Отидете към основна версия

5 621 12

Краят на присъствените общи събрания на кооперацията

  • етажна собственост-
  • жилища-
  • общо събрание-
  • онлайн

Може да се премине на платформа са онлайн гласувания и обсъждания

Снимка: М. Богданова ©

Десетилетия наред управлението на входовете и взимането на важни решения става чрез общи събрания. Това са събития, които често отнемат време и водят до напрежение между съседите. Но има ли изглед това да се промени и хората да бъдат улеснени? Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде такива надежди по време на среща с граждани в квартал "Младост" в София.

По време на нея основателят на дигитална платформа за поддръжка и управление на жилищни и офис сгради Константин Иванов се обърна към министъра с въпроса как може да отпадне изискването всяко решение или гласуване във входа да трябва да завършва със събиране на подписи върху хартия. "Една от основните функционалности на нашата платформа са онлайн гласувания и обсъждания. Благодарение на тях вече не е нужно хората във входа да се събират на едно място и да обсъждат дадена тема, а могат да го правят през платформата. Проблемът, който остава, е, че дори да има съгласие и всичко да е свършено бързо и лесно през платформата, все още е необходимо домоуправителят да разпечата резултатите и да ги сложи на видно място в сградата, за да може в дните след това да събере подписите на всички, за да верифицират вота си. Работи ли се в посока за интегриране на електронна идентификация в различни платформи като нашата", попита Иванов.

Божанов отговори утвърдително, като уточни, че "условията за това ще варират в зависимост от целите". "Ще бъде предоставена тази услуга конкретно на ЗУЕС (Закон за управление на етажната собственост). Дори можем с нарочно изменение на закона да кажем, че това е валиден механизъм и доставчиците на такъв тип услуги го ползват безплатно. Това е частна услуга, но в крайна сметка целта е държавата да провери нещо", обясни Божанов.

Той добави, че когато тръгне обсъждането на Закона за електронна идентификация, могат да бъдат давани конкретни предложения.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 35 гласа.

Свързани новини