Отидете към основна версия

877 3

Рецепта на деня: Гравлакс - скандинавски деликатес за празниците

  • гравлакс-
  • сьомга-
  • горчица-
  • деликатес-
  • скандинавска кухня-
  • сос-
  • какво да сготвя

Прясно осолена сьомга със специален сос

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 кг филе от сьомга; 1 връзка пресен копър; 4 с.л. захар; 3 с.л. сол.

За соса:

4 с.л. горчица /80 г/; 3 с.л. захар; 10-15 стръкчета копър; 1 – 1 ½ ч.л. сол; 80 мл олио; 1 – 1 ½ с.л. ябълков оцет.

Начин на приготвяне:

Изваждаме с пинсета костите от филето на сьомгата. Прехвърляме в тавичка, на дъното на която сме поставили фолио за печене.

В купичка смесваме захарта и солта, поръсваме подсушеното рибно филе.

Покриваме с ненарязания пресен копър.

Покриваме с прозрачно фолио, затискаме с тежест. След 20-24 часа отстраняваме фолиото, махаме копъра.

Подсушаваме филето, режем на тънки филийки.

Приготвяме соса. Разбиваме горчицата с готварска тел. На тънка струйка и при непрекъснато разбъркване прибавяме олиото.

След като размесим всичко добре, добавяме захарта. Посоляваме, добавяме оцета, поръсваме със ситно нарязания копър.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини