Отидете към основна версия

2 750 20

Колко скъпа риба ядем в ресторанта на плажа?

  • риба-
  • лято-
  • ресторант-
  • плаж-
  • черно море

На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 4 лева за килограм цаца до 40 лева за килограм калкан.

Снимка: БГНЕС

С колко поскъпва рибата и морските дарове от рибарската лодка до масата в ресторанта? На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 4 лева за килограм цаца до 40 лева за килограм калкан. А от пазара до чинията в ресторанта цената на морските продукти скача двойно. Почивка на българското Черноморие обаче не може да мине без вкусна цаца на плажа, най-често в комбинация с картофки или студена бира.

Георги Димов-Чикагото е дългогодишен рибар. Екипът на bTV пое навътре в морето, за да провери дали ще има късмет с улова.

„За съжаление в момента рибата е много малко. Сезоните се смениха, много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме влезе надълбоко в по-хладни води“, обяснява рибарят Георги Димов.

Късметът се усмихва и екипът на bTV хваща сафрид. Но топлата вода и прекомерният улов са едни от основните причини, за да има по-малко и по-скъпа риба на пазара.

„В целия свят рибата е скъпо удоволствие. Тук преди години не беше така, рибата беше много по-евтина, но сега пазарът се регулира и това нещо – става според количествата и според търсенето. Сафридът е евтин, при нас го изкупуват в рамките на 5-7 лева, на пазара обаче е 10-12 лева. Попчето 12 лева го изкупуват, а на 14 лева го продават. И то не достига понеже има доста рибни ресторанти“, категоричен е Георги Димов.

„Клиентите в момента предпочитат сафрид. Пресен черноморски сафрид имаме в момента, много е хубав. По-рядко излиза едър улов, повечето е граца. В момента е сезона на мидите, юли-август ядката е най-пълна и най-хубава. Всеки ден получаваме пресни миди. Най-предпочитани в момента са мидите и раците. Ние гледаме за всеки клиент да имаме риба, како имаме на 4-5 лева риба, така имаме и по 15-20 лева“, обяснява Зекие Мехмедова.

„Много е топло за цацата, само замразена имаме. Няма на всеки магазин. Мидите са си на 4 лева от много години насам, сафрида е на 10 лева, ако е пресен. Прясното попче се продава на 15 лева. Има и вносна риба – като лаврак и ципура. Прясна риба се намира все по-малко и може би затова е по-скъпа“, категоричен е и търговецът Надя Келер.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове