Отидете към основна версия

2 023 78

Учениците ни на последно място по математика в ЕС, и предпоследни по четене

  • ученици-
  • математика-
  • четене-
  • класация-
  • ес

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур

Снимка: shutterstock

България е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат новите резултати от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика, съобщава БНТ.

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур, но пандемията сваля нивото на образованието навсякъде по света, сочат резултатите на PISA.

Българските ученици имат драстично по-ниски резултати по математика и четене в сравнение с последните години. През 2022 г. те се връщат до най-слабото си представяне от 2006 г. Това показва, че нивото на българското образование е същото като отпреди 16 години.

България обаче следва световните тенденции, където нивото на образованост като цяло спада.

По математика България има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16 точки. По природни науки нивото на учениците е стабилно, с три точки по-малко от 2018 г.

В глобален план влошаването на резултатите е също толкова значимо като това в България.

„Стръмният спад в постиженията, който се наблюдава между 2018 и 2022 г., е безпрецедентен. В сравнение с 2018 г. точките са паднали средно с 15 по математика и 10 по четене за държавите членки на ОИСР“, съобщава международната организация в доклада си.

Това се случва за първи път в историята на PISA – обикновено разликата между годините е около четири точки по математика и пет по четене.

Отличници по математика, както през изминалите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония.

При четенето - първенец отново е Сингапур, следван от Ирландия и Япония.

България остава под средното ниво на държавите - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това ни нарежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и природни науки (преди Кипър).

На Балканите Косово, Албания и Северна Македония са с по-ниски резултати от нас.

Интересно е, че Перу, Колумбия и Катар показват напредък в образованието.

Като основна причина за общите резултати се посочва пандемията от Covid-19. Според доклада на PISA обаче затварянето на училища и преминаването към онлайн образование е само един от факторите за ниските резултати. Както ясно се вижда на графиката, спадът в България е още от 2015 г. насам.

В световен мащаб се наблюдава подобна тенденция още от 2012 г., което предполага, че има други структурни причини за влошаването, допълват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Липсата на дисциплина и внимание става все по-голям проблем. Деветокласниците в България споделят, че им е трудно да учат и внимават в час по математика. 48% от запитаните не слушат какво казва учителят (за ОИСР този дял е 30% средно). Близо всеки втори ученик в България се разсейва от дигиталното си устройство.

„Смятам, че твърде много млади хора в България са станали почти зависими от телефоните си и се чувстват неспокойни, ако телефоните им не са близо до тях. Това влошава резултатите им на теста PISA, но и можем да видим как това е свързано и с по-малко удовлетворение от живота, от социалните им контакти и повече безпокойство“, каза специално за БНТ Андреас Шлайхер, директор на дирекция „Образование и умения“ в ОИСР.

Според него, училищата у нас трябва да приветстват технологиите в класните стаи за работа и следене на прогреса на всеки ученик, но и да лимитират употребата на телефони за забавление от учениците.

Като позитиви Шлайхер откроява интереса и грижата на българските учители към учениците и активното участие на родителите в учебния процес. За разлика от другите държави, родителите в България са останали заинтересовани от образованието на децата си включително по време на пандемията.

„Учителите биха могли да подобрят педагогическите си умения, инструкциите и дисциплината“, добавя Шлайхер.

Изследването PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) оценява уменията на 15-годишните ученици да осмислят и прилагат наученото по математика, четене и природни науки в ежедневието.

През 2022 г. проучването е проведено сред 690 000 ученици от 81 държави.

В България са участвали 6107 деца от 202 училища. Тестът през 2022 г. е с основен фокус върху математиката. Задачите включват реални ситуации като пресмятане на валути, избиране на слушалки спрямо отзиви в интернет, движение в града, спестяване на пари.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове