Необходими продукти:
1 кг филе от сьомга; 1 връзка пресен копър; 4 с.л. захар; 3 с.л. сол.За соса:
4 с.л. горчица /80 г/; 3 с.л. захар; 10-15 стръкчета копър; 1 – 1 ½ ч.л. сол; 80 мл олио; 1 – 1 ½ с.л. ябълков оцет.Начин на приготвяне:
Изваждаме с пинсета костите от филето на сьомгата. Прехвърляме в тавичка, на дъното на която сме поставили фолио за печене.
В купичка смесваме захарта и солта, поръсваме подсушеното рибно филе.
Покриваме с ненарязания пресен копър.
Покриваме с прозрачно фолио, затискаме с тежест. След 20-24 часа отстраняваме фолиото, махаме копъра.
Подсушаваме филето, режем на тънки филийки.
Приготвяме соса. Разбиваме горчицата с готварска тел. На тънка струйка и при непрекъснато разбъркване прибавяме олиото.
След като размесим всичко добре, добавяме захарта. Посоляваме, добавяме оцета, поръсваме със ситно нарязания копър.