Отидете към основна версия

2 446 12

София отбелязва Деня на детето с куп прояви

  • софия-
  • деца-
  • васил терзиев

Кметът Васил Терзиев ще даде началото на месеца на детето в града

Снимка: БГНЕС

С различни прояви в София ще бъде отбелязан Международният ден на детето – 1 юни, предаде БТА.

Кметът на София Васил Терзиев ще даде началото на месеца на детето в града. В 9:00 часа в Княжевска градина Терзиев ще открие празника на децата - „Мечтаем Заедно“, съобщиха от Столичната община.

От Българския Червен кръст (БЧК) са предвидили редица събития в София, Пловдив, Бургас и Варна, на които ще бъдат раздавани балони на децата и информационни материали на техните родители за значението на имунизациите, съобщиха от организацията. Партньори в инициативата са Министерството на здравеопазването, УНИЦЕФ – България и Националната мрежа на здравните медиатори.

МВР организира специален празник за децата в пространството между сградата на ведомството (от ул. „Паренсов“) и градинката при църквата „Св. Седмочисленици“ от 10:00 часа, съобщиха от ведомството. От 21:00 часа ще има и ЗD светлинен видео спектакъл на сградата на МВР, част от откриването на информационно събитие „Заедно за по-сигурно бъдеще”.

По повод 1 юни БДЖ организира пътуване с ретровлак до Банкя. Композицията ще бъде съставено от парен локомотив, пет седящи вагона за пътуващите и два от вагоните на царската композиция на цар Борис III “Корона Експрес“, съобщиха от железницата. Парният локомотив от Централна гара София в 09:55 ч. и ще пристигне в Банкя в 10:25 ч. От Банкя влакът ще тръгне обратно към София в 15:55 ч. и ще пристигне в столицата в 16:25 ч.

Безплатно ползване на лифтове Витошко лале 1 и Витошко лале 2, за деца до 14 години, организират от „Витоша ски“. Така ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата, обявиха от компанията.

По повод 1 юни в Южния парк в София се организира благотворително бягане от учители по английски език и техните ученици. Събитието има за цел да се съберат средства за лечебна апаратура за деца и за организиране на лекции за повишаване на здравната култура на децата. Според организаторите, маратонът “НЕзависими” има за цел да провокира у подрастващите нагласи срещу вредите от тютюнопушенето и застоялия начин на живот, вредните напитки и зависимостите. Предвидени са два старта – от 9:00 и от 10:00 часа.

Между 10:00 и 15:00 часа, децата в София ще имат възможност да седнат на "горещия стол" в тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне" и да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак, съобщи "Метрополитен" ЕАД в профила си във Фейсбук. От там допълват, че освен управлението на влаковете, децата ще посетят и халето, в което машините "спят" в депото, и ще се запознаят отблизо с конструкцията и функциите им, за да возят безопасно и комфортно.

Международният ден на детето - 1 юни се отбелязва от 1925 г. съгласно решение на Световната конференция за благосъстояние на децата с участието на 54 държави, проведена същата година в Женева, Швейцария, на която е приета Декларация за правата на детето без значение от неговата раса, националност и религия, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. На 22 ноември 1949 г. на конференция на Международната демократична федерация на жените в Москва, СССР, е взето решение на 1 юни да се отбелязва Международен ден за защита на децата с цел защита на правата им, забрана на детския труд и гарантиране на достъп на децата до образование. Като такъв денят се е отбелязвал от 1950 г. в над 50 държави, повечето от които от бившия социалистически блок. В България 1 юни се е отбелязвал съгласно указ на цар Борис III през 1927 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове