Отидете към основна версия

1 918 24

Проверка установи: Трамваите се мият с ракия и с домашна прахосмукачка (ВИДЕО)

  • почистване-
  • трамваи

Проверката установи и несъответствия в броя служители, които трябва да поддържат хигиената, като по договор те трябва да са 4-ма на смяна, но вместо това зам.-кметът завари 2-ма, а едва в последствие се присъедини и трети

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат. Тези и други скандални факти за хигиената в градския транспорт установиха зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов и група общински съветници от ПП-ДБ (Спаси София) по време на внезапна проверка в едно от трамвайните депа.

Във видео, разпространено в социалните мрежи се чуват признания на служители на фирмата, спечелила договор за 760 000 лв., че прозорците се мият с ракия, а седалките не се перат, защото “са нови”.

Проверката установи и несъответствия в броя служители, които трябва да поддържат хигиената, като по договор те трябва да са 4-ма на смяна, но вместо това зам.-кметът завари 2-ма, а едва в последствие се присъедини и трети. “Случващото се е абсолютно недопустимо. Купуват се нови трамваи и автобуси, а след това хигиената е на изключително ниско ниво. Така няма как да бъдат задържани и привлечени нови пътници в системата. За мен чистотата в транспорта става абсолютен приоритет. Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника.”, заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.

Борис Бонев, председател на групата на ПП-ДБ (Спаси София), който също участва в проверката, показа нагледно, че трамвай, който е минал основно почистване едва 5 дни по-рано изглежда все едно никога не е мит. Експериментът демонстрира, че седалките, дръжките, таваните и лампите на превозните средства са покрити с прахоляк и мазнотия.

“Чистотата в трамваите не е свързана с огромни пари, а с усилие и грижа към пътниците. Услугата, която предлагаме в момента е на ниско ниво, а така няма да се постигнат амбициозните цели, заложени от кмета Терзиев, до 2035 г. 80% от пътуванията да се извършват с градски транспорт. Случващото се в депата трябва да се промени спешно”. Общинските съветници Бонка Василева и Димитър Петров обещаха, че със съвместни усилия на Столична община и Общинския съвет ще бъде завишен контрола по изпълнението на договорите и ще се осигурят допълнителни средства за ремонти в депата и гаражите, така че всички служители да имат по-добри условия за труд. “Нашата цел е и служителите, и пътниците да са доволни от условията”, допълни Василева.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове