Отидете към основна версия

1 656 48

Красимир Каракачанов: На хората ще им писне и ще излязат с брадви

  • красимир каракачанов-
  • политика-
  • вмро

Управлението на държавата се превърна в професия и доходен бизнес за някои висши политици и техните протежета, заяви лидерът на ВМРО

Снимка: БГНЕС

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза пред ФОКУС Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Като добра мярка той вижда създаване на застрахователна компания, в която държавата да участва с 50% и самите собственици с 50%, за да може една немалка част от земеделските култури на дребните и средните производители да бъдат компенсирани. "Колкото и градушки да ни удрят всяка година, нищо не се предприема сериозно. По официални данни не повече от 40% от територията на България е защитена от подобни природни бедствия", обясни Каракачанов.

Той обърна внимание, че земеделската субсидията е еднаква и за този, който има 1 млн. дка земя, и този, който има 50 дка земя: "Едните могат да застраховат продукцията си, а за други е лукс. Не може в XXI век да останеш без система, която да се бори с градушките. За изминалите 30 години малко е добавено към това, което беше по времето на социализма. Напоителните системи бяха унищожени. Всичко беше унищожено и държава нехае, тя не се интересува. В земеделската политика държавата е оставила нещата на самотек, тя не контролира процесите, не ги планира, допълни още Красимир Каракачанов..

Той бе категоричен, че безотговорно отношение на държавата към земеделието трябва да приключи: "Големите собственици на земя корумпират системата в държавното земеделие, и всъщност държавата не прави нищо. Добрата новина от служебния земеделски министър за стартиране на процедура за изграждане на 24 нови противоградни площадки ще просъществува до следващата градушка, когато този министър няма вече да е министър. Познавайки практиката на досегашните земеделски министри силно се съмнявам, че нещо ще бъде свършено. Управлението на държавата, за съжаление, се превърна в професия и доходен бизнес за някои висши политици и техните протежета, минаващи за експерти, отколкото като отговорност към обществото, посочи лидерът на ВМРО.

На въпрос, свързан с новия закон, който ЕС за възстановяване на природата, Каракачанов отговори: "Като чуя за нещо зелено от Европа, знам че това е поредната зелена утопия, която европейските зелени, които управляват Европа заедно с ултралибералите въвеждат. Със Зелената сделка унищожиха енергетиката в Европа и оставиха Европа без евтина и достъпна енергия във време на военна криза. Трябва да се спре поголовната безразборна сеч, която се осъществява от няколко десетилетия от както ДПС управлява горите и земеделието в България.

В България има достатъчно грамотни специалисти, хора, които разбират от земеделие и гори, и трябва да се опрем на техния опит, а не на книжните зелени. Какви мерки ще вземат от Брюксел, когато в България политиката е насочена към това - всичко, което може да се открадне, дори когато трябва да се унищожи се унищожава, за да се открадне. По времето на комунизма, който не се управляваше от Брюксел и зелените, имаше много по-развито земеделие, и държавата се изхранваше и изнасяше месо и земеделска продукция, и горите се поддържаха и се създаваше и се подновяваше горският фон, просто държавата е била прагматична", припомни председателят на ВМРО.

По думите му това, което се случи днес в парламента е поредната серия от цирка, който наблюдаваме: "Мнозинството е ясно - ГЕРБ, ДПС и ИТН. Те искат да печелят време, докато си разпределят постовете в управлението. Така е защото ние като граждани сме пасивни. От избори на избори гласуват все по-малко хора и стигаме до едни парадокси, които ще наблюдаваме в следващите месеци или години на правителство съставено без някаква широка легитимност от обществото".

"Подходът на Борисов е несериозен, начинът по който се държат политиците в обществото също е несериозен. Но това не може да продължава вечно, защото търпението в един момент се изчерпва. В последните 3 години българинът живее все по-зле и по-зле - по-висока инфлация, по-високи цени на хранителни продукти и лекарства, по-лошо здравеопазване.

По-високи цени на газ, на нефт и т.н. Администрацията вместо да се намалява в една икономическа криза, тя се увеличава с всяко едно ново правителство. Тази администрация гледа бързо да натопи пръстите в меда. Нормалните хора, които нямат протекцията на една или друга управляваща партия не могат да развиват абсолютно нищо. Това ги принуждава да емигрират и това води до намаляване на работната сила. Кой ще дойде да инвестира в една държава, в която няма работна ръка?

Ние от ВМРО предлагаме много простички неща - първо да стимулираме младите работещи семейства. Да дадем една сигурност на младите семейства да раждат децата си в България, да ги отглеждат в България, да получават качествено образование в България и качествено здравеопазване. За земеделието, цялата система на разпределение на субсидиите - държавни и европейски трябва да се промени. И трябва да се насочи към това не парите в стотици милиони да изтичат в големите зърнари , а да отиват при производителите, които произвеждат плодове, зеленчуци, животновъдите. 70% от хранителните продукти в магазина са или чуждо производство или с вносни суровини.

Земята на България не се използва пълноценно, а тя е основният ресурс, който имаме. Имаме въглища, които от догодина със Зелената сделка няма да можем да използваме и от там ще скочи цената на тока. А като скочи цената на тока, това означава удар върху икономиката на страната. Онези хора, които имат фирми и произвеждат нещо себестойността на тяхната продукция ще поскъпне и ще стане непродаваема. Въпросът е дали политиците ще намерят достатъчно сили да се стегнат и да започнат да работят за обществото, а не само за собствените си джобове.

На хората най-накрая ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите. Виждали сме го това и в историята на България, и в историята на други европейски държави. Защо трябва да се стига до катаклизми, каквито имаше и в Украйна, и във Франция, и цяла Европа земеделските производители протестираха", каза още Красимир Каракачанов.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове