Отидете към основна версия

2 285 40

Тошко Йорданов: Има доклад в това НС, секретен, където е описана схема за нерегламентиран износ на лекарства за милиони

  • тошко йорданов-
  • доклад-
  • народно събрание-
  • схема-
  • лекарства-
  • износ-
  • милиони

"За какво мислите е тази драма със Здравната каса? Кой да е шеф за 8 милиарда? Не е само за управлението, защото тези неща стават със съгласието на главите на НЗОК и на регулаторните органи. Това е проблемът - за пари. В момента тече пазарлък. 8 милиарда са на масата за крадене. Те няма да откраднат 8 милиарда, достатъчно е да откраднат 3", категоричен беше депутатът от ИТН 

Снимка: Нова телевизия

"Ключовият въпрос е как се източва Здравната каса по принцип и как здравеопазването се използва за политически цели. Отговорът е, че НЗОК се източва със съгласието на сегашните управляващи, в това число - и министърът. Има доклад в това Народно събрание, секретен, където е описана схемата за нерегламентиран износ на лекарства за милиони. И това е ставало със съгласието на всички. За какво мислите е тази драма със Здравната каса? Кой да е шеф за 8 милиарда? Не е само за управлението, защото тези неща стават със съгласието на главите на НЗОК и на регулаторните органи. Това е проблемът - за пари. В момента тече пазарлък. 8 милиарда са на масата за крадене. Те няма да откраднат 8 милиарда, достатъчно е да откраднат 3". Това каза в ефира на Nova News депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

По казуса с уволнението на директора на "Пирогов" той подчерта: "На заседанието в Здравната комисия вчера Валентин Димитров обясни защо всъщност му е поискана оставката. Защото сегашният министър на здравеопазването Хинков е пуснал обществени поръчки за милиони за 10 болници, без да ги пита, и ги е възложил на фирма, създадена наскоро, и в която работят шестима души. Ето ви крадене на държавни пари. И понеже Димитров е отказал да му влязат в болницата за ремонт и да му блокират цялото отделение, следва искането за оставката от Хинков", подчерта Йорданов.
По повод обвиненията на Министерството на здравеопазването, че директорът на най-голямата спешна болница у нас не е провеждал обществени поръчки над лимита от 70 000 лева и всичко е минавало на фактура, Йорданов заяви: "Димитров каза, че това е процедура, когато трябва спешно да се взимат някакви консумативи. Никой в Здравната комисия не каза "Не" на неговите обяснения по темата. Предполагам, защото той обясни, че това са били текущи консумативи и лекарства. Спешни медикаменти, без които не може да се остави пациент. Никой от тези, които изнасяха данните, включително министърът, не казаха, че това не е вярно", посочи депутатът от ИТН.

Тошко Йорданов призова за оставката на здравния министър Христо Хинков, на финансовия министър Асен Василев и на целия Министерски съвет.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол