Отидете към основна версия

11 649 15

Невероятно, но хората в големите градове са по-здрави

  • градове-
  • предградия-
  • жилищни райони-
  • централни части-
  • търговски райони-
  • изследване-
  • здраве-
  • щастие

Близостта е факторът, който оказва най-голямо влияние в живота на хората

Снимка: shutterstock

Колкото и невероятно да ви прозвучи, хората, които живеят в големите, пренаселени и замърсени градове са по-здрави и по-щастливи. До това заключение са достигнали специалисти от Великобритания и Китай в ново съвместно проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от изследването напълно опровергават залегналите в умовете ни схващания, че градският човек е болнав и потиснат. Те показват точно обратното — хората, които живеят в гъсто населените, натоварени и шумни централни части на мегаполисите, всъщност са по-здрави и по-щастливи, отколкото онези, които живеят в тихите и спокойни предградия.

Учените от университета в Оксфорд и университета в Хонконг проследили и анализирали ежедневието на 400 000 жители на 22 града във Великобритания, сред които Лондон, Глазгоу и Кардиф.

Те открили, че живущите в търговските зони на големите градове водят по-активен социален живот и излизат да се разходят или да се видят с приятели навън много по-често, отколкото обитателите на предградията. Социалните контакти и правят хората по-щастливи, а благодарение на движението, нивата на затлъстяване сред градските хора са по-ниски.

"Колкото по-компактни стават градовете, толкова по-лесно става обикалянето из тях. Гъсто населените жилищни райони много често са проектирани по-добре и предлагат голямо разнообразие от занимания, забавления и места за посещение. В тези райони, хората стават по-малко зависими от автомобилите си, използват обществения транспорт или ходят пеша, защото така е по-лесно и бързо. За разлика от тях, жителите на по-рядко населените предградията, използват почти постоянно личните си автомобили, защото за тях те са единственият възможен начин за придвижване, обяснява един от авторите на изследването — Чинмой Саркар.

Експертът смята, че със своето проучване, той и колегите му ще помогнат на властите да прогледнат и най-сетне да осъзнаят кои са нещата, които наистина правят един град функционален и удобен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини