Last news in Fakti

24 Март, 2022 17:06 5 613 12

Краят на присъствените общи събрания на кооперацията

  • етажна собственост-
  • жилища-
  • общо събрание-
  • онлайн

Може да се премине на платформа са онлайн гласувания и обсъждания

Краят на присъствените общи събрания на кооперацията - 1
Снимка: М. Богданова ©

Десетилетия наред управлението на входовете и взимането на важни решения става чрез общи събрания. Това са събития, които често отнемат време и водят до напрежение между съседите. Но има ли изглед това да се промени и хората да бъдат улеснени? Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде такива надежди по време на среща с граждани в квартал "Младост" в София.

По време на нея основателят на дигитална платформа за поддръжка и управление на жилищни и офис сгради Константин Иванов се обърна към министъра с въпроса как може да отпадне изискването всяко решение или гласуване във входа да трябва да завършва със събиране на подписи върху хартия. "Една от основните функционалности на нашата платформа са онлайн гласувания и обсъждания. Благодарение на тях вече не е нужно хората във входа да се събират на едно място и да обсъждат дадена тема, а могат да го правят през платформата. Проблемът, който остава, е, че дори да има съгласие и всичко да е свършено бързо и лесно през платформата, все още е необходимо домоуправителят да разпечата резултатите и да ги сложи на видно място в сградата, за да може в дните след това да събере подписите на всички, за да верифицират вота си. Работи ли се в посока за интегриране на електронна идентификация в различни платформи като нашата", попита Иванов.

Божанов отговори утвърдително, като уточни, че "условията за това ще варират в зависимост от целите". "Ще бъде предоставена тази услуга конкретно на ЗУЕС (Закон за управление на етажната собственост). Дори можем с нарочно изменение на закона да кажем, че това е валиден механизъм и доставчиците на такъв тип услуги го ползват безплатно. Това е частна услуга, но в крайна сметка целта е държавата да провери нещо", обясни Божанов.

Той добави, че когато тръгне обсъждането на Закона за електронна идентификация, могат да бъдат давани конкретни предложения.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 3 Отговор
    Скоро дистанционно ще ви вземат и необитаемите апартаменти и ще ги дадат на укропчиците.
  • 2 Смях

    28 8 Отговор
    Българския домоуправител и технологии е като теле в железница.
  • 3 комунистче

    24 5 Отговор
    това са чисти глупости, за съседи които живеят врата до врата, да гласуват онлай, откъде ви намират такива креатини, че и власт са ви дали

    Коментиран от #4

  • 4 енчо

    7 13 Отговор

    До коментар #3 от "комунистче":

    Защо да са глупости? Много хора живеят повече време в чужбина, кое е глупавото да можеш да гласуваш от дистанция за решения касаещи твоя собственост?

    Коментиран от #11

  • 5 Простотията Продължава

    15 1 Отговор
    Ползвам дуал-буут 32-бит Виндоус и 32-бит Линукс! Но МайкроСофт арогантно прекартиха ползването на 32-бит версии на Скайп, Зуум, ....... Да не говориме за мобилните платформи, които нямат въобще деск-топ версии за Виндоус нито за Линукс! Освен това днес някои частни интернет ресурси са с едни уловия, а утре може безапелационно частния собственик да смени условията без да се съобразява със законите и правилата и да те изключи от ползването им! Освен това АгВп е усложнила до безкрайност ползването на ужким публичния "Имотен регистър" за проверка дали наистина лицето, представящо се устно за собственик без каквито и да са документи, наистина е собственик с право за участие в ОбСъбрСобств! Да не говориме противоправното бюрократично печалбарство (бюрократичен мутро-рекет) чрез самоопределяни непрекъснато увеличаващи се такси и унижаващи данъкоплатеца условия! Какво ще правят тези, които са лишени от техническите възможности да участват в еОбщо Събрание на Собствениците?! Или 3 души от 30 (примерно) ще могат да формират "еМнозинство", което може да взима всякакви решения и да задължава собствениците със всякакви безумия, грабежи и бюрократично мародерство?! Въобще бюджетните милиарди за еУправление се харчат от наперени партийни "калинки", които са научени да ползват като игричка предварително инсталирани, настроени (по подразбиране) и фирмено контролирани еТехнически ресурси и програми, без да имат каквито и да са познания от управление - техническо, юридическ

    Коментиран от #9

  • 6 богомол

    13 1 Отговор
    Поредната простотия,родена от мозъка на чиновник,който никога не е работил през живота си и никога нищо не е създал с ръцете си.
    Вижте улиците и тротоарите в кварталите и тогава говорете за иновации.

    Коментиран от #12

  • 7 богомол

    7 1 Отговор
    Поредната простотия,родена от мозъка на чиновник,който никога не е работил през живота си и никога нищо не е създал с ръцете си.
    Вижте улиците и тротоарите в кварталите и тогава говорете за иновации.
  • 8 Бай Благой

    8 0 Отговор
    В моя блок половината са пенсионери...а другата половина не ползват компютър и интернет...
    Аз и още 1-2 апаратамента ще се справят с тази платформа.
    Иначе идеята е супер!
  • 9 Фермер

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Простотията Продължава":

    колега ти мекаш повече от мене! и ти ли с живееш с козите?
  • 10 Гост

    11 2 Отговор
    Живея в блок с 5 входа, по 8 етажа, с общо 60 апартамента в блока. От тях 42 са на стари баби, които нямат нито компютър, нито смартфон. Как я виждате тази работа с това, онлайн събиране и гласуване, питам аз?
  • 11 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "енчо":

    От 16 апартамента във входа, един или два са на собственици в чужбина. Заради тези двамата, всички останали да се въртят така, че да им играели по рахата?! Айде де!
  • 12 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "богомол":

    Напротив. Дори много хитро и лукаво е замислено. Ако днес приемат тази простотия, утре може половината собственици да осъмнат без да могат да влязат в системата, за да присъстват онлайн, защото компютърът им е стар и не поддържа я браузър, я друг софт. Така, всички тези хора ще им се наложи периодично да си купуват по-нов модел комп, ако искат да участват в събранията на входа и да им се чува гласа. А това са още приходи от продажби за нечии фирмички. Едно такова, наглед малко изменение в законите, води до огромни финансови последици за хората.