Отидете към основна версия

5 Март, 2024 13:28, обновена 5 Март, 2024 13:28 3 327 123

ГЕРБ задължи Бойко Борисов да преговаря за коалиция с ПП-ДБ

  • бойко борисов-
  • герб-
  • пп-дб-
  • коалиция-
  • преговори

Основата ще е предложеният от лидера на партията документ

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска доверие от партията да изпрати на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) проект на коалиционно споразумение за съвместно управление. С мнозинство активът на партията го подкрепи.

Колкото и да ни е мила партията, държавата е по-важна.

С такава заявка Бойко Борисов взе думата, за да може да вземе "завоя", след острите изказвания на членовете на ГЕРБ Томислав Дончев и Делян Добрев, които по-скоро поискаха избори.

ГЕРБ са подготвили проект на споразумение, за да няма ултиматум или да са под натиск парламентарната група на ПП-ДБ. Днес до 14 ч. документът ще бъде предаден на ПП-ДБ и ще бъде даден още един шанс на преговарящи екип - Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Мария Габриел, Рая Назарян.

Да дадем още един шанс на преговорния екип, призова лидерът на ГЕРБ, който и до този момент бе хвален от всички изказващи се. Като залог той постави новото разделение, което ясно се е видяло на 3 март - те срещу русофилите, когато шефът на парламента е освиркан.

Борисов е недоволен, че никой от ПП/ДБ не е бил там да го защити.

Той е ядосан, че нито един депутат от ПП-ДБ не е отишъл на Шипка, а ГЕРБ спасили националния празник - 3 март.

"Отивайки на избори трябва да сме наясно, че разделението ще се разстрои. Дори и ние - евроатлантическата коалиция ще сме разбити помежду си, а поотделно ще сме слаби в битката за геополитическата ориентация на България.

Затова може би и ме държите председател на партията и винаги съм ви превел по възможно най-добрия начин и затова по време на нашето управление в България е направила, строила, произвела и дори една от целите - Еврозоната и бяхме в чакалнята", напомни Борисов.

В сглобки се научаствах,

но като отговорна партията считам, че е редно да въведем ред, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред актива на партията, където се представя споразумение за съвместно управление с ПП-ДБ.

Апелирам Христо Иванов и Атанас Атанасов, докато се задоволяват с Министерство на правосъдието, с цялото здравеопазване, с туризма, да видят как ПП узурпират цялата власт. МВнР изобщо не им е важно, това беше кукичката, за която да се хванат, за да остане Асен Василев, заяви Бойко Борисов пред националното съвещание на партията в НДК.

Ако Мария, обърна се Борисов към вицепремиера Габриел, приемеш да си премиер с този финансов министър, за няколко месеца ще те прободат.

С подобен кабинет – Тагарев, Василев, Богданов, спортния, на туризма – ти ще се провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме. Затова твоят провал дори е прогнозиран от тях, каза още Бойко Борисов.

ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде пропорционален на електоралната тежест,

изразена чрез депутатите в парламента, с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги номинират.

Това споразумение започва от мандата през Министерския съвет, състав на МС, разясни Борисов. В него ще бъде записано и правото на вето, както те предлагат, и нов преглед на министрите, допълни той. Внимателно прочетох техния меморандум, повече в такива "сглобки" - недоизказани, неорганизирани, няма повече да участваме, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

От партията първо щели да предложат на ПП-ДБ да започнат с попълването на КЗК и на регулаторите, за чийто състав се изискват гласовете на 121 депутати, а след това да се премине към попълването на тези, за които трябват най-малко 160 гласа.

За министрите - договаряме се с тях на базата на електоралната тежест, изразена през депутатите в парламента, подчерта лидерът на ГЕРБ. От партията продължават да държат на външно министерство.

С меморандума, който ПП-ДБ представиха, казват, че са готови да си партнират с ГЕРБ 50:50, коменитра Борисов. Аз не го разбирам точно по този начин, бих го нарекъл споделена отговорност. Сега ще се върнем, ще си договорим министрите, за да знаят хората къде е техен, къде наш, но през ветото и зам.-министрите можем да направим един добре работещ кабинет, убеден е председателят на първата политическа сила.

Той вижда крайния срок за ротацията два месеца преди евровота. Денков си дава оставката, когато е решил, но според Борисов точката за предсрочни избори или кабинет може и да не бъде гласувана веднага.

В безизходица са ПП-ДБ, защото всяко друго управление ще е пагубно, смята той. По думите му плюсът на това, което готвят като документ, е, че може да бъде основа и за следизборни разговори за управление. Не виждам никаква алтернатива да работим с "Възраждане" или БСП, обясни той.

Бившият премиер обяви, че ще изисква пълен отчет какво са свършили министрите, къде са пътували, кой ги е придружавал, защото според него твърде много командировки има зад граница.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове