Отидете към основна версия

2 689 28

Мария Шаркова: (Не)коледно за каталога на държавната немощ - Българската Коледа

  • българската коледа-
  • зарени-
  • здравеопазване

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: "Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата", казва адвокатът по медицинско право

Преди години Айше Генч ражда преждевременно в една турска болница. Новороденото ѝ дете има нужда от интензивно лечение в кувьоз, но тъй като такива нямало, Айше и бебето ѝ са изпратени в друга болница на 100 км. разстояние. Бебето не е прието както там, така и в следващата болница поради липса на места. Синът на Айше умира в линейката, след като часове наред се опитват да намерят място за бебето.

Европейският съд по правата на човека осъжда Турция за нарушаване на правото на живот на бебето, защото държавата не е положила достатъчно усилия да гарантира „плавна организация и правилно функциониране на услугите, предоставяни от държавните болници, и най – общо на здравната система“ . Съдът добавя, че детето не е починало в резултат на допусната грешка при лечението или проявена лекарска небрежност при оказване на медицинска помощ, защото на него „не му е оказана медицинска помощ въобще“.

Този случай разказва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова в своя публикация във Фейсбук.

Тя е убедена, че държавата не е длъжна да осигурява всякаква безплатна медицинска помощ за всеки, но са налице конкретни стандарти, задължаващи всяка държава да вземе мерки, когато в здравната система има недостатъци, които могат да застрашат живота на пациент, нуждаещ се от спешна медицинска грижа.

"Държавата не може системно да неглижира липсата на основни здравни услуги, особено за уязвими групи от населението каквито са болните деца и децата с увреждания. Ако отворите обаче отчетите от кампаниите на Българската Коледа, ще видите своеобразен каталог на нарушенията на правото на болните деца да получат качествена, своевременна и достъпна медицинска помощ, от която се нуждаят", пише Шаркова.

И допълва - това не са глезотии: говорим за лекарствени продукти, без които заболяването им ще напредне и може да доведе до смърт; говорим за лечебни или диетични храни, без които децата ще умрат от глад (буквално); говорим за рехабилитация, без която инвалидизирането ще напредне и ще постави детето в още по-тежко и унизително състояние; говорим за апаратура, предназначена за лечение на спешни състояния;

"Част от тези дейности би следвало да се финансират от НЗОК, а други - да бъдат осигурени чрез инвестиции в лечебните заведения - собственост на държавата и общините. Вместо това обаче, ние финансираме с даренията си дейности, които по закон отдавна следваше да са осигурени по посочения ред. Така приспиваме съвестта си, даваме индулгенция на безсилните и безидейни управляващи и поощряваме бездействието.

Дарителството и доброволчеството са изключително важни, участието в и подкрепата на каузи, подпомагането на уязвими хора или животни, са все неща, на които трябва да учим и да възпитаваме децата си и да поощряваме у всеки", допълва адвокатът.

Според нея, чрез Българската Коледа оставяме дългогодишното бездействие на властите да паразитира върху дарителството. Примиряваме се с липсата на кувьози в болниците, важни животоспасяващи лекарства за децата, липсата на елементарна помощ за рехабилитация и спасителна храна. С Българската Коледа години наред именно отговорните за тези тежки недостатъци на здравната система ни казват: ние и тази година никаква не я свършихме, но дайте да дадем.

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: "Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското здравеопазване и дори по Коледа се сещаме за него само, за да Ви поискаме да дадете още. Ще вземем да си свършим работата най-сетне".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове