Отидете към основна версия

2 265 7

Рекорд от предсрочно освободени затворници

  • българия-
  • освободени-
  • затворници-
  • наказание-
  • пробация

От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма

Рекорден брой на предсрочно освободените затворници ще има тази година.

От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма според данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", получени от "Сега".

Ако темпът се запази, до края на годината ще излязат още 451 души. Така ще се стигне до рекорд - 1083-ма. За сравнение - през 2010 г. предсрочно освободените са 1014, през 2014 г. - 855, през 2015 г. - 727, а през 2016 г. - 764.

Рекордът вероятно се дължи на факта, че в предпоследния работен ден на миналия парламент през февруари беше приета поправка в Наказателния кодекс, която махна ограничението за предсрочно пускане на рецидивисти.

Законът позволява предсрочно да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н.

Съдът разрешава това за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание".

Неизтърпяната част от наказанието се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период бъде извършено ново умишлено престъпление или не се изпълнява пробацията, се излежава и неизтърпяното наказание.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини