Отидете към основна версия

2 604 125

Мати Украйна протестира пред българските институции за готвена проруска провокация на 20 декември

  • украинци-
  • протест-
  • проруска проява

Проруските структури в България са започнали да вербуват хора, говорещи украински език за участие в инсценирани от Кремъл представления, пишат живеещите у нас украинци

В Обръщение от СУОБ Мати Украйна във връзка с планираният за 20.12.2023 г. митинг в София до медиите се изказва несъгласие с планираната проява, която е определена като "провокация". Писмото е подписано от Олена Коцева, председател на Мати Украйна в България.

Ето и текста на обръщението при запазване на оригиналния правопис:

До Председателя на Народно Събрание на Република България
Г-н Росен ЖЕЛЯЗКОВ
До Президента на Република България
г-н Румен РАДЕВ
До Премир-министъра на Република България
г-н Николай ДЕНКОВ
До Вицепремиер-министъра и Министъра на външните работи на
Република България
г-жа Мария ГАБРИЕЛ
До Председателя на държавна агенция ”Национална сигурност”
г-н Пламен ТОНЧЕВ

ОБРЪЩЕНИЕ

Сдружение на украинските организации в България «Мати Украйна» се обръща към Вас по повод появила се информация за подготовка и провеждане на ”мирен митинг” под надслов ”Прекратяване на война в Украйна” за сметка на отказване от териториите на Украйна, окупирани от руската федерация с участие на уж активисти на украинската общност.

В тази връзка, като председател на най-голямото сдружение на украинците, живеещи в Република България, създадено през 2013 г., заявявам следното:

Цялата многобройна общност на украинците в България, всички регистрирани организации и доброволчески движения и центрове, както и украинците със статут на временна закрила в Бълагрия се разграничават и осъждат провеждането на подобна хибридна акция.

С отвращение и възмущение всички украинци в България приемат информацията за провеждане на проруско мероприятие в гр. София на 20 декември 2023 пред сградата на Президенството , което организаторите планират да прикрият с украински знамена и лозунги от типа на “Не на войната”, “Стига проливане на славянска кръв” и дори “Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и русия за прекратяване на военните действия между славянските народи”.

Информация за това, че проруските структури в България са започнали да вербуват хора, говорещи украински език за участие в инсцинирани от кремъл представления беше публикувана в български медии в началото на декември.

Целта на събитието в столицата не е само да дискредитира Украйна и да се направи внушението, че украинците са готови да се предадат и приемат условията на Кремъл, но и да дискридитира България и ръководството на българската държава , създавайки хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското и украинското общество в страната ни.

След проведени консултации, украинците в България заемат консолидирана твърда позиция: подкрепят официалната позиция на Украйна, която се базира върху Формулата на Мира на Президента на Украйна. Мирните преговори са възможни само и единствено след изтеглянето на руските войски от всички международно признати територии на Украйна по състояние на 1991 г. и привличане на русия към отговорност.

Тази позиция се подкрепя официално и от Република България, която се е включила активно в работата по Формулата на мира и подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

Подобни акции от проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за мирно разрешаване на конфликта на условията на кремълския режим трябва да бъдат спряни незабавно. В случая, че сред организаторите или участниците в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти.

Призоваваме всички български институции да се самосезират с цел разследване на опасната дейност на проруските сили в България.

Ползайки се от случая, украинските общности в България изразяват огромната си благодарност на всички държавни институции за последователната подкрепа на Украйна в борбата и срещу руската въоръжена агресия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове