Отидете към основна версия

4 372 59

Душана Здравкова: Това е личен провал на Габриел. Трябва да е научила, че в ЕС е важен начинът, по който се преговаря

  • душана здравкова-
  • мария габриел-
  • личен провал-
  • преговори-
  • начин-
  • ес

„Този път е жалко, че пропаднаха тези усилия, уговорки и 9-месечен период, пропаднаха и усилията на нас, гражданите, знаете колко протести имаше, аз съм активен участник във Варна и София, гонене от градинката на Народния театър. Дойдоха едни хора, обещаваха, арестуваха, декларираха какво няма да правят. Дойдоха и сложиха едни хора на първите редове в НС. Преглътнахме и това в името нещо да се случи. И не разбирам защо не доведоха докрай тези преговори, коментира бившият евродепутат и учредител на Гражданското движение ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Трябва да има стратегия, ясни стъпки и да се обяснява на всяка стъпка какво се прави и каква е целта на преговорите. Съобщаването на парче не е решение.

Така Душана Здравкова, съдия, бивш евродепутат и учредител на Гражданското движение ГЕРБ, коментира преговорите за правителство, т. нар. ротация, в интервю пред БНР.

„Това е личен провал на Мария Габриел, ако някой от хората не са запознати, тя повече от 10 години е в европейските институции и трябва да е научила, че в ЕС е важен начинът, по който се преговаря. Правят се компромисите, за да се постигнат едни цели“, каза Здравкова в предаването „12+3“.

Тя даде пример с трудностите при преговорите за Лисабонския договор:

„Имаше опасност да не се подпише заради референдума в Ирландия и знам какво костваше на нашата комисия да доведе преговорите до успешен край. В комисията ни се обсъждаше ходът на преговорите, а не кой какво е казал и кого е обидил. Беше направена стратегия, ето такъв план не видяхме в тези преговори. Трябваше да има ясни стъпки и да се обяснява на хората какво се прави и каква е крайната цел. Така работи ЕК, в която участва Габриел, така работят институциите в ЕК“.

Според Здравкова в преговорите за ротацията е имало обратната логика: „Тук има стъпки, които трябва да бъдат начертани, Габриел трябваше да ги приложи на практика, както се прави в европейските институции“.
Душана Здравкова е категорична, че „всеки може да прекали с всичко, ако няма стандарт за водене на преговорите, каквито има в европейските страни и институции“.

„Ако това не е научено и не се прилага при преговори в една европейска държава, каквато е България, това е моят извод - защо се е провалил. Липсваше стандартът“, заяви бившият евродепутат.

За нея лично изборите не са лошо нещо, защото ни се налага всеки ден да правим някакъв избор. А за завършилите или незавършилите преговори за ротацията сподели:

„Този път е жалко, че пропаднаха тези усилия, уговорки и 9-месечен период, пропаднаха и усилията на нас, гражданите, знаете колко протести имаше, аз съм активен участник във Варна и София, гонене от градинката на Народния театър. Дойдоха едни хора, обещаваха, арестуваха, декларираха какво няма да правят. Дойдоха и сложиха едни хора на първите редове в НС. Преглътнахме и това в името нещо да се случи. И не разбирам защо не доведоха докрай тези преговори. От самото начало беше ясно - ротация и се сменят министър-председателят и министрите на МОН и МВнР, и нищо друго не налагаше тези мъчителни и безплодни преговори“.
Здравкова коментира и съдебната реформа, като сподели, че конституционните промени са палиативни за най-наболялата част – прокуратурата.

„Как се прави реформа с едва двама прокурори, избрани от гилдията, и шестима от НС. Смятате ли, че няма да има политическо влияние, влияние при избора на нов главен прокурор“, попита риторично съдия Здравкова.

Относно главния прокурор тя смята, че „Сарафов е копи-пейст на Гешев“:

„И сега се продължава същата линия на поведение. Днес прегледах Етичния кодекс за магистратите и виждам, че почти няма текст, който да не е нарушен при избора на Сарафов и неговото поведение“.

Мнението ѝ за комисиите за „Нотариуса“ е:

Едно е да се правят декларации, друго е да се работи за промяна в Съдебната система. Смятам, че донякъде Кирил Петков има право да каже, то всеки има право да каже това, че част от спиране на преговорите е, защото някой иска да отлага за пореден път съдебната реформа, колкото и палиативна да е тя“.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол