Отидете към основна версия

2 694 80

Даниел Смилов: Това е правителство, правено срещу ПП и ДБ, и в полза на други партии

  • даниел смилов-
  • правителство-
  • пп-дб-
  • партии-
  • полза

Съставът на правителството е шамар за ПП-ДБ. Всички, които влязоха на консултациите, се опитват да подадат ръка на следващото управление, коментира и проф. Антоанета Христова

Колаж: БГНЕС

Правителството е изключително интересно. То има много ясно послание – и от гледна точка на състав, и на очаквания от него.
Това заяви пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова след като служебният премиер Димитър Главчев представи състава на кабинета на консултации в президентството.
Ефектите от гледна точка на състава според нея са следните:

"Имаме отдавна работещи вътре в системата представители на различните министерства и агенции, които имат сериозен опит и не навлизат тепърва в това, което ще управляват за относително кратък период от време. Тези хора са предимно експерти, работят много отдавна и се свързват с периода на управление на ГЕРБ. Няма ярки представители на ГЕРБ. Имаме трима, които са директно министри на ПП-ДБ и с това се изчерпва политическият оттенък. Тези представители на ПП-ДБ са сложени като че ли много нарочно и много целенасочено. Това са хора, готови да се откажат от ПП-ДБ."

Съставът на правителството е шамар, особено насочен срещу ПП-ДБ, смята проф. Христова.
Това е правителство срещу ПП-ДБ. Това е правителство доминирано от ГЕРБ, със силно представителство на ДПС, коментира политологът доц. Даниел Смилов в предаването "Хоризонт до обед".

"Това е правителство, правено срещу ПП и ДБ и в полза на други партии. Очаквам да видя и промяна на парламентарното мнозинство – около ГЕРБ и ДПС ще се сформира ново и може би официализирано мнозинство, с помощта било то на хора от ИТН, "Възраждане" инцидентно, дори БСП може по някои гласувания да се включва. В парламента ще имаме нова конфигурация."

Основният сблъсък ще бъде между ГЕРБ и ДПС от една страна, и ПП-ДБ от друга. Другите партии ще трябва да се позиционират по тази ос. ИТН и "Възраждане" повече гравитират към ГЕРБ и ДПС в този сблъсък, отчита той.

Относно предложените за служебни министри на вътрешните работи и на електронното управление - Калин Стоянов и Валентин Мундров, политологът уточни, че "ПП и ДБ имат основания да повдигат възражения", защото това са били по думите му "ключови лица от заверата", с която според него е било осуетено машинното гласуване на първия тур на местните избори през есента на 2023 г.

Не се стигна до конституционна криза, каза доц. Даниел Смилов. Той е на мнение, че е бил постигнат основният ефект – служебните правителства да не са под контрола на президента.

Президентът избра решението, при което той има минимална роля. С тази своя политика той иска да минимизира политическата си отговорност, заяви Смилов.
Необходим е одит на досегашното управление и в това не се съмнява абсолютно никой, подчерта проф. Антоанета Христова.

Още с отказа си да влезе на консултациите БСП се позиционира като твърда опозиция. Останалите бяха в много интересна постановка. Предвид това, че на първо място според социологията е ГЕРБ, в момента всеки прави преоценка и планиране как би могъл да влезе в някаква форма на общо управление след изборите – официално или неофициално. Всички, които влязоха на консултациите, включително ПП-ДБ, са формации, които се опитват да подадат ръка на следващото управление, гласи прочитът на политическия психолог.
Излизането на ПП и ДБ е пиар ход и израз на слабост, категорична е Христова, която определи това излизане "неадекватно".

"Най-смехотворно е човекът, който говори за ала-бала, да говори за честни избори. Изборите и честността на изборите се приписват като проблем на ПП-ДБ."

Не знаем наказателният вот накъде ще отиде, посочи още проф. Антоанета Христова.

"Тези промени в Конституцията са най-безумните и глупави, които можеха да бъдат измислени. Всеки ще се отрича от това правителство и ще казва – не е моето", настоя тя. Обективната оценка за това правителство е, че то е израз на парламентарната конюнктура, която обаче не е в състояние да управлява – така "слабостта на парламента се изразява в слабостта на правителството" и то "не е разположено в относително по-чиста среда", изтъкна политическият психолог.

"Промените в Конституцията са безобразни. Те са предателство на националния и обществен интерес. Всичко това трябва да се промени спешно при следващ състав на парламента. Това може да се случи с висока избирателна активност и с активиране на наказателен вот. Много е важно дали ще има достатъчно алтернативи, които да поемат този наказателен вот. Тази група, която не гласува и се е оттеглила и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ, търси такъв наказателен вот. Има готовност за подобен удар срещу управляващите до този момент, но няма субект, чрез който да се реализира този удар, а това е проблем."

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол