Отидете към основна версия

1 281 45

Денков: Бюджет 2024 няма да се издъни. Доходите се повишиха повече, отколкото е последната инфлация

  • николай денков-
  • бюджет 2024-
  • доходи-
  • инфлация

След ротацията Денков ще е вицепремиер. Най-полезен се чувства в образователното министерство 

Снимка: NovaNews

За момента няма проблем с всичко, което е договорено за ротацията. С Мария Габриел работим добре и ще продължим да работим както досега. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в специално интервю за bTV, цитиран от news.bg.

На въпрос дали би станал министър в кабинета на Мария Габриел, Денков заяви: "вероятно, да". Част от предложението е да стане вицепремиер, като ще се върне и в Министерство на образованието и науката. Там е мястото, където се чувствам близо до професионалната общност и където бих бил най-полезен, подчерта премиерът.

Денков добави, че през последните две години хората са се окуражили, че някои ги чува. Хората видяха надежда, че имат на кого да кажат нещо и някои ще им обърне внимание, отбеляза той. И предупреди, че България все още има голям проблем с корупцията.
Денков смята, че ще посрещнем по-добра Коледа от предишната. Доходите се повишиха повече, отколкото е последната инфлация, посочи премиерът. Това, което е най-важно за хората с ниски доходи, е какво се случва с цените на храните, отделно - цената на тока за битовите потребители не е променена, отчете Николай Денков.

Бюджетът на държавата трябва да е насочен към тези хора, които са с най-голямо затруднение. Бюджет 2024 няма да се издъни, а ще се насочат средствата към тези хора, които през годините са били оставени назад, увери Денков. Той допълни, че другото, което може да направи правителството, е да се опита да привлече повече инвеститори в страната. Министър-председателят е сигурен, че 2024 г. ще бъде още по-добра за България.
Той коментира и цената на горивата у нас. България е отворен пазар, като страната внася и изнася горива към съседните страни. През цялото време борбата на правителството е да няма рязко премахване на дерогацията на "Лукойл". Ако зависим само от внос на горива, който трябва да се осигури в следващите няколко дни, цената на горивата щели да скочат много. Денков обаче е оптимист, че такъв скок няма да има.
По темата за демонтажа на Паметника на Съветската армия премиерът заяви, че обществото е разделено заради войната на Русия в Украйна, а не заради монумента. Паметникът е само символ на разделението, посочи той.

Във връзка с последните данни на Програмата за международна обмяна на учениците (PISA) Денков коментира, че тежко е приел слабите резултати на българските ученици, но никой не може да отрече проблемите. От много години се казва, че трябва да стане много по-добро образованието. Резултатите трябва да се използват като старт на дискусията, че промените в образованието повече не могат да чакат, подчерта премиерът.

Той посочи, че младите хора се интересуват от две неща. Първото - ясни перспективи за развитие, да знаят, че, ако се трудят, ще бъдат оценени. Второто, от което се интересуват, е да имат добро заплащане и добри доходи. "Може да живееш добре в София, но трябва да имаш добри доходи", коментира премиерът.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол