Отидете към основна версия

7 603 120

Иван Костов посочи двама премиери за възхода на мафията в България

  • иван костов-
  • мафия-
  • премиер-
  • сергей станишев-
  • симеон сакскобургготски

В момента задкулисието прегазва всички държавни институции

Снимка: Архив

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България. Това е истинската причина, поради която се случи това отнемане на властта от ръцете на хората и концентрацията ѝ в ръцете на една малка група, която постепенно пък увеличи влиянието си върху политическите партии. Един много тъжен и неприятен процес.

Това, на което аз обръщам внимание, е, че никой от изследователите на престъпността не видя, че ключов фактор това да се случи беше обстоятелството, че самата политическа класа престана да се бори с организираната престъпност. Насочи вниманието си към битовата престъпност и се случиха всички тези неща.

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.".

"Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на мафиотската война, която се разрази много усилено след 2002 г. Това е показано със собствените им действия и собствените им думи на тези институции. Оказа се, че те въобще не са виждали, че основният враг на държавата е организираната престъпност, която я мафиотизира".

Бившият премиер посочи, че през целия период, обхванат в книгата му, ролята на Държавна сигурност е огромна:

"Особено след 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски упорито се опитваше да назначи на ключова длъжност в сектора за сигурност ген. Бригадир Аспарухов, пролича какво голямо значение има ДС и как прилагаха властта в страната - и по времето на правителството на Сакскобургготски, и по време на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Дотолкова им отслабна вниманието, че допуснаха всичките да бъдат елиминирани на изборите през 2009 г.... След 2009 г. участието на ДС в скритата държава намаля значително и там се настаниха хора от организираната престъпност. Това личи и в момента от начина, по който задкулисието прегазва авторитета на всички държавни институции. Те са в насипно състояние".

В предаването "12+3" Иван Костов категорично подчерта, че "не е работа на един политик нито да сочи, нито да обвинява" и добави, че ако 35 години след началото на прехода не сме научили това, "значи още не знаем как функционира държавата":

"Това е работа на прокуратурата, на следствието и на съдебната власт. Работата на политика е да работи за доброто на хората - за сигурността им и за благосъстоянието им. Данните, които сме имали (по време на управлението от 1997 до 2001 г.), сме ги дали на прокуратурата. И с това свършва процесът от страна на политиците - той спира там, където започва да действа или да бездейства прокуратурата".

Времето е лакмус, който проявява истината, каза още Иван Костов и уточни, че времето показва кой е прав и кой е крив.

Той сподели, че всичко, което му се е случило, не си е заслужавало лично за него, но си е заслужавало за хората, "защото в момента българите живеят по-добре, отколкото когато и да е било - в момента сме на 62% от средното ниво на благоденствие в ЕС":

"Политик не може да отива в политиката, без да има чувството за това, че служи на хората и е готов да направи всичко за тях. Може би е малко идеализирана представа, но не може да бъде другояче. Човек трябва да работи за другите".

Костов беше категоричен, че "всичко, което е преживяла България дотук, са го поискали с гласуването си българските избиратели":

"Те гласуваха страната им да е такава, каквато е в момента. Те го правят, защото те избират политическото си представителство".

Ще изпълня гражданския си дълг и няма да се уморя, нищо не ми струва да отида да гласувам, заяви Иван Костов и призова всеки да направи това.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 99 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове