 5 милиарда лева. Това прогнозира "Говори сега" пред БНТ бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев. Според него дефицитът ще дойде от таксата за пренос на руски газ, от забавянето на средствата по Плана за възстановяване и несъбираемостта от ДДС.

Кадиев е убеден, че в бюджета няма да постъпят приходи от таксата за пренос на газ.

"Няма да ги съберат, защото до вчера данъчно задълженото лице беше "Булгартрансгаз", а сега вече е "Газпром". Как НАП ще събере данъци от дружество, което е извън България? В бюджета ще се появи дупка". Ще запорираме бензиностанциите на "Газпром" в България, но това е несериозно, коментира Кадиев.

Отпадането на дерогацията ще доведе до проблеми, смята Кадиев - няма да има приходи от свръхпечалбите на "Лукойл", цените на горивата ще скочат неминуемо, а е възможно да се стигне и до недостиг на дизелово гориво. Бившият зам.-министър коментира, че интересът на България е да има дерогация максимално, защото руският петрол е по-евтин.

"Оттам нататък това, че "Лукойл" прави свръхпечалби и ние не можем да ги обложим, си е наш проблем. Ако утре те преминат на изцяло неруски петрол, няма да правят свръхпечалба и ние няма да я облагаме - къде е българският интерес?".

Данъчните закони, предложени от Асен Василев, са опит за изстискване на всевъзможни приходи от странни закони, каза Георги Кадиев - например данък бакшиш. Призова да се съсредоточат върху ДДС, от който се очаква да изгубим над милиард лева приходи.

Определи като безумие и идеята за "донос - бонус", защото щяла да превърне служителите на НАП, "Икономическа полиция" и ГДБОП в най-големите продавачи на информация за фирми.

"Данъчните закони, които внесоха като предложения, всички до един са много неправилни и включително това за местните данъци и такси, включително това за приравняването на гражданските договори към трудовите. Единствената причина да го правят, е че няма пари, не са глупави".

Еврозоната ще доведе до инфлация независимо от убежденията, че това няма да се случи, и до по-бърз скок на цените, отколкото на доходите.

Единственият вариант да влезем в Шенген е ако изгонят Австрия и Холандия оттам, коментира Георги Кадиев.

"За съжаление австрийците много са се настроили против нас, а и против системата Шенген като цяло. В Холандия предстоят избори и има някаква вероятност да дойдат на власт социалистите с Тимерманс. Тогава има шанс да поомекнат".

Не инвестираме както трябва в икономика и инфраструктура и това прави качеството на живота ни по-лошо, каза още финансистът. Той смята, че еврозоната е невъзможна цел за 2025 г., а вече и за 2026 г., както беше по план:

"По-вероятно е да отидем на 2027 г. Няма никакъв смисъл от това да правим фантасмагории с бюджета, да натискаме надолу разходи и приходи, за да влезем в трипроцентен дефицит. съвсем спокойно можеше да сме в по-голям дефицит и да го намаляваме плавно през годините, както го прави съседна Румъния"

Обяви се за продаване на оръжия за Украйна и за купуване на руски петрол, защото са икономически изгодни на България. Определи като лицемерие твърдението, че западните страни не ползват руски газ.

"Светът продължава да използва руски газ и петрол, защото са по-евтини. Санкциите наистина действат, ни не и по начина, по който се очакваше - Русия продължава да продава".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове