Отидете към основна версия

1 450 50

Николай Денков от Мюнхен: България получава широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната

  • мюнхен-
  • николай денков-
  • сухопътен шенген

С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения

Снимка: МС

Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след серия от разговори днес с европейски лидери в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Акад. Денков разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро и с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефул, изброиха от правителствената пресслужба.

„С Австрия преговорите трябва да продължат, за да изчезнат и последните им възражения. Това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция“, добави българският министър-председател. В разговора си с Йохан Вадефул Денков беше поздравен за необратимия път към пълна евроинтеграция, по който българското правителство води страната. Приветстван беше и планът ни за приемане на еврото от 1 януари 2025 г. и вдигането на сухопътните шенгенски граници.

В Мюнхен премиерът акад. Николай Денков проведе среща и с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. В хода на разговора им акад. Денков заяви, че България остава постоянен съюзник и поддръжник на украинския народ. Българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното ѝ право да защитава своите териториални интереси, категоричен беше министър-председателят. По думите му най-важният принцип, поддържан от България, е този за суверенното право на Украйна да определя условията и момента за преговори с Русия.

„Целият политически свят, и в Европа, и в САЩ, си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети на сериозно и че трябва много бързо да се действа, за да бъдат подпомогнати техните усилия да спрат руската агресия. Вече няма никакво съмнение и всички казват това – че Украйна се бори не само за собствената си земя, а също така - за отстояване на принципите на спазване на международното право, демокрацията и свободата, защото това вече е поставено на карта“, заяви след срещата министър-председателят.

Акад. Денков посочи, че руските политици вече не се притесняват да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави. „Крайно време е не само политиците, а и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални и съответно те предизвикват и реакция“, добави премиерът. Акад. Денков даде за пример споразуменията, които украинският президент Володимир Зеленски подписа с канцлера на Германия, с президента на Франция. „Това са само примери как различните държави, наред с ЕС като цяло, търсят начин да подпомогнат Украйна в тази битка за свободата“, отбеляза българският министър-председател.

Премиерът акад. Николай Денков посочи още, че европейската отбрана не трябва бъде алтернатива и не трябва да се състезава с НАТО, а да подсили Алианса в нашия регион. „България прави точно това - модернизираме нашата армия, трябва да ускорим още тези усилия. Да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО“, изтъкна акад. Денков. Според него е много важно да бъдат отворени зърнените коридори, така че да може да се изнася зърното за държавите, които имат нужда.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове