Отидете към основна версия

1 744 56

Николай Денков: Меморандумът е входна точка за разговори и преговори

  • правителство-
  • меморандум-
  • ротация

Липсва напредък по реформите, които са поставяни винаги в основата на развитието на страната и заради които е направено това правителство, каза премиерът

Целта на меморандума е отново да върне фокуса върху това защо сме направили това правителство, защо има Народно събрание, което трябва да си довърши работата. Това каза министър-председателят Николай Денков пред журналисти в Париж, след срещата си с френския президент Еманюел Макрон, в коментар по повод меморандума за управление, който от „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложиха на ГЕРБ-СДС. Това съобщи БТА.

Много ясно беше казано, че меморандумът е представен като входна точка за разговори и преговори. Основното в този меморандум е, че ние трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят, посочи Денков и допълни, че това включва попълване на регулаторите и на антикорупционната комисия, както и промени в Закона за съдебната власт.

Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа преди това на Мария Габриел. Тя го е видяла предварително, предполагам, че го е изпратила на Борисов и на другите ключови лидери, които подкрепят правителството, отговори премиерът на въпрос дали меморандумът е предварително обсъден с вицепремиера Мария Габриел и изненадали ли са с него ГЕРБ.

Николай Денков подчерта, че ако се погледне случващото се от декември насам, липсва напредък по реформите, които са поставяни винаги в основата на развитието на страната и заради които е направено това правителство. Той допълни, че в това отношение не мисли, че трябва да има изненадани от меморандума.

„Това са същите приоритети, същите задачи, просто с желанието да ги дефинираме по начин, по който не може да се отклонява вниманието от тях“, заяви министър-председателят.

Той припомни, че преди три седмици с Мария Габриел са се разделили с идеята, че ще обсъдят министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговори с тях.

„Това досега не се е случило. Не сме провели разговора с нея“, обяви Денков. Има още време, отговори премиерът на въпрос дали закъсняват с план-графика за ротацията и допълни, че нищо особено няма да се случи, щом ГЕРБ имат конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) на 6 и 7 март.

Премиерът отново потвърди, че правителството ще подаде оставка на 6 март, защото тогава се навършват девет месеца управление. Чакам г-жа Габриел да се обади, когато е готова, за да седнем и да обсъдим, каза още министър-председателят.

Начинът е да седнем на масата за преговори, коментира Николай Денков, попитан ако партньорите на ПП-ДБ не приемат условията в меморандума, има ли начин да не отидем на избори и какъв е той. Това, което ние видяхме, е, че след забавянето по отношение на тези ключови реформи трябва да намерим начин да ускорим процеса, посочи Денков.

Всичко това е въпрос на преговори. Искам да подчертая много ясно, че това е детайл в голямата картина, каза премиерът в отговор на въпрос водени ли са разговори за разделяне на позицията на външния министър на две и дали той би се съгласил. Голямата картина е, че това правителство и това Народно събрание има смисъл да съществуват, ако продължат да изпълняват това, което е записано в управленската програма, и реформите, заради които сме се събрали заедно в това правителство, коментира още министър-председателят.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове