Отидете към основна версия

10 845 387

Николай Денков: Русия е заплаха за България!

  • николай денков-
  • преговори-
  • шенген-
  • мерки

Преговорите за Шенген ще продължат до последния ден, обеща премиерът

Снимка: БГНЕС

Проведохме среща заедно с румънския президент, канцлера на Австрия, и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Обяснихме, че за нас сухоземните граници са важни и направихме едно предложение как би могло да се подходи. Преговорите за Шенген ще продължат до последния ден.

Това прогнозира пред български журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков, цитиран от БНТ.

Обяснихме, че за нас сухоземните граници са важни. Направихме едно предложение как би могло да се подходи. Преговорите продължават и ще бъдат до последния ден. Нека да видим каква ще е реакцията на австрийската страна на това, което предложихме, каза Денков.

Попитан за думите на руския президент Владимир Путин, че след руско-турските войни цялото черноморско крайбрежие е станало руско, премиерът посочи: "Ако се върнем няколко години назад, ще видите поредица от изказвания, които издават имперски амбиции. Тези имперски амбиции включват доста от сегашните държави, включително част от държавите от Европейския съюз. Така че, в известен смисъл, нищо ново, но от друга страна трябва да внимаваме с тези изказвания, защото преди това те изглеждаха като изказвания, но след това някои от тях се превърнаха в план за действие. Трябва да внимаваме за следващите действия на Русия и да бъдем подготвени за тях. От доста време доста хора казваме, че трябва да се внимава в това отношение. Надявам се и българското общество най-сетне да започва да чува, че има нужда от внимание в тази посока".

"Подготвяме се с интегрирането в структурите на НАТО и превъоръжаването на Българската армия, включително и съвместните учения с други войски на НАТО, така че да бъдем готови, ао нещо се случи", каза Денков отговор на въпрос дали сме подготвени за неблагоприятен сценарий в Черно море предвид големия брой руски военни кораби в него.

Той коментира и решението на Унгария да блокира 50 млрд. евро помощ за Украйна. Остана само унгарският премиер да бъде убеден. През януари ще направим извънредна среща, за да се опитаме да вземем и неговото съгласие, отбеляза министър-председателят.

В отговор на въпрос за пленения край Йемен български кораб "Руен" Николай Денков заяви: "В момента има институции, които са ангажирани. Обикновено там трябва повече тишина, за да се проведат преговори. Все още има известна неяснота как ще се развият нещата през следващите 1-2 дни. Следим случая, но към момента няма нужда от допълнителни усилия".

По думите му, позицията на България за войната в Близкия Изток е, че всички форми на тероризъм са неприемливи. Атаката на "Хамас беше изключително брутална. Трябва да се направи всичко възможно, за да се премахнат възможностите тя да се повтори в бъдеще. Големият въпрос е как. Европейският съюз застъпва идеята за две държави, търси се политическо представителство на палестинците през палестинската автономия. Има различни варианти за бъдещето, заяви министър-председателят, като уточни, че за момента страната ни не е обсъждала санкции спрямо Израел.

Николай Денков коментира и блокажа на работата на парламента в последните два дни. Много е важно българският парламент да продължи да работи – бюджет, Конституция и още закони, които има да се приемат, са изключително важни теми. Предполагам, че следващата седмица ще се ускори работата на парламента, за да навакса това, което загуби вчера и днес, заяви премиерът.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 170 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове