Необходими продукти:
За основата:
брашно - 200 г; масло (студено) - 100 г; захар - 2 с.л.; жълтък - 1 бр.; студена вода - 2 - 3 с.л.; щипка сол.За плънката:
крема сирене - 200 г или маскарпоне; рикота - 100 г; мед - 2 с.л.; яйце - 1 бр.; ванилия - няколко капки.За гарниране:
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със сол и захар, прибавя се студеното масло и се стрива на трохи. Добавят се жълтъкът и студената вода до получаване на гладко тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Тестото се разточва и се поставя във форма за тарт като се оформя и борд отстрани. Надупчва се с вилица и се пече на 180°C за 10 минути.
През това време се разбъркват крема сиренето, рикотата, яйцето, медът и ванилията до хомогенна смес. Сместа се изсипва върху полуизпечената основа.
Смокините се нарязват на половинки или шайби и се подреждат отгоре. Поръсват се с едро нарязани орехи. Смокиновият тарт се пече още 20-25 минути на 180°C, докато стане златист.
Поднася се леко охладен, полят с мед и украсен с мащерка или мента, пише gotvach.bg.