Рецепта на деня: Тарт със смокини и крема сирене

16 Септември, 2025 10:05 1 582 3

  • тарт-
  • смокини-
  • крема сирене-
  • какво да сготвя

Френска елегантност в чинията

Рецепта на деня: Тарт със смокини и крема сирене - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За основата:

  • брашно - 200 г;
  • масло (студено) - 100 г;
  • захар - 2 с.л.;
  • жълтък - 1 бр.;
  • студена вода - 2 - 3 с.л.;
  • щипка сол.

За плънката:

  • крема сирене - 200 г или маскарпоне;
  • рикота - 100 г;
  • мед - 2 с.л.;
  • яйце - 1 бр.;
  • ванилия - няколко капки.

За гарниране:

  • пресни смокини - 6 - 7 бр.;
  • орехи - 50 г;
  • мента - за украса;
  • мед - за завършек.

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със сол и захар, прибавя се студеното масло и се стрива на трохи. Добавят се жълтъкът и студената вода до получаване на гладко тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.

Тестото се разточва и се поставя във форма за тарт като се оформя и борд отстрани. Надупчва се с вилица и се пече на 180°C за 10 минути.

През това време се разбъркват крема сиренето, рикотата, яйцето, медът и ванилията до хомогенна смес. Сместа се изсипва върху полуизпечената основа.

Смокините се нарязват на половинки или шайби и се подреждат отгоре. Поръсват се с едро нарязани орехи. Смокиновият тарт се пече още 20-25 минути на 180°C, докато стане златист.

Поднася се леко охладен, полят с мед и украсен с мащерка или мента, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир козарчето

    2 1 Отговор
    Парите и яденето да най важни
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хмм

    4 0 Отговор
    Веднъж имах замразени смокини и пробвах нещо подобно с бутер тесто. Комбинацията от сирене и смокини е много вкусна.