Отидете към основна версия

2 723 112

Даниела Якова: Трябва да излъчим под някаква форма интервюто на Волгин с Митрофанова

  • даниел якова-
  • бнр-
  • елеонора митрофанова-
  • петър волгин

Така аудиторията на Националното радио ще разбере "защо ние не искаме това да се чуе", заяви директорът на програма "Хоризонт"

Снимка: БГНЕС

Интервюто на Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова трябва да се излъчи в някакъв момент - във вариант и форма, в каквито ние решим - за да може да се оцени неговото качество.

Това каза пред БНР Даниела Якова, директор на програма "Хоризонт" на БНР и уточни, че аудиторията на Националното радио трябва да чуе и да разбере "защо ние не искаме това да се чуе".

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота, 16-и декември, да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване на журналистическите стандарти.

Якова обясни, че е гласувала на заседанието на Програмния съвет "с мнение, че това интервю няма да бъде излъчено тогава".

"Може би трябва повече да обясняваме за това решение на Програмния съвет, а да не се оправдаваме за него. За да може, когато това интервю се чуе, да имаш предисторията защо това решение се е случило", посочи още тя.

Даниела Якова беше категорична, че в "Хоризонт" забранени събеседници няма и добави:

"Има журналистическо качество на интервюто. Когато един журналист прави интервюто така, че да запази своята провокативност, способността си да се съмнява във всичко, което чуе, тогава интервюто е място и жанр, с който можеш да представиш всеки един събеседник.... Аз ще цитирам един уважаван от мен колега, който присъстваше на програмния съвет, той каза, че в това интервю го няма журналиста Петър Волгин".

Като директор на "Хоризонт" тя изтъкна, че "грешката на екипа на Петър Волгин беше, че анонсът за това интервю излезе в четвъртък, преди да е минала нашата планьорка в петък":

"Така остана усещането, че той ни съобщава какво ще прави. Т.е. беше изпреварена възможността на прекия ръководител, на ръководството на програмата да му каже каквото и да е, свързано с това интервю".

Според Даниела Якова не е основателно питането защо е трябвало да се свика Програмният съвет:

"А защо да не се свика! Какъв е проблемът в това? Това е мениджърският орган на БНР. Няма нищо по-естествено от това колеги на всички нива да се съберат и да обсъждат професионално съдържанието на нещо, което ще бъде или няма да бъде излъчено в нашия ефир".

Тя потвърди, че в петък, в 19 часа е било готово интервюто за излъчване и това е наложило Програмният съвет да се събере в събота сутринта - преди началото на предаването "Политически НЕкоректно".

Якова подчерта, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който излезе с публична позиция по казуса, "не може да каже да мине или да не мине интервю по БНР":

"Не, не ни накара да спрем интервюто! Дори смятам, че използваната от самия Волгин мантра в предаването му в събота - "Делян Пеевски ли ви накара да спрете интервюто" - не, не ни накара!".

По думите на Даниела Якова появилото се няколко дни по-късно интервю на посланик Елеонора Митрофанова в агенция ПИК може да бъде тълкувано като потвърждение, че "г-жа Митрофанова е трябвало да се изкаже в публичното пространство":

"Тя е имала вариант 1 - БНР и вариант 2 - при Недялко Недялков в ПИК. Може да е съществувал и вариант 3".

Якова беше категорична, че не може посланици да си избират журналистите, пред които да говорят.

"Доверието към нас, струва ми се, ще бъде засегнато от това, което се случва.... Трябва да е ясно, че когато си направил едно интервю, което е слабо или манипулативно, по-достойно е да приемеш решението то да не бъде излъчено и да се извиниш на колегите, да кажеш, че би искал да направиш интервю, с което да покажеш, че си професионалист. А когато някой ти каже, че интервюто ти е слабо, а ти да излизаш и да твърдиш, че това е цензура, това означава, че самооценката ти е деформирана", коментира още Даниела Якова.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове