1 Октомври, 2024 14:04 1 703 24

Проверка установи: Трамваите се мият с ракия и с домашна прахосмукачка (ВИДЕО)

  • почистване-
  • трамваи

Проверката установи и несъответствия в броя служители, които трябва да поддържат хигиената, като по договор те трябва да са 4-ма на смяна, но вместо това зам.-кметът завари 2-ма, а едва в последствие се присъедини и трети

Проверка установи: Трамваите се мият с ракия и с домашна прахосмукачка (ВИДЕО) - 1

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат. Тези и други скандални факти за хигиената в градския транспорт установиха зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов и група общински съветници от ПП-ДБ (Спаси София) по време на внезапна проверка в едно от трамвайните депа.

Във видео, разпространено в социалните мрежи се чуват признания на служители на фирмата, спечелила договор за 760 000 лв., че прозорците се мият с ракия, а седалките не се перат, защото “са нови”.

Проверката установи и несъответствия в броя служители, които трябва да поддържат хигиената, като по договор те трябва да са 4-ма на смяна, но вместо това зам.-кметът завари 2-ма, а едва в последствие се присъедини и трети. “Случващото се е абсолютно недопустимо. Купуват се нови трамваи и автобуси, а след това хигиената е на изключително ниско ниво. Така няма как да бъдат задържани и привлечени нови пътници в системата. За мен чистотата в транспорта става абсолютен приоритет. Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника.”, заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.

Борис Бонев, председател на групата на ПП-ДБ (Спаси София), който също участва в проверката, показа нагледно, че трамвай, който е минал основно почистване едва 5 дни по-рано изглежда все едно никога не е мит. Експериментът демонстрира, че седалките, дръжките, таваните и лампите на превозните средства са покрити с прахоляк и мазнотия.

“Чистотата в трамваите не е свързана с огромни пари, а с усилие и грижа към пътниците. Услугата, която предлагаме в момента е на ниско ниво, а така няма да се постигнат амбициозните цели, заложени от кмета Терзиев, до 2035 г. 80% от пътуванията да се извършват с градски транспорт. Случващото се в депата трябва да се промени спешно”. Общинските съветници Бонка Василева и Димитър Петров обещаха, че със съвместни усилия на Столична община и Общинския съвет ще бъде завишен контрола по изпълнението на договорите и ще се осигурят допълнителни средства за ремонти в депата и гаражите, така че всички служители да имат по-добри условия за труд. “Нашата цел е и служителите, и пътниците да са доволни от условията”, допълни Василева.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    30 1 Отговор
    АКО БЯХТЕ ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ И РЕПОРТЕРИ ЩЯХТЕ ДА ПИТАТЕ КОЙ ПУСНА ВСИЧКИ КАМИОНИ ЗА БОКЛУК НА ФИРМА ТИТАН В ЧАС ПИК ДА РАБОТЯТ В СОФИЯ И Е ВСИЧКО ЖИВО ЦЕЛИЯ ГРАД БЛОКИРА ЗАРАДИ ТЯХ ДНЕС
  • 2 Яхта остров самолет и детегледачка

    18 1 Отговор
    Ами за кого и къде по напред
    с тия мизерни почти 3 000 000 000 лв бюджета на София.
  • 3 урко

    21 1 Отговор
    абе те изобщо мият ли
  • 4 12340

    20 2 Отговор
    тиЪ костюмарчета не ползват градски транспорт!

    Коментиран от #17

  • 5 Наздраве!

    12 0 Отговор
    В МС и НС се поливат с американски напитки , водка и хайвер.
  • 6 Носете туршия

    9 0 Отговор
    в трамвая, аз съм на задните седалки или под тях. Ракията давана от общината обаче е крайно малка. Носете и ракия!
  • 7 Цъцъ

    13 1 Отговор
    "хигиената в градския транспорт", това някаква смешка ли е🤣
  • 8 Тома

    11 1 Отговор
    С ракия ли.Господ ще ги накаже
  • 9 Нинова

    6 1 Отговор
    Бойко е виновен!
  • 10 мъкаааа

    6 0 Отговор
    А ЗАЩО НЕ ГИ МИЯТ С ВОДКА? ВЧЕРА ТИР С ВОДКА СЕ ОБЪРНА НА ПЪТЯ. ВОДКАТА Е ИЗТЕКЛА И НИКОЙ НЕ Я Е СЪБРАЛ.
  • 11 Миячите

    10 1 Отговор
    пият и мият ! Често омазани с фекалии седалки и с каквото се сетиш , как да издържат иначе ?
  • 12 Коментар

    15 3 Отговор
    Вещицата Фандъкова ги сложи всички роми на работа там
  • 13 замислен

    4 1 Отговор
    Много интересна статия! Не знам кой експерт какво е проверявал, но миенето вероятно е с разтвор на изопропилов алкохол (изключително отровен за пиене) с вода. Чистия изопропилов алкохол (6 лева литъра) не почиства така добре като разтвор с вода 1:5 така че е нормално да се ползва за почистване и е идеален обезмаслител. Ако експерта намери по-евтина ракия от 1 лев литъра да се обади!
  • 14 Лора

    6 2 Отговор
    Столичните трамваи трябва да се перат в пералня,както на кмета му перат ризите и чорапите.
  • 15 ГЕРБ=ДПС=БСП

    10 0 Отговор
    Аз когато се возех в градски транспорт на София дрехите ми постоянно ставаха черни от това, че се допирах в дръжките в метрото.

    Относно ракията, с която са миели прозорците и аз понякога ползвам етилов спирт(ракия) или оцет да мия прозорците в къщи. Ефекта от почистването със спирт или оцет е много добър. Аз не намирам разлика между спирт и продаващите се в магазина припарати за почистване на стъкла. Даже спирта е по-добър от някои препарати продаващи се в магазина.

    Коментиран от #19

  • 16 ПиПи

    4 0 Отговор
    Ако Цецо-водещият на "Семейните войни" научи за това миене с ракия,много ще им се разсърди на кмета и на управниците.
  • 17 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "12340":

    Всички костюмарчета не ползват градски транспорт, не са само ПП+ДБ+"Спаси София". И костюмарчетата и роялистите на ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН, "Възраждане" ... не се возят в градски транспорт. Крайно време е парламента = НСО да останат с 20-30 автомобили, а не като сега с 200-300 и депутати, общинскиэсъветнизи, министри да започнат да се возят с гладскиэтранспорт и БДЖ. Който депутат иска кола с шофьор, до бъде така добър да си плаща от джоба от дерутатската заплата за това. А ние данъкоплатците да му финансирами капризите и околния депутатски живот.
  • 18 ВЪЗМУТЕН !

    7 1 Отговор
    Как може да хабите ракията ве...!!!
  • 19 замислен

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    В препарата за стъкла има Изопропилов алкохол (изопропанол), много силен обезмаслител е и е по-евтин от етиловия спирт, метил не се ползва защото парите са много отровни, отделно се просмуква през кожата и ослепяваш. Дали ще купиш "нещо" от магазина на висока цена или ще си го забъркаш сам от изопропанол, вода, етилов спирт и миещ препарат разликата е само в цената. Само дето костюмарите на всичко което е смес вода+спирт му викат "ракия".
  • 20 Гост

    5 3 Отговор
    бойко ги научи всичките, до един, на далавера. Един честен няма. Всичко е една огромна далавера по бойковски
  • 21 Такваа е

    4 1 Отговор
    Цялата ни държава! Хубав пример как функционира всичко у нас. Ракия и вода!
  • 22 Анонимен

    2 1 Отговор
    Още една от далаверките на Фънди и Боко Тиквов-Тиквоний........
  • 23 Само кражби

    1 0 Отговор
    Бюджета от 2.5 милиарда се краде от тарикати, които после ги виждате да харчат парите по заведения и да карат скъпи коли. Дават се милиони за миене на пътни знаци и светофари, а някой да е видял да се мият ?
  • 24 аз мисля

    0 0 Отговор
    че този зам кмет, не може да направи разлика между ракия и спирт
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове