8 Октомври, 2017 12:04 11 624 15

Невероятно, но хората в големите градове са по-здрави

  • градове-
  • предградия-
  • жилищни райони-
  • централни части-
  • търговски райони-
  • изследване-
  • здраве-
  • щастие

Близостта е факторът, който оказва най-голямо влияние в живота на хората

Невероятно, но хората в големите градове са по-здрави - 1
Снимка: shutterstock

Колкото и невероятно да ви прозвучи, хората, които живеят в големите, пренаселени и замърсени градове са по-здрави и по-щастливи. До това заключение са достигнали специалисти от Великобритания и Китай в ново съвместно проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от изследването напълно опровергават залегналите в умовете ни схващания, че градският човек е болнав и потиснат. Те показват точно обратното — хората, които живеят в гъсто населените, натоварени и шумни централни части на мегаполисите, всъщност са по-здрави и по-щастливи, отколкото онези, които живеят в тихите и спокойни предградия.

Учените от университета в Оксфорд и университета в Хонконг проследили и анализирали ежедневието на 400 000 жители на 22 града във Великобритания, сред които Лондон, Глазгоу и Кардиф.

Те открили, че живущите в търговските зони на големите градове водят по-активен социален живот и излизат да се разходят или да се видят с приятели навън много по-често, отколкото обитателите на предградията. Социалните контакти и правят хората по-щастливи, а благодарение на движението, нивата на затлъстяване сред градските хора са по-ниски.

"Колкото по-компактни стават градовете, толкова по-лесно става обикалянето из тях. Гъсто населените жилищни райони много често са проектирани по-добре и предлагат голямо разнообразие от занимания, забавления и места за посещение. В тези райони, хората стават по-малко зависими от автомобилите си, използват обществения транспорт или ходят пеша, защото така е по-лесно и бързо. За разлика от тях, жителите на по-рядко населените предградията, използват почти постоянно личните си автомобили, защото за тях те са единственият възможен начин за придвижване, обяснява един от авторите на изследването — Чинмой Саркар.

Експертът смята, че със своето проучване, той и колегите му ще помогнат на властите да прогледнат и най-сетне да осъзнаят кои са нещата, които наистина правят един град функционален и удобен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fcb

    67 6 Отговор
    по-голяма тъпотия от тая, днеска не бях чел
  • 2 Гост

    29 3 Отговор
    Нещо заглавието пак май е за друга статия :)))))))))))))))
    Невероятно, но хората от централните градски части на мегаполисите, са по-здрави от тези, които живеят в предградията на СЪЩИТЕ ГРАДОВЕ!
    Разликата май е ОГРОМНА?!
  • 3 Трол

    35 4 Отговор
    Автора на това проучване дали се сеща че хората от централните части са по богати, съответно полагат по добри грижи за здравето си, консумират по качествени продукти и работят по малко

    Коментиран от #4, #6

  • 4 rudimental brain

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    Зависи в коя част на света се намира мегаполиса,в Европа например(Париж,Берлин,Брюксел)жилищата в предградията са много по-скъпи.Там властва индустриална зона намираща се далече от центъра.В градове с обособен център "сити" като Лондон и Шанхай пък богатите предпочитат downtown.А пък за Кардиф и мегаполис -айде по-сериозно.
  • 5 Бат Мишо

    22 5 Отговор
    още една измама ...я докарайте тука в наше село един от центъра ,,здрав книжен плъх , Бат Пенчо дет бичи неска в Воден 150 кубика дърва с Дружбичката да го стисне за ръката.....ако не потече вода дан съм Бат Мишо и ще призная публично че сте журналисти, а не преписвачи
  • 6 gggg

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    Ама нали здраве не се купува с пари?

    Коментиран от #15

  • 7 ЧЕСТНО

    14 4 Отговор
    МИ ТО В СЕЛАТА НЯМА НИКОЙ.
  • 8 Бат Мишо

    21 3 Отговор
    бях сигурен че у Софето си мислите че у селата няма живи хора или ви мислите за животни които оцеляват като пасат трева без работа и пари. Ся ше извикам Бат Танас бат Пенчо и Бат Валъо дет разцаквами белот вечер у кръчматада видят статията че не на имате за хора
    У наше село сме 3000 човека от които 500 българи - повечето на над 70 год наистина АМА И НИА СМИ ХОРА БРЕЕЕЕЕЕЕЙ
    тряя додим в Сф със сопите ли да са сетите че сме живи И ВА ХРАНИМ

    Коментиран от #11

  • 9 Бат Мишо

    19 4 Отговор
    Ако на вас управляващите в Сф са ви ок 100 лв за винетка за мене на село са месечния ми доход и го докарвам от градината от бостана и ако напрая някой ремонт на колата на някой комшия . сечем и дърва да пада някой лев щото съм млад (46) по нашоселски стандарт- щото прокудихге истинските млади навънка герберасти смотани.
    И пазя 20 баби вечер да ги набикалям че нямат никой останал в бг а не сме виждали ни полицай ни снегорин откак бай тошо е жив у целото Радградско...Само плащаме а пътя за разград Го НЯМА Бе ХоРА НЯМА АСФАЛТ НА НЕГО, а давам 100 лв 1 но месечен доход за винетка вашшшшшшшшта хм таковата гербераска....Що ли гласувам за атака а кажете ми
  • 10 майна

    9 3 Отговор
    живея в курортен комплекс в Гърция,сиседката ми е 94 годишна баба която се грижи сама за себе си,а сега кажете ми колко софиянки има такива като тая баба ?
  • 11 кучето шаро

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "Бат Мишо":

    Бат Мишо шизофренията яко те тресе ...
  • 12 Каброн

    3 2 Отговор
    ХА ХА ХА АХА ХА ....
  • 13 Vasik Atanasova

    26 6 Отговор
    абсолютна лъжа
    най важния фактор е въздуха и спокойствието
    а то в големия град го няма

    Коментиран от #14

  • 14 Ала баланица

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Vasik Atanasova":

    В селата в БГ въздух все още има,а само 1 циганин да има спокойствие няма.
  • 15 Трол

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "gggg":

    Не се купува ама се поддържа с пари, а и здравна култура се иска която по-бедните по една или друга причина не могат да спазват