Last news in Fakti

26 Декември, 2023 17:07 2 668 28

Мария Шаркова: (Не)коледно за каталога на държавната немощ - Българската Коледа

  • българската коледа-
  • зарени-
  • здравеопазване

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: "Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата", казва адвокатът по медицинско право

Мария Шаркова: (Не)коледно за каталога на държавната немощ - Българската Коледа - 1

Преди години Айше Генч ражда преждевременно в една турска болница. Новороденото ѝ дете има нужда от интензивно лечение в кувьоз, но тъй като такива нямало, Айше и бебето ѝ са изпратени в друга болница на 100 км. разстояние. Бебето не е прието както там, така и в следващата болница поради липса на места. Синът на Айше умира в линейката, след като часове наред се опитват да намерят място за бебето.

Европейският съд по правата на човека осъжда Турция за нарушаване на правото на живот на бебето, защото държавата не е положила достатъчно усилия да гарантира „плавна организация и правилно функциониране на услугите, предоставяни от държавните болници, и най – общо на здравната система“ . Съдът добавя, че детето не е починало в резултат на допусната грешка при лечението или проявена лекарска небрежност при оказване на медицинска помощ, защото на него „не му е оказана медицинска помощ въобще“.

Този случай разказва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова в своя публикация във Фейсбук.

Тя е убедена, че държавата не е длъжна да осигурява всякаква безплатна медицинска помощ за всеки, но са налице конкретни стандарти, задължаващи всяка държава да вземе мерки, когато в здравната система има недостатъци, които могат да застрашат живота на пациент, нуждаещ се от спешна медицинска грижа.

"Държавата не може системно да неглижира липсата на основни здравни услуги, особено за уязвими групи от населението каквито са болните деца и децата с увреждания. Ако отворите обаче отчетите от кампаниите на Българската Коледа, ще видите своеобразен каталог на нарушенията на правото на болните деца да получат качествена, своевременна и достъпна медицинска помощ, от която се нуждаят", пише Шаркова.

И допълва - това не са глезотии: говорим за лекарствени продукти, без които заболяването им ще напредне и може да доведе до смърт; говорим за лечебни или диетични храни, без които децата ще умрат от глад (буквално); говорим за рехабилитация, без която инвалидизирането ще напредне и ще постави детето в още по-тежко и унизително състояние; говорим за апаратура, предназначена за лечение на спешни състояния;

"Част от тези дейности би следвало да се финансират от НЗОК, а други - да бъдат осигурени чрез инвестиции в лечебните заведения - собственост на държавата и общините. Вместо това обаче, ние финансираме с даренията си дейности, които по закон отдавна следваше да са осигурени по посочения ред. Така приспиваме съвестта си, даваме индулгенция на безсилните и безидейни управляващи и поощряваме бездействието.

Дарителството и доброволчеството са изключително важни, участието в и подкрепата на каузи, подпомагането на уязвими хора или животни, са все неща, на които трябва да учим и да възпитаваме децата си и да поощряваме у всеки", допълва адвокатът.

Според нея, чрез Българската Коледа оставяме дългогодишното бездействие на властите да паразитира върху дарителството. Примиряваме се с липсата на кувьози в болниците, важни животоспасяващи лекарства за децата, липсата на елементарна помощ за рехабилитация и спасителна храна. С Българската Коледа години наред именно отговорните за тези тежки недостатъци на здравната система ни казват: ние и тази година никаква не я свършихме, но дайте да дадем.

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: "Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското здравеопазване и дори по Коледа се сещаме за него само, за да Ви поискаме да дадете още. Ще вземем да си свършим работата най-сетне".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Врат

    41 10 Отговор
    Авторът да надникне в чекмеджето и да спре с празните приказки. И да не забравя, че не друг, а ганаецът държа боцо на власт 12 години

    Коментиран от #3

  • 2 Ами да

    37 4 Отговор
    И никаква конкретна отчетност пред обществото къде и колко точно пари отиват!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 българка

    46 13 Отговор
    КРАСИ......Краси. Голям смях. Българската Коледа не е измислена от Радев. Може би , защото събира повече пари от Плевнелиев, те е яд. Много жалко, е че трябва да има българска Коледа, за да има линейки и ковьози, защото такива Кирчовци и КОКОРЧОВЦИ ГИ ХАРЧАТ В МИЛИОНИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАС ДА ХОДЯТ НА ПСИХОАНАЛИТИЦИ,КОИТО ГИ АНАЛИЗИРАТ С ПСИХОТРОПНИ ГЪБИ. Е ВЯРВАМ, ЧЕ НЯМА ДА УНИЩОЖИТЕ БЪЛГАРСКОТО
  • 5 Снимката

    8 24 Отговор
    на групата е показателна .
  • 6 Опера и театър

    11 23 Отговор
    Ако помоля президента да ме заведе на опера във Варна, дали ще се съгласи ? МОят мъж гледа само еврофутбол и няма желание за културно масови мероприятия , а това ме кара да се чувствам стара. Завиждам благородно на на Десислава Радева , че имат общи интереси с г-н Радев. Надявам се тя да не ревнува ако той склони да ме заведе на опера или театър. За мен това ще бъде сбъдната мечта!

    Коментиран от #7, #23, #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ний ша Ва упрайм

    27 12 Отговор
    я събирайте капачки! А можеше да продадем подарените от тагаренко оръжия и техника за посрещане на тези належащи нужди! ДА ма НЕ нали правителството в БГ е Посланника!?
  • 9 българка

    8 12 Отговор
    Е как не попитахте през тези години къде отиват данъците ни. Защо са милионери,защо няма кувьози,защо ....Толкова сте оалки с тази статия. В САЩ всичко е благотворителна кампания и как и защо осъждате възприета политика?
  • 10 мхааа

    5 16 Отговор
    Мунчо с Мунчовица и малките мунчовчета...
  • 11 Вражалец

    39 4 Отговор
    А милионите евра отпуснати на украинците,дали нямаше да се построи детската болница?
    Колко ли деца щяха да бъдат спасени и излекувани?
    Като нямаш две ризи,няма какво да дадеш на " ближния"
  • 12 Турчин

    35 0 Отговор
    Държавата има пари. 9 милиарда са отделени за здравеопазването през 2024 година. 9 милиарда е огромна сума. Но със заплати по 80 хиляди на месец на шефове на болници и по хиляда лева на медицински сестри има голяма неравнопоставеност. Апропо, в Турция няма "турска Коледа" или "турски байрям". Не се събират пари за капачки и SMS защото Държавата поема 100% от разходите. Достатъчно е един член на семейството да е осигурен. Останалите се лекуват безплатно в държавните болници които не отстъпват по качество на частните.
  • 13 г-н

    25 1 Отговор
    Злоупотребяват шарлатаните нзок крадливите мутри
  • 14 Ох Люв

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "От Шия":

    комуниста сега е кмет на софия, избран от вас глупаците
  • 15 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 11 Отговор
    СНИMKATA C ............ МУТРАТА Е ПОКАZATEЛНА .............ФАКТ !
  • 16 Павел Пенев

    16 6 Отговор
    Това не е българска а католическа Коледа на гей свещеници и педофили. Нашата Коледа е на 7 януари, нека празнуваме тогава. Празничния концерт проведен на 25 декември беше една пародия с млади невзрачни изпълнители и стари песни. Сякаш всичко беше съзнателно зле подготвено против Президента, който е патрон на това събитие.
  • 17 Ха хаха

    5 2 Отговор
    Не изчетох до края, то нали нашите родители преди много 1944 идвайки от войни, когато са пораснали и започват да се борят за Бг за безплатно образование и здравеопазване. Да, минало свършено, но нали днес сме в ЕС, защо в Германия, болна българка, отива на лекар, плаща, дават й фактура и с тая фактура представяйки я, плащат и разноските. Ние с единият крак сне към Путин Турция с другия ЕНП и САЩ, а заплати никакви. Геноцид е. Геноцид, спрямо определени хора. Имаше ред, дисциплина, относно белите манти, а сега народа излиза от аптеката с цели чанти хапове и то млади хора. Бизнес план. Ако нямаш, а много хора живеят зле, на студ, за да си купят скъпоструващи лекарства или нашуят ходи при сина ни в германия и от там ни изпраща лекарства, другите от турция. Имате 5 пръста на едната ръка и всички са различни, така е и с хората, кой го умее да лижи и дава е Ок с цървулите

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Бате Венци от Славия - сикаджията

    21 1 Отговор
    Жалка работа. "Имат" милиарди за самолети, нямат 2 милиона за здраве за деца. Пълна трагекомедия.
  • 19 Коледа дойде

    6 6 Отговор
    С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ
    И обещавам новогодишното ви обръщение да го науча наизуст.
  • 20 Абориген

    8 3 Отговор
    Я си прибери змийския език зад зъбите и не подценявай добротата и съчувствието на толкова много достойни българи!
  • 21 Ако

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ха хаха":

    имат международна застраховка за здравно осигуряване , сумата за преглед се възстановява , но има много подробности кога , какъв е лимита ,какво е заболяването , хронично или не и т.н. !
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ха хаха":

    ДОКТОР здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 23 Името

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Опера и театър":

    Не разбрах:На опера във Виена или на опера с Радев!?
  • 24 Киркорчовци

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "От Шия":

    Верно ли Шиши и Боко ги свалихме?А сглобихме се с Кой?
  • 25 МаГ Аренко

    10 0 Отговор
    Ние си вършим основната работа - 2 млрд. за консервните кутии, които нестават за нищо - Страйкъри, 2х30 млрд. за 2 нови блока в АЕЦ "Козлодуй", още 3 млрд. за още 8 самолета F-16 (нищо че излезе нова серия този самолет, ние залагаме на старата, тъй де "братята" отвъд Атлантика, трябва да чистят железа)....
    Пари за медицина НЯМА! Няма за лекуване, за крадене има, но там питайте колегата от МЗ.
    Ха-Ха-Ха, Слава Усраине!
    Апропо: Не сте ми превели в офшорната сметка последната заплата от МО на Усраина.....
  • 26 С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    3 0 Отговор
    ама да питам
    капачките сега за кувьози ли събирами или за UA ЖИПКИ
  • 27 аз завиждам на Свиленски

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Опера и театър":

    да му се падне такъв баджанак
  • 28 определено

    0 0 Отговор
    не мисля, че Българската Коледа като инициатива трябва да компенсира онова, което е задължение на държавата или общината, т.е. не трябва да се събират средства за кувьози или апаратура в болниците.
    Българската Коледа следва да се фокусира върху подпомагане на семействата и осигуряване на средства за нуждите на децата, които не се поемат от НЗОК. Тогава, тези средства ще са изразходвани много по-ефективно и целево.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове