14 Август, 2017 11:49 2 228 7

Рекорд от предсрочно освободени затворници

  • българия-
  • освободени-
  • затворници-
  • наказание-
  • пробация

От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма

Рекорден брой на предсрочно освободените затворници ще има тази година.

От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма според данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", получени от "Сега".

Ако темпът се запази, до края на годината ще излязат още 451 души. Така ще се стигне до рекорд - 1083-ма. За сравнение - през 2010 г. предсрочно освободените са 1014, през 2014 г. - 855, през 2015 г. - 727, а през 2016 г. - 764.

Рекордът вероятно се дължи на факта, че в предпоследния работен ден на миналия парламент през февруари беше приета поправка в Наказателния кодекс, която махна ограничението за предсрочно пускане на рецидивисти.

Законът позволява предсрочно да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н.

Съдът разрешава това за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание".

Неизтърпяната част от наказанието се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период бъде извършено ново умишлено престъпление или не се изпълнява пробацията, се излежава и неизтърпяното наказание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телевизора на Елвис

    17 0 Отговор
    Немат пари да ги ранят, затова ги гонят.
    Сега повечето от тях ще свършат по някоя поредна простотия, за да се върнат на топло.
  • 2 гост

    3 13 Отговор
    Напълно нормално е да пускат предсрочно. Така е цяла Европа. Нека не се втълпява на хората, че в затвора има само изнасилвачи и убийци. В цивилизованите държави те осъждат например на 10 години и още в съда ти дават дата за излизане на шестата, защото веднага ти намират работа. А тук ти искат пари за да започнеш работа, та да започнеш да сваляш от присъдата. А за условията да не говорим.
  • 3 Иван

    19 0 Отговор
    Поредната простотия. Вместо да ги сложат да работят яко за държавата.
  • 4 гост

    13 0 Отговор
    "Рекордът вероятно се дължи на факта, че в предпоследния работен ден на миналия парламент през февруари беше приета поправка в Наказателния кодекс, която махна ограничението за предсрочно пускане на рецидивисти."

    Е да ама това не го реши нашия парламент, а ни беше наложено от ЕС. И ако не го бяха приели този закон, естествено в последния момент, щеше пак да има санкции.
  • 5 1234

    11 0 Отговор
    Пускат ги защото трябва да направят бърз ремонт понеже се очаква след направените поправки в наказателния закон много от тия които ни управляваха до сега да се нанесат трайно по затворите.Че за това де.....освобождават се места.
  • 6 Диктатурата на либералните

    13 0 Отговор
    ,,Законът позволява предсрочно да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н.". Старите и самотни хора по селата,отново са оставени на произвола от държавата- мащеха.Бог да пази беззащитните и жестоко да накаже виновните за това беззаконие!
  • 7 Хайко

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда..." - поредната ала бала за да могат да изкарват по - лесно убийците и закоравелите престъпници
    Да си купувам някой Desert Eagle направо!
    Лошо ще става в тая държава щом пускат толкова лесно разни рецидивисти със "честно отношение към труда" - каквото и да значи това.