Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 18:48 2 358 39

Георги Кадиев: Как НАП ще си вземе парите в "Газпром"?! Дупката в бюджета ще е от 5 млрд. лева

  • георги кадиев-
  • бюджет-
  • дерогация-
  • лукойл-
  • руски нефт-
  • руски петрол-
  • газпром-
  • руски газ-
  • дефицит

Ако дерогацията падне, няма да можем да обложим и свръхпечалбата на "Лукойл", припомни експертът

Георги Кадиев: Как НАП ще си вземе парите в "Газпром"?!  Дупката в бюджета ще е от 5 млрд. лева - 1
Снимка: БНТ

В приходната част на бюджета виждам една дупка от мининум 4 милиарда, а може би и 5 милиарда лева. Това прогнозира "Говори сега" пред БНТ бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев. Според него дефицитът ще дойде от таксата за пренос на руски газ, от забавянето на средствата по Плана за възстановяване и несъбираемостта от ДДС.

Кадиев е убеден, че в бюджета няма да постъпят приходи от таксата за пренос на газ.

"Няма да ги съберат, защото до вчера данъчно задълженото лице беше "Булгартрансгаз", а сега вече е "Газпром". Как НАП ще събере данъци от дружество, което е извън България? В бюджета ще се появи дупка". Ще запорираме бензиностанциите на "Газпром" в България, но това е несериозно, коментира Кадиев.

Отпадането на дерогацията ще доведе до проблеми, смята Кадиев - няма да има приходи от свръхпечалбите на "Лукойл", цените на горивата ще скочат неминуемо, а е възможно да се стигне и до недостиг на дизелово гориво. Бившият зам.-министър коментира, че интересът на България е да има дерогация максимално, защото руският петрол е по-евтин.

"Оттам нататък това, че "Лукойл" прави свръхпечалби и ние не можем да ги обложим, си е наш проблем. Ако утре те преминат на изцяло неруски петрол, няма да правят свръхпечалба и ние няма да я облагаме - къде е българският интерес?".

Данъчните закони, предложени от Асен Василев, са опит за изстискване на всевъзможни приходи от странни закони, каза Георги Кадиев - например данък бакшиш. Призова да се съсредоточат върху ДДС, от който се очаква да изгубим над милиард лева приходи.

Определи като безумие и идеята за "донос - бонус", защото щяла да превърне служителите на НАП, "Икономическа полиция" и ГДБОП в най-големите продавачи на информация за фирми.

"Данъчните закони, които внесоха като предложения, всички до един са много неправилни и включително това за местните данъци и такси, включително това за приравняването на гражданските договори към трудовите. Единствената причина да го правят, е че няма пари, не са глупави".

Еврозоната ще доведе до инфлация независимо от убежденията, че това няма да се случи, и до по-бърз скок на цените, отколкото на доходите.

Единственият вариант да влезем в Шенген е ако изгонят Австрия и Холандия оттам, коментира Георги Кадиев.

"За съжаление австрийците много са се настроили против нас, а и против системата Шенген като цяло. В Холандия предстоят избори и има някаква вероятност да дойдат на власт социалистите с Тимерманс. Тогава има шанс да поомекнат".

Не инвестираме както трябва в икономика и инфраструктура и това прави качеството на живота ни по-лошо, каза още финансистът. Той смята, че еврозоната е невъзможна цел за 2025 г., а вече и за 2026 г., както беше по план:

"По-вероятно е да отидем на 2027 г. Няма никакъв смисъл от това да правим фантасмагории с бюджета, да натискаме надолу разходи и приходи, за да влезем в трипроцентен дефицит. съвсем спокойно можеше да сме в по-голям дефицит и да го намаляваме плавно през годините, както го прави съседна Румъния"

Обяви се за продаване на оръжия за Украйна и за купуване на руски петрол, защото са икономически изгодни на България. Определи като лицемерие твърдението, че западните страни не ползват руски газ.

"Светът продължава да използва руски газ и петрол, защото са по-евтини. Санкциите наистина действат, ни не и по начина, по който се очакваше - Русия продължава да продава".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 11 Отговор
    Нефтохима затваря на 1 ви януари и ще се возим на тротинетки.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 кукорча

    7 3 Отговор
    и аз съм с голяма дупка
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А ако ги оставим да си продължават

    13 20 Отговор
    по старому, ще платят ли?
    Като не платят-чао. Банкрутират. Държавата им взема взичките бази и техника, вместо задълженията и готово.

    Коментиран от #28

  • 5 Българин 🇧🇬

    23 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Лукойл като затвори и става революция в България.
  • 6 Инкогнито

    27 7 Отговор
    Посолството дойде с ППДБ, ГЕРБ, ДПС да приключи България като държава и колония ставаме само територия.
  • 7 Гост

    10 22 Отговор
    И защо да не си вземем парите от Газпром? С какво тази компания е привилигирована относно българските вземания за такси?
    Просто спираме преноса на газ докато не си платят.

    Коментиран от #11

  • 8 Протурските сглобкаджии комунета

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    закриват енергетиката. Купувайте коне и магарета преди да скочат цените. Трева поне има.
  • 9 Хахаха

    25 3 Отговор
    Онова с лудите очи и онова нахиленото с канадския паспорт се прегръщат с онова тлъстото от магнитски и с онова със зайчарника и къщата в Барселона
  • 10 гледах го

    22 4 Отговор
    това интервю. И други неща каза човека, кореспондиращи с нормалната бизнес логика.
    Определено е прав, че санкциите наистина действат, но за наша сметка - Русия реализира тази година доста по-високи приходи от продажба на петрол и газ, отколкото преди санкциите.
    Те това е въпрос за икономисти- хем не взимаш от тях, хем те няма на кого да продават, хем правят повече приходи. Като научим тази хватка, и ние ще си оправим икономиката
  • 11 а готови

    17 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    ли сме за реакцията на турците, сърбите и австрийците?
    Да не коментираме, че преноса е на турски газ. Отношенията на Газпром са с турците, след това газът става турски, съгласно закона на комшиите. Следователно, ще спираме бизнеса на турците, а Газпром нищо няма да загуби.
    Това решение може и да се лансира като насочено срещу интереса на Газпром, но юридически няма как да ги касае. Обаче, нашите умно-красиви откъде да го съобразят! Те нашите закони не ги познават, та турските ли!

    Коментиран от #15, #34, #38

  • 12 Диамантената ръка

    5 11 Отговор
    Като ромеите от плевенските села отидат да берат малко желязо и изкопат тръбата, ще видите как бързо руснаци, сърби, унгарци ще се разберат кой да плати...

    Коментиран от #25

  • 13 алооо

    17 19 Отговор
    Ами другарю Кадиев, като някой иска да пренася газ през газопреносната мрежа на България ще си плаща без значение Газпром ли е или е Промгаз.Като не плаща не пренася и толкоз.Комунизма свърши другарю Кадиев и безплатен обяд няма вече, няма го и СИВ и Варшавският договор също го няма ако не си забелязал.Ти другарю Кадиев, като стъпиш на сръбска магистрала с колата плащаш ли - плащаш и никой не те пита скъпо ли ти е или не е!Е, и сърбите като искат да прекарват газ през България ще плащат, а ако им е скъпо да си намерят друг газопровод! Както се казваше в един виц - ами разходи се наоколо на пазара,огледай и ако намериш по-евтино си купи.

    Коментиран от #19, #24

  • 14 Щом местните путинисти плюят Газпром

    6 7 Отговор
    и Лукойл трябва дълбоко да се замислим. Защото руския дявол е в подробностите!
  • 15 Гост

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "а готови":

    Честно казано , не ме интересува реакцията на трети страни. Важното е, ние да си преследваме интереса. Тръбата е наша, и за преноса на газ от Газпром през България за трети страни, няма как да няма договор между Газпром и съответното българско дружество, експлоатиращо тръбата. Така че, мантрата, че новите такси не касаели Газпром, ми се вижда неубедителна..

    Коментиран от #20

  • 16 Бесен-_ Язовец

    10 5 Отговор
    В бюджета на колонията има дупка защото козяшката сглобка е заложила 10 милиарда лева за скрап уж като оръжие масирана. САЩ станаха ортаци на бюджета.
  • 17 Цар Симеон

    8 4 Отговор
    Това милионерче по какъв повод го извадихте от нафталина?

    Коментиран от #18

  • 18 Адолф

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Цар Симеон":

    По същия повод по който извадиха Р.Овч., Румен Гечев, Румен Петков и Татяна Дончева.Само Жан Виденов нещо ми се губи за да е пълна картинката от 1997г........да не дава господ.
  • 19 Руси Русев

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "алооо":

    Газпром си плаща такса за пренос на газа согласно договора.
    За нова такса трябва да има нов договор.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Руси Русев

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Газпром си плаща такса за пренос на газа согласно договора.
    За нова такса трябва да има нов договор.
  • 21 Майора

    7 8 Отговор
    Милионера от БСП от продажби на ток , пак се изказа неадекватно! Аз не знам що за хора са тия , подкрепящи дерогацията , напълнила хазната на Русия и Путин с 3 млд! Спрете се с подктепатаза тях , ако са толкова хубави отивайте в Русия и там преместете бизнеса си!
  • 22 Гост

    6 11 Отговор

    До коментар #19 от "Руси Русев":

    Ами, не съм съгласен с вас. Таксата, за която става дума, е от коренно друг характер- публично вземане за предоставена услуга - пренос, което се налага от държавата. Тя се различава от договорните такси, които имат търговски характер. Тъй че Газпром ще трябва да я плаща, независимо дали е съгласен или не!

    Коментиран от #31

  • 23 алооо

    7 11 Отговор

    До коментар #19 от "Руси Русев":

    Абе Руси, ти на руски ли пишеш бе?Не се пише согласно а сЪгласно договора!Само да ти припомня че и ние имахме договор за доставка на газ с Газпром, но те си го промениха едностранно и спряха газта.Поискаха превалутиране от долар към рубла спрямо техни си курсове и никой не ни пита съгласни ли сме да се променя договора и си го промениха.Така че и ние вдигаме таксите сЪгласно променилата се икономическа обстановка в световен мащаб.
  • 24 значи,

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "алооо":

    турците ще плащат, защото газа е техен.
    Както и да го погледнеш Кадиев е прав - нищо не можеш да вземеш от Газпром. Техния бизнес завършва до влизане на суровината в Турция. После, формално си върви турския бизнес. Не забравяй, според турския закон, какъвто и газ да влезе в Турция, автоматично става турски и губи връзка с доставчика.
    Нашата такса удря комшиите, ама те пък ни дават достъп до терминал и каква става тя? Не ти трябва много, за да разбереш кой ще го отнесе.
    Има нещо много сладко, когато някой с патос възхвалява цинизма на капитализма, ама не вижда как същия този цинизъм се връща при него (ама двойно) като бумеранг.

    Коментиран от #27, #35

  • 25 да бе

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Диамантената ръка":

    ще видиш как Булгаргаз плаща неустойки, че не е изпълнил задълженията си по договора.
    Няма как да застанеш от страната на младоженеца, когато си роднина на булката

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "значи,":

    Вашата теза не издържа на елементарна формална логика. Сред като газта, която Газпром вкарва в Турция, автоматично става турска, защо е нужно Газпром да сключва договор с българското дружество, което е оператор на тръбата през България, и да му плаща такса за пренос на "турския газ"? Защо тази такса не се плаща от Турция, след като уж газта е тяхна?
    И второ, няма как газ, която Газпром доставя за трети страни през Турция и България да се смята за турска, тъй като не е закупена от Турция за нуждите на нейния пазар..
  • 28 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "А ако ги оставим да си продължават":

    На кой ,на Газпром ли
  • 29 Артилерист

    9 7 Отговор
    Не ми е работа да разбирам това, което говори Кадиев, но ми звучи много логично. Иначе, с дългогодишения си житейски опит, считам, че Асан Василев е некомпетентен волунтарист, който е лансиран и инсталиран заради крайна русофобия. Той прави нещата на инат, опитва се с въжезаиграване на дребно да докара някакви пари, но нещата, вероятно, опират до незаобиколими икономически закони, които, ако можеше и други преди него щяха да примачкват. Но най-показателното за манталитета на Василев е именно това, че той е съден от чуждестранен съд за хитрини/мошеничество на дребно и не е осъден само защото, посъветвани от юристи, са си платили гяволъка извънсъдебно. Това ме навежда на мисълта, че той е склонен на подобни необмислени, хазартни, несигурни постъпки, които може да са изгодни за опекуните му, но със сигурност ще са за наша сметка...

    Коментиран от #30

  • 30 333

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Артилерист":

    Кадиев говори глупости. За неплатени задължения НАП събират пари много лесно - запор, чси и продажба на активи.
  • 31 Оги

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    По тая логика да въведем такава не 20, а 1000 лева на кубик и Газпром да я плаща и да ни пълни бюджета, а ние да си живеем като шейхове, а? Смшковци, ако ставаше така тая…
  • 32 Диамантената ръка

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "да бе":

    Колкото Газпром ще плати новата такса, толкова и Булгаргаз...
  • 33 Диамантената ръка

    4 1 Отговор
    И сега да не се пише, че има договор между Газпром и Булгаргаз, че променяме таксата едностранно и ще ни съдят, не се променя договора от Булгаргаз, променя се законодателството. Подобно както Путин ни спря газа щото въведе с указ плащане в рубли, а договора ни не беше в рубли, но Газпром се позова на указа.
  • 34 Диамантената ръка

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "а готови":

    Да, готови сме, ако искат да си прекарат друга тръба, като тая не ги устройва. Мен никой не ме пита дали не ми е скъпо като пътувам по сръбската магистрала. Плащам, пътувам, не плащам, търся си друг път.

    Коментиран от #36

  • 35 алооо

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "значи,":

    Ами те наще комшии да не би тоя достъп до терминалите да ни го дават безплатно бе джанъм?И кой ти говори че трябва да вземаме такса от Газпром?Ние искаме такса от страната получател на газта, а кой ще я плати тая такса си е тяхна работа, дали продавача на газта или страната купувач.
  • 36 а готови

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Диамантената ръка":

    ли сме да ни блокират за щяло и нещяло в ЕС?
    Изкуството на компромисите е част от цирка на политиката, но нашите са лаици.
    Който тръгва с бутонките напред и не може да даде никакво задоволително оправдание на резките си движения е обречен да бъде прецакван. За всички е ясно, че с този ход България няма да нанесе никаква щета на Газпром, но се опитва да си пълни бюджета за сметка на Унгария, Австрия, Сърбия и Турция. Е, 5 лева дето ще ги вземем с тази такса (ако въобще ги вземем), ще ни излезат през носа и ще ги върнем тройно с покачване на цените за нашия достъп до терминала в Турция, куп усложнения на транзита ни през Сърбия и незабележимо (или видимо) блокиране на България в ЕС от Унгария и Австрия.
    Временните хорица от ПП ДБ ще си отидат, но лошия привкус към България ще си остане. А, честито. Хитреците на дребно никой не ги уважава, дори не ги съжалява.

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Диамантената ръка

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "а готови":

    А ти кога ще си готов да се откажем от робска психика и безхарактерни политици с меки китки, които все си мислят, че преклонена главица сабя не я сече и постоянно пускат аванта някому срещу някой лев или срещу напразни надежди за светлото бъдеще.
  • 38 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "а готови":

    Тръбата е строена от Бойко подарък за Путин и да пренася 85% газ на Газпром, тези 20лв/Mw не са такса - пренос, а такса агресор и е одобрена от ЕК на ЕС, под умелото ръководство на Вашингтон!!! Няма турци, сърби, унгарци и макета... всички ще млъкнат, ако ли не г-н Кадиев(червен енергиен барон) Булгартрансгаз ше врътне кранчето, както направи Газпром преди 2г въпреки че му платихме всичко в аванс!!! Аман от д.у.п.е.давци!
  • 39 Бебетто

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "а готови":

    Ако се страхуваш от мечки, не ходи в гората!
    Тази такса е одобрена от ЕС и поощрена от САЩ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове